Dome slatki dome
IZLOŽBA “KAMELIJA 2021.”

Čarobne kamelije, ljepota o kojoj se oduvijek pričalo
Objavljeno 8. travnja, 2021.
Posjetitelji su se tri dana mogli diviti ljepoti cvjetova i ujedno izabrati najljepši

Nema sumnje da je Opatija sinonim kvalitete hrvatskog turizma. A u krilo tog prekrasnog jadranskog grada godinama s još jednim razlogom dolaze mnogobrojni turisti i putnici namjernici iz cijeloga svijeta.


A taj razlog su - kamelije! Baš kao i nekada, tako se i sada Opatijke i Opatijci s dužnim poštovanjem odnose prema tom prekrasnom cvijetu bez mirisa, koji zimi i u rano proljeće te ponovno ujesen svojim šarmom krasi njihove parkove i vrtove. Možda su šatirane, možda crvene, ili rumene, ili pak bijele, svaki od tih nježnih cvjetova uvijek izmami osmijeh, divljenje i onaj dobro poznati osjećaj dragosti. Ta još je Francuskinja Marie Duplessis, stvarna ljubav Dumasa sina, na čije je sjećanje napisao Damu s kamelijama (koju je u istoimenoj romantičnoj drami kao Margureite Gautier utjelovila neponovljiva Greta Garbo), „obožavateljima“ poručila da joj donose kamelije, budući da voli zašećereno grožđe, jer nema ukusa i kamelije zato što nemaju mirisa. Opatijske kamelije odišu mondenošću i prepoznatljiv su brend grada kojem je mondenost drugo ime. I ako pomišljate da je tu kraj priče, onda se varate!


Udruga ljubitelja kamelija iz Opatije uspješno je organizirala godišnju izložbu „Kamelija 2021.“ Tako su se simbolu Opatije i beskonačne ljubavi tri dana mogli diviti posjetitelji Galerije Šporer, a ujedno izabrati i svoj najljepši cvijet od ukupno stotinjak, koliko ih je pristiglo.


- Svi su imali priliku vidjeti tu simfoniju živog cvijeća, fotografije, ali i dječje radove vrtićaraca i osnovnoškolaca na temu kamelija. Naši su članovi Udruge predstavili svoje unikatne suvenire, a nagradili smo vlasnike najljepših cvjetova i grmova koji su ranije pregledani i fotografirani – ističe šarmantna Mira Shalabi, nova predsjednica Udruge ljubitelja kamelija.


Za najljepše cvjetove kamelija izabrani su oni Sofije Šmitran iz Rijeke, Ingeborg Prasnikar iz Poljana (Opatija) te Antonije Cvetković iz Rijeke. Za najljepši grm kamelije izabran je također Sofije Šmitran iz Rijeke (prvo i treće mjesto) te Nikole Turine iz Opatije (drugo mjesto). Nekoliko stotina posjetitelja za najljepši cvijet izabralo je kameliju Čedne Hotzi Raffanelli iz Opatije, drugo je mjesto pripalo Mariji Benko iz Mošćeničke Drage, a treće su podijelile Mirjana Mendrila iz Kastva i Dolores Miletić iz Rijeke.


A nagrade su opet bile kamelije.


- Znate, kamelija ne uspijeva svugdje, a Opatija joj izuzetno paše zbog svoje vlažne klime, traži sjenovita mjesta ispod drveća, eventualno sjeverni dio i obvezno kiselu zemlju. Prijavljeno je stotinjak cvjetova, a svaki je bio različit. Svi su bili iz privatnih vrtova - nastavlja Shalabi, naglasivši da se posebno raskošne kamelije u Opatiji mogu vidjeti u parku Angiolina, pravi karusel različitih boja na jednom mjestu.


Ono čime su posebno ponosni je pristupanje Međunarodnoj udruzi kamelija (International Camellia Society), kada je Hrvatska nedavno i službeno postala 16. regija na Međunarodnom kongresu kamelija u Nantesu 2018. godine. Divlje vrste kamelija uglavnom su raširene u zemljama istočne i jugoistočne Azije, ali se uzgajaju u mnogim državama. Zahvaljujući prekrasnim oblicima stabla, raznobojnim i veličanstvenim cvjetovima i svijetlim zimzelenim listovima, kameliju obožavaju ljubitelji cvijeća i cijene vrtlari diljem svijeta.


Kultivacija prve kamelije u Opatiji može se pratiti od 1845. Kamelija je u međuvremenu postala omiljeni ukrasni cvijet i vrtna biljka u Hrvatskoj. Neka kamelije u Hrvatskoj cvjetaju! Neka ljudi u Hrvatskoj budu sretni! – istaknuo je tom prilikom Guan Kaiyun, predsjednik Međunarodne udruge kamelija.
Članice i članovi opatijske Udruge ljubitelja kamelija ne miruju, nego planiraju zasaditi pet velikih kamelija oko Fakulteta za turistički menadžment u Opatiji, ali i organizirati školu u prirodi za osnovnoškolce. “Nadam se da ćemo to i ostvariti, a u studenome, kad procvatu one jesensko/zimske kamelije, također bi željeli organizirati manifestaciju sadnji kamelija uz glazbeni događaj koji bi oplemenio taj čin sadnje”, zaključila je Shalabi, pozivajući sve čitatelje da dođu u Opatiju i uživaju u njezinim cvjetovima života!


Slobodan Kadić
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.
Kameliju obožavaju ljubitelji cvijeća i cijene vrtlari diljem svijeta
Prva opatijska kamelija
Prvu kameliju sorte Camellia japonica s prefiksom Rubra simpleks u Opatiju je dao dopremiti ugledni tršćansko-riječki trgovac Iginio Scarpa. U dopremanju iz kraljevskog parka u Pillnitzu, kod Dresdena, pomogao mu je šogor Giovani Guglielmo Sartorio davne 1845., a Scarpa je kameliju poželio zasaditi u parku uz svoju vilu, kao simbol ljubavi i sjećanja na svoju prerano preminulu suprugu Angiolinu.
Večer za pamćenje
Otvorenje izložbe bila je večer za pamćenje. Gabrijela Deglin, pjevačica HNK Rijeka, uz pratnju pijanista Vladimira Babina izvela je ariju iz opere Travijata, „Addio del Passato“, a predstavile su se i Laura Valenčić iz Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, uz pratnju oca Aleksandra Valenčića, Ivanke Klovar, članice Društva književnika Rijeka te Doriana Rubeša, također iz Glazbene škole.
Udruga ljubitelja kamelija
Udruga ljubitelja kamelija djeluje od 2008. i imaju 140 članova. Cilj im je svoju Opatiju promovirati kao grad kamelija. Pomogao im je i Grad Opatija, ali i Turistička zajednica Opatije, s kojima imaju odličnu suradnju. Najveći su stres u pripremi izložbe bile epidemiološke mjere kojih su se do u tančine pridržavali, a do kraja nisu znali hoće li uopće moći održati izložbu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike