Regija
KOD VINKOVACA SE UREĐUJE 12.500 KVADRATA

Šokački stan iz 19. stoljeća postat će Gourmet centar
Objavljeno 8. travnja, 2021.
Bit će to novi prostor za opušteno uživanje u prirodi, tradiciji i kulturi
VINKOVCI



Šokački stan iz 19. stoljeća na periferiji Vinkovaca, grada koji slovi za "srce Šokadije", preuređuje se, uz očuvanje autohtonog izgleda, u budući Gourmet centar koji će biti dijelom regionalne gastronomsko-turističke priče. Bit će to mjesto uživanja u okružju prirode, ali istodobno i učenja o tradiciji i kulturi šokačkog kraja.


Riječ je o lokaciji udaljenoj samo 10-ak minuta vožnje od grada na Bosutu koja se naslanja na zaštićenu park-šumu Kanovci. Među tamošnjim stanovništvom poznat je taj lokalitet i kao PIK-ov stan, dok je zapravo riječ o negdašnjem ladanjskom imanju za imućnije građane spomenutih vremena. Prostire se to imanje - uključujući tzv. glavnu zgradu, gospodarski objekt, sjenicu, okoliš..., na ukupno 12.500 kvadrata, a čestica je u vlasništvu Grada Vinkovaca. Sve je to bila podloga za ulazak u projekt nazvan "Pannonia Gourmet" vrijedan 1,5 milijuna eura, a koji se provodi u sklopu programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija iz razdoblja 2014. - 2020. Krenulo je u prosincu 2019. godine, a kraj projektom zamišljene priče očekuje se tijekom 2021. godine ako situacija oko COVID-19 ne zakomplicira i produži predviđene rokove.


Inače, Grad Vinkovci jedan je od partnera na projektu čiji je nositelj Sveučilište Educons iz Novog Sada, dok su ostali partneri Turistička organizacija općine Irig (Vojvodina) i Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o.


- Cilj projekta prekogranične suradnje je razviti inovativne i integrirane turističke proizvode i promicati regionalni gastronomski turizam kao alternativni i inovativni oblik turizma. Projektne aktivnosti uključuju mapiranje lokalnih resursa i identifikaciju autentične hrane, recepata i događaja relevantnih za razvoj specifične gurmanske ponude - kažu u agenciji VIA, dodajući i kako će svi resursi biti dokumentirani i transformirani u alate informacijske i komunikacijske tehnologije, poput karata i mobilnih aplikacija.


Dijelom priče je i rekonstrukcija Šokačkog stana kao budućeg Gourmet centra, a radi promocije novih turističkih proizvoda pod brendom "Eat Pannonia", ali i svojevrsne gastroakademije koja će područje Vinkovaca učiniti prepoznatljivom kulinarskom turističkom destinacijom temeljenom na resursima i regionalnim specifičnostima, kulturnoj baštini, tradiciji....


Prema riječima voditeljice projekta Marine Hodak Domaćinović iz agencije VIA, radovima je obuhvaćena rekonstrukcija oko 600 kvadrata glavne zgrade Šokačkog stana, od krova, trijema i fasade preko blagovaonice, kuhinje i ureda do uređenja dvorišta s novom ogradom. U planu su i mnogi dodatni sadržaji koji će naknadno konkurirati za EU potpore.


Dovršetak tih radova očekuje se krajem travnja, a slijedi potom opremanje prostora gdje će se voditi računa o izvornosti prostora, uz nužne moderne elemente za budući Gourmet centar.
Prema riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, Šokački stan bit će novi prostor za građane Vinkovaca, ali i turiste, gdje će moći opušteno uživati u prirodi, tradiciji i kulturi.


Sanja Butigan
GOSPODARSKI RAST
Turizam je, kako se ističe, jedan od ključnih čimbenika za gospodarski rast pa se očekuje da će uspostava modela održivog turizma nesumnjivo doprinijeti rastu regionalnog gospodarstva. Na istoj lokaciji završen je i dodatni projekt poučnih staza park-šume Kanovci s uređenih 2000 metara staza, informativno-edukacijskim pločama, klupama i stolovima, dječjim igralištem i vježbalištem. Spajanjem dva projekta posjetitelji će moći slobodno vrijeme iskoristiti u prirodi kroz rekreaciju, učenje i, naposljetku, druženje uz tradicionalna slavonska jela u autohtonom okruženju. Inače, projekt Pannonia Gourmet 50 posto EU novca daje Vinkovcima i isto za Gourmet centar u Vojvodini jer - gastronomski turizam postao je jedan od najdinamičnijih i najkreativnijih segmenata turizma.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike