Osijek
S. FRANCISKA GJONAJ PREUZELA DUŽNOST U KONKATEDRALI

Sakristanka se skrbi za sve ono što je potrebno za misu i ostale obrede te čisti crkvu
Objavljeno 8. travnja, 2021.

Časna sestra Franciska Gjonaj nova je sakristanka u Župi sv. Petra i Pavla, apostola. Ona pripada Družbi Marijinih sestara čudotvorne medaljice. Sjedište Hrvatske provincije te redovničke družbe nalazi se u Livani (desetljećima je to bio dvorac Pejačević u Retfali, no časne su tu adresu napustile prošle godine), a vrhovna uprava Marijinih sestara nalazi se u Ljubljani.

Rođena je kao Nusha Gjonaj u selu Trakanići (Trakaniqi) nedaleko od Đakovice (Gjakova) u katoličkoj obitelji. Ističe svoj čvrsti kršćanski odgoj u obitelji. Nije uvijek bilo lako odlaziti na misu u Gornje Novo Selo (alb. Novosellë e Epërme) udaljeno osam kilometara, gdje se nalazi katolička župa. Naravno, do crkve su odlazili pješice. Odlučila se za redovnički poziv kao mlada djevojka odmah nakon završene osnovne škole. Ističe važnost molitve u svome životu. To je bilo presudno da postane redovnica. Kao primjer spominje svoju pobožnu majku. Za mogućnost da postane časna u njoj tada dalekom Osijeku saznala je od svoje sunarodnjakinje koja je već bila u novicijatu u našem gradu, u spomenutoj Družbi Marijinih sestara. Prije dolaska u Osijek nije nikada putovala, čak ni do Prištine ili Beograda, a kao dijete nije bila ni na moru. Srpski se jezik slabo učio na Kosovu, tako da je 1977. u Osijek došla gotovo bez poznavanja jezika. Hrvatski je učila u hodu osluškujući svoje kolegice. Kako kaže, "došla sam nijema". Majka je odmah odobrila njezin odlazak u samostan, ali ne i otac koji se protivio.

Završila je Orguljaško-katehetski smjer na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu. Poduku za prijamni ispit dobila je od časne sestre križarice Klementine Franc iz Tvrđe, koja je mnogima pomogla u toj nakani. Vječne zavjete položila je 1990. Pastoralno je služila u Apatinu, Osijeku (godinama je svirala u Kapucinskoj crkvi), Zagrebu, Blaškovcu i Novoj Kapeli, gdje je predavala vjeronauk. Tu je dobila vijest o premještaju u Osijek kako bi preuzela dužnost sakristanke.

- Sakristan je osoba koja se skrbi za sve ono što je potrebno za svetu misu i ostale obrede. Tu se ubraja i posao čišćenja crkve. Kako je konkatedrala velika crkva, srećom, postoje dobri ljudi koji mi u tome pomažu - objašnjava s. Franciska.

Draško Celing
Vječne zavjete položila je 1990. Pastoralno je služila u Apatinu, Osijeku, Zagrebu, Blaškovcu i Novoj Kapeli
Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike