Regija
BICIKLISTIČKA STAZA SATNICA - PETRIJEVCI

Uporabna dozvola do 3. rujna
Objavljeno 8. travnja, 2021.
Završetak radova planira se do 31. srpnja, vrijednost projekta je 6,2 milijuna kuna
PETRIJEVCI/SATNICA VALPOVAČKA

Napreduje realizacija jednog od dugoočekivanih projekata na području općine Petrijevci: biciklističko-pješačke staze između Satnice Valpovačke i Petrijevaca u duljini od približno četiri kilometra, potvrdio nam je načelnik općine Petrijevci Ivo Zelić.

- Posljednji dan kolovoza prošle godine otvorene su ponude pristigle na javni natječaj i izabrana je najpovoljnija. Nepuna dva mjeseca kasnije potpisan je ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Osijek-Koteks, a zatim i s osječkom tvrtkom Rencon, zaduženom za nadzor radova. Nakon uvodne konferencije stvorili su se svi preduvjeti za početak radova - kaže dugogodišnji petrijevački načelnik o projektu na kojemu su se čak i tijekom studenoga i prosinca prošle godine svi radovi obavljali predviđenom dinamikom, a istim se tempom nastavili i u ovoj godini.

Dobar dio predviđenih radova kroz naselje Petrijevci, koji je ujedno bio najzahtjevniji, već se završava sve do kružnog toka prema Satnici, neki dijelovi su i asfaltirani, dok se na drugim dijelovima ove dionice postavljaju tampon i rubnjaci. Iz Općine poručuju da se svakodnevno povećava broj sudionika u prometu koji putuju na relaciji Petrijevci - Satnica, pogotovo otkada se zbog rekonstrukcija ceste kroz Bizovac promet preusmjerava preko Ladimirevaca i Satnice te dalje na novu obilaznicu Petrijevci. Izgradnjom staze stoga će se dodatno dobiti na sigurnosti sudionika u prometu koji se ovom dionicom rekreiraju, ali i na prometnoj povezanosti djece iz dvaju mjesta koja svakodnevno prometuju ovuda. Povećanoj sigurnosti dodatno će pridonijeti postavljanje javne rasvjete uz stazu u naseljenim dijelovima Petrijevaca i Satnice.

Radovi se, sukladno potpisanom ugovoru, trebaju dovršiti do 31. srpnja, nakon čega do 3. rujna treba ishoditi uporabnu dozvolu jer tog datuma službeno završava ovaj projekt. Vrijednost projekta biciklističke staze je 6,2 milijuna kuna, od čega se preko Urbane aglomeracije EU-a projekt sufinancira iz Kohezijskog fonda svotom od 4,1 milijun kuna. Ostalih 2,2 milijuna kuna osigurano je u općinskom proračunu, a očekuje se i potpora Ministarstva regionalnog razvoja veća od milijun kuna.

Svrha tog projekta, koji su dva naselja čekala desetljećima i koji je jedan od segmenata mreže biciklističke infrastrukture Urbane aglomeracije Osijek, ulaganje je u infrastrukturu namijenjenu biciklistima te poboljšanje prometne povezanosti na linijama za dnevne migracije, smanjenje emisija CO2, kao i povećanje sigurnosti biciklista i ostalih sudionika u prometu. Nije zanemariva ni činjenica da cikloturistima, zahvaljujući ovom projektu, tek slijedi otkrivanje čari ovog dijela Osječko-baranjske županije.

Lidija Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura