Regija
PREDSTAVILI PROJEKT “ZA OBITELJ U PLUSU”

Pomažu im u hrani, u odjeći, ali i u edukaciji i grade kuće siromašnima
Objavljeno 7. travnja, 2021.
VINKOVCI

Predsjednik Udruge hrvatskih brojnih obitelji 8+ Antun Trbuk i voditeljica projekta Ivana Dasović predstavili su županu vukovarsko-srijemskom Boži Galiću projekt "Za obitelj u plusu", financiran sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije iz Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. - 2020. u iznosu od gotovo 3,9 milijuna kuna. Projekt je počeo 11. studenoga prošle godine u trajanju od 12 mjeseci, a obuhvaćeno je 476 potrebitih obitelji te 3223 osobe. Svaka osoba prima paket hrane tržišne vrijednosti 140 kuna, svaki mjesec tijekom 10 mjeseci koliko traju podjele, te prima vrijednost od 1400 kuna po osobi ili prosječno 934 kune mjesečno po obitelji.

Riječ je o obiteljima s četvero i više djece u šest županija – Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Sisačko-moslavačkoj. Iz Vukovarsko-srijemske županije uključena je 261 obitelj ili 1743 osobe, a kroz obitelji uključeno je 869 djece mlađe od 15 godina i njima će biti podijeljeno hrane u vrijednosti od 2,4 milijuna kuna. Uz hranu i školski pribor, predviđena je i organizacija pomoći pri učenju, instrukcije za polaganje državne mature, izrada edukativnih brošura i organizacija šest edukativnih tribina o ekološkoj poljoprivredi, načinima održivog uzgoja voća, povrća, domaćih životinja...

Udruga je osnovana na inicijativu danas pokojnog svećenika iz Slavonskog Broda Marka Majstorovića i sadašnjeg predsjednika Antuna Trbuka u kolovozu 1999. Registrirana je na razini cijele Hrvatske, ali zbog skromnih financijskih mogućnosti nisu mogli djelovati na području cijele države već su se orijentirali na Slavoniju, odakle je i većina obitelji s osam i više djece, članova Udruge. Osnovana je s ciljem da se brojne obitelji povežu, razmjenjuju iskustva, potpomažu se i zajedno nastupaju prema državnim institucijama kako bi ih pridobile za donošenja i provođenja zakona u demografskom oporavku.

- Naši članovi dolaze iz svih dijelova Slavonije, većinom su to socijalno ugrožene obitelji koje ne mogu podmiriti sve potrebe za svoju obitelj i zbog toga im je potrebna pomoć. Naša najbrojnija obitelj je obitelj Ružice i Josipa Vukašinovića iz Velike, koji imaju 16 djece. Djelovanje udruge je poglavito podjela humanitarne pomoći koju dobivamo iz Njemačke, u čemu nam pomaže naša velika zagovarateljica Jadranka Cigelj, koja koordinira humanitarnu pomoć za našu udrugu i predsjednica je Međunarodnog društva za promicanje ljudskih prava Cro Igfm. Najpotrebnija nam je hrana, ali nemamo lobi koji bi nas podupirao u velikim tvrtkama, tako da od njih hranu jako slabo dobivamo. Pomoć dolazi uglavnom iz Njemačke, a povremeno pomogne Carina robom koju je oduzela - kaže Trbuk. Napominje kao najveću akciju od prije nekoliko godina kada su izgradili kuću mnogobrojnoj obitelji Klapirić iz Vođinaca u kojoj je dvoje bolesne djece i otac teški invalid, a živjeli su u krajnje nehumanim uvjetima, u trošnoj kućici od 15 četvornih metara bez kanalizacije i tekuće vode.

Zbog dobrih rezultata i najnovijeg projekta, predstavnike Udruge primio je župan Galić i čestitao na iznimno vrijednom projektu, kako za najistočniju, tako i za ostale slavonske županije.

- Projekt je veliki doprinos i pomoć obiteljima u cilju ostanka mladih i djece na našem području, sretni smo ako u tome uspijevamo jer to nam je i najvažniji cilj – kaže Antun Trbuk. M.Flego
476

potrebitih obitelji i 3223 osobe obuhvaćeno je projektom
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana