Novosti
HRVATSKA ĆE POSLUŠATI STAV STRUKE I NASTAVITI CIJEPLJENJE

EMA o AstraZeneci: Slučajevi zgrušavanja krvi nisu povezani s dobi, spolom ili poviješću bolesti
Objavljeno 7. travnja, 2021.

Europska agencija za lijekove zaključila je kako se rizik od zgrušavanja krvi nakon cijepljenja AstraZenecom ne može povezati s dobi, spolom ili povijesti bolesti, no to je cjepivo i dalje vrijedno u borbi protiv puno opasnijih zdravstvenih posljedica COVID-19.

"Na temelju trenutnih dokaza, specifični faktori rizika, poput dobi, spola ili ranijih medicinskih stanja tromboze, nisu potvrđeni. Zgrušavanje se bilježi u svim skupinama", rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke na konferenciji za medije o zaključcima Odbora za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) te agencije EU-a. "Plauzibilno objašnjenje je da je to odgovor imuniteta na cjepiva, kao u slučaju poremećaja zgrušavanja krvi kod lijeka heparina", dodala je. PRAC je nakon analize zaključio da se "vrlo rijetki slučajevi" zgrušavanja krvi trebaju navesti kao nuspojava cjepiva, a EMA će nastaviti istraživati te pojave.

Cooke je konferenciju otvorila naglašavajući kako je PRAC potvrdio da su dobrobiti cjepiva britansko-švedskog proizvođača u sprječavanju COVID-19 značajno veće od njegovih rijetkih nuspojava.

Slučajevi zgrušavanja "jedan su od izazova cijepljenja na ovako raširenoj razini", kazala je Cooke pa zaključila da je rizik smrtnosti od COVID-a puno veći od rizika cjepiva "koje se pokazalo jako djelotvorno".

Peter Arlett, dužnosnik EMA-e zadužen za analizu podataka, usporedio je rizik od AstraZenecina cjepiva s kontracepcijskim sredstvima koja u malom broju na velikoj skali isto izazivaju slučajeve zgrušavanja, no i dalje se koriste.

Zabrinutost oko sigurnosti cjepiva AstraZenece proteklih je tjedana potaknula nekoliko desetaka država da pauziraju cijepljenje tim lijekom. U europskom gospodarskom prostoru, sastavljenom od članica Europske unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, AstraZenecom je cijepljeno 9,2 milijuna ljudi. U Ujedinjenom Kraljevstvu potvrđeno je 30 slučajeva, od kojih sedam sa smrtnim ishodom, na 18,1 milijun cijepljenih do 24. ožujka.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je, nakon sastanka s predstavnicima HZJZ-a i ravnateljem HALMED-a, zaključeno kako se u Hrvatskoj može nastaviti cijepljenje cjepivom AstraZenece. "To je stav struke koji ćemo mi kao Vlada slijediti", kaže Plenković. Na pitanje je li niža cijena AstraZenecina cjepiva povezana i s njegovom kvalitetom, Plenković je podsjetio kako su cijene određivane u procesu koji nema veze s Hrvatskom te dogovarane na razini Europske komisije. "Cjepiva štite od smrtnog ishoda, od teških oblika bolesti, simptoma, hospitalizacija itd. Tu se ništa nije promijenilo. Kada dođe do ovako brzog otkrića cjepiva za neku bolest, normalno je da u procesu cijepljenja milijuna ljudi dolazi do nekih nuspojava. Šaljemo istinite i točne poruke građanima o tome kakvo je to cjepivo", rekao je Plenković.

AstraZeneca prethodno je objavila kako su njezina istraživanja pokazala da ne postoji povećan rizik od ugrušaka zbog cjepiva. H/D.Pav.

Možda ste propustili...