Kultura
PREMIJERA U HNK-U OSIJEK

Potresna priča o dječaku Emanuelu i užasu holokausta
Objavljeno 8. travnja, 2021.
Sutra u 20 sati bit će praizvedena nova velika ansambl predstava “Dječak koji je govorio Bogu”

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku spremno je za svoju novu dramsku premijeru koja će se održati sutra (petak), s početkom u 20 sati. Riječ je o velikoj ansambl predstavi "Dječak koji je govorio Bogu", temeljenoj na istoimenom romanu Damira Mađarića, potresnoj priči o strahotama holokausta, točnije o dječaku znakovita imena Emanuel (što znači: Bog je s nama), kojemu nagomilano, udruženo zlo ubije roditelje, baku i djeda te ga odvede u koncentracijski logor Auschwitz, na put bez povratka. Predstava je na rasporedu i 10. i 12. travnja u 20 sati te 13. travnja, kada će početi sat vremena ranije, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

- Na ovome projektu počeli smo raditi prije dvije godine, ne sluteći u kakvim ćemo se okolnostima naći i koliko će određene teme koje se provlače kroz komad postati aktualnije. Kada je počela korona, razmišljali smo o tome da napravimo monodramu ili predstavu s manjim brojem glumaca, no u nama su se konstantno javljale energije koje su se protivile takvoj varijanti te smo odlučili ići u veliki projekt kako bismo svi zajedno iznjedrili bogatu priču kakva je "Dječak koji je govorio Bogu" - rekla je ravnateljica Drame Petra Bernarda Blašković.

Emanuel (Antonio Jakupčević) u ovom djelu progovara kroz vlastiti dnevnički zapis, ali i kroz Pisca (Vladimir Tintor) kojemu je njegov dnevnik nadahnuće nakon sušnog razdoblja nepisanja. Uz Jakupčevića i Tintora u predstavi ćemo, među ostalima, gledati i Anitu Schmidt, Ivanu Gudelj Tešija, Selmu Mehić, Ivana Ćaćića, Matiju Kačana, Marija Radea, Petru Bernardu Blašković, Davora Panića, Ljiljanu Krička-Mitrović i Duška Modrinića.

- Uloga ima puno i svatko od nas dobio je privilegij upisivati sebe u te likove, domaštavati ih... Bez tog povjerenja ova predstava ne bi bila takva kakva je. Zbog težine rada i okolnosti u kojima je predstava nastajala, u ime cijelog ansambla mogu reći da jedva čekamo petak i druženje s publikom - rekao je Tintor.

Komad na daske postavlja slovenski redatelj Samo M. Strelec, koji je u Osijeku prije tri godine potpisao režiju i scenografiju za dramu "Emet", ovjenčanu dvama Marulima - za najbolju predstavu u cjelini i za najbolju režiju. Uz Streleca, koji je ujedno i dramaturg i scenograf, autorsku ekipu čine kostimografi Tončica Knez (također je i lutkarski tehnolog), Kristina Tokić i Mario Tomašević, Maja Huber (scenski pokret), Igor Golub (glazba), oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia i oblikovatelj videa Josip Grizbaher.

Danijel Miklić
režija
POTPISUJE

JU SAMO M. STRELEC
Mađarić: Umjetnost kao smisao života
- Zahvaljujem osječkom HNK-u što je uzeo moj roman i pretvorio ga u dramsku predstavu. Knjiga “Dječak koji je govorio Bogu” priča je o dječaku nesretne sudbine, o ljudima koji u sebi nose i dobro i zlo, o umjetnosti koja je neuništiva i na neki način, bar se ja tako nadam i vjerujem, pruža smisao života. Tu smo se negdje Strelec i ja složili, i on je napravio jednu odličnu predstavu sa sjajnim glumačkim ansamblom. Drago mi je što je roman uprizoren upravo u Osijeku, kojega strašno volim, gdje puno radim i gdje se, na kraju krajeva, osjećam kao doma. Sretan sam što je do toga došlo i više nego što vam to mogu opisati - na konferenciji za novinare ispričao je autor romana “Dječak koji je govorio Bogu” Damir Mađarić.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana