Mozaik
U PRIPREMI “NIGHT SKY” U VUKOVARU

Škola astronomije obrazovat će kadrove za budući planetarij
Objavljeno 8. travnja, 2021.
Projekt se veže na lijepu priču o Vučedolu i time što se treći dio filmskog serijala Vučedolske priče zove upravo “Night Sky”

Night Sky”, škola astronomije i astrofotografije projekt je pokrenut radi popularizacije astronomije u Vukovaru.

Riječ je o izvannastavnoj aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola, nositelj projekta i licence je produkcija Design studio D, u organizaciji s Osnovnom školom Antuna Bauera. Partneri su Gimnazija Vukovar, Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara. Kako nam je uime organizatora rekao Darko Puharić, ova će škola biti realizirana prema patentu i sistemu rada VIVA škole filma.

Lijepo i važno
- Osmislili smo "Night Sky" školu astronomije i astrofotografije koja će od 19. do 30. travnja biti organizirana u OŠ Antuna Bauera, za učenike od šestog do osmog razreda. Trajat će pet dana, s tim da ćemo dva dana imati teorijska predavanja i tri dana praktičnog dijela škole, u izvanjskoj učionici uz teleskope - naveo je Puharić.

Uz njega će s učenicima raditi i prof. Korado Korlević, koji će online održati predavanje na temu "Mala tijela sunčeva sustava", potom Karolina Dvojković, Jasenka Celić, Hrvoje Cvitanović, poznati astronom iz Zagreba Ante Radonić te Zlatko Ciganj iz Rijeke, koji će donijeti četiri teleskopa za praktični dio škole. Projekt se veže na lijepu priču o Vučedolu, i time što se treći dio filmskog serijala Vučedolske priče zove upravo "Night Sky/Noćno nebo".

- Nebo iznad nas je i lijepo i važno, a školu smo dijelom pokrenuli i stoga što će Vukovar imati planetarij na Vučedolu, pa će polaznici, koji će tada biti srednjoškolci ili studenti, moći pomoći u radu planetarija, možda biti i vodiči i stručni suradnici. Prva nam je namjera bila da Korlević u Ružičkinoj kući održi veliko predavanje za građanstvo, no kako nam to epidemiološke mjere ne dopuštaju, odlučili smo kako će online u večernjim satima održati predavanje učenicima, a u Vukovar bi, ako se situacija poboljša, mogao doći u rujnu za kada planiramo organizirati školu za srednjoškolce i zaljubljenike u astronomiju - pojasnio je Puharić.

Ne treba dvojiti kako će ova škola privući veliku pozornost učenika i nekima od njih biti idealno mjesto za stjecanje znanja koja će im koristiti u budućnosti. Kada je riječ o planetariju, riječ je o velikom projektu u okviru Arheološkog parka Vučedol i njegova bi gradnja trebala početi iduće godine.

Radna mjesta
Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, nositelja sustavnih arheoloških istraživanja lokaliteta Vučedol zadnjih godina, izjavila je za Glas Slavonije kako kontinuirano rade na projektnoj dokumentaciji koja je sada u visokoj fazi projektiranja.

- Budući da je riječ o EU projektu, nužno je zadovoljiti opsežnu proceduru i tomu smo maksimalno posvećeni. Ove će godine biti raspisan natječaj za izvođača radova, sve se odvija u ritmu koji smo zadali, i vjerujem kako će tako i ostati. Kada nam epidemiološke prilike dopuste, održat ćemo početnu konferenciju projekta i kvalitetno ga predstaviti javnosti. Idejno je rješenje napravljeno 2017. godine, i trenutačno ga izabrani projektant razrađuje, no neće biti većih izmjena - naglasila je.

Dodala je kako, kao nositelji, u realizaciji zahtjevnog posla imaju potporu svih partnera, uključujući i mjerodavna ministarstava. S Puharićem surađuju i na drugim projektima vezanim uz Vučedol i oduševljeni su idejom organiziranja škole astronomije za vukovarske učenike.

- Svjesni smo kako nije dovoljno samo sagraditi planetarij, jer nam je potreban i stručni kadar. Sve će se pozitivno odraziti na lokalnu zajednicu, između ostaloga, i otvaranjem radnih mjesta i već sada o tomu promišljamo, pa kroz ovakve programe upoznajemo djecu u školama s budućim planetarijem i astronomijom - istaknula je ravnateljica muzeja.

Dragana Korpoš
za sve
IDEALNO

MJESTO

ZA UČENJE
Veliki projekt u okviru Arheološkog parka Vučedol, čija bi gradnja trebala započeti iduće godine
Najčitanije iz rubrike