Novosti
TRAGEDIJA I TUGA U ZAJEDNICI "KLASJE"

Dvomjesečna djevojčica preminula je u osječkom dječjem domu na Uskrs
Objavljeno 6. travnja, 2021.

Djevojčica koja nije imala ni puna dva mjeseca preminula je na uskrsno jutro u dječjem domu, odnosno Centru za pružanje usluga u zajednici Klasje u Osijeku. Beba je prijevremeno rođena 11. veljače, a 8. ožujka prevezena je u osječki dječji dom s Odjela neonatologije u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Zbog prijevremenog rođenja bila je na intenzivnoj njezi. Osječki Centar za socijalnu skrb procijenio je da beba mora biti smještena u dom jer je od rođenja bila izložena brojnim rizicima, kako onima koje je razvila u vrijeme trudnoće, tako i faktoru rizika od majke.


"Nakon dolaska u naš centar beba je smještena na odjel dojenčadi gdje rade medicinske sestre s dugogodišnjim iskustvom. Imala je potpunu njegu i brigu osoblja, postoje liste svih terapija, hranjenja i mjerenja temperature. Važno je istaknuti da je tri puta vođena na preglede koji su zakazani prema otpusnom pismu, i to 10., 18. i 23. ožujka. Sva tri puta pozvali smo roditelje da budu u pratnji djeteta. Jednom su išli, a dva puta su se ispričali. Također, 26. ožujka beba je i cijepljena. Dakle, četiri puta ju je pregledao netko drugi, i uz to je tri puta bila patronažna sestra koja je bila jako zadovoljna napretkom djeteta jer je dobivalo na težini, jelo sve više mililitara hrane i bilo zdravo. Za vrijeme boravka kod nas nije ni jednom imalo temperaturu", opisala je za naš list Miranda Glavaš-Kul, ravnateljica osječkog doma Klasje. Kako dalje navodi, baš za srijedu su bila dogovorena dva pregleda za malenu i bilo je dogovoreno da se medicinska sestra osposobi za vježbe s njom, kako bi joj se bolje razvijala motorika.


"Dijete je, kao i sva druga djeca, bilo nošeno na rukama i u subotu je uz nju u tri smjene bilo pet osoba, medicinskih sestara i voditeljica. Noću ondje boravi medicinska sestra. U nedjelju je medicinska sestra, u noći, oko 3 sata, hranila djecu koja inače u to vrijeme traže bočicu. I malenoj je ponudila bočicu, ali je djevojčica spavala kao i inače, ‘povukla‘ je nekoliko puta čaj i sestra ju nije budila. Kada je nahranila drugu djecu, sestra ju je podigla, no nije ju uspjela probuditi. Odmah je počela vikati, dozvala drugu medicinsku sestru i započele su s reanimacijom. Pozvana je Hitna pomoć i liječnici su nastavili s reanimacijom. Bilo je jasno da nije puno ranije preminula, jer je inače ne bi reanimirali. Noćna sestra je, uz to što im je davala hranu i čaj, djecu pregledavala, okretala na stranu i brinula se o njima. To je naša kolegica s 32 godine iskustva", priča ravnateljica Klasja, dodajući kako su svi djelatnici plakali na uskrsno jutro, dok su se dječica u domu veselila poklonima, ne znajući što se događa.


"Užasno mi je žao zbog toga što se dogodilo, ali znam da roditeljima ništa ne može nadoknaditi gubitak djeteta. Izražavamo im najdublju sućut. Za nas 67 u domu djeca smještena u Klasju nisu naš posao, nego naš život. Dajemo im ljubav i sigurnost i znam da s naše strane nije bilo nikakvih propusta", rekla nam je kroz suze Miranda Glavaš-Kul, dodajući kako jedva čeka da dođe inspekcijski nadzor i utvrdi da je u Centru Klasje sve odrađeno kako treba. Prema dostupnim informacijama beba je sedmo dijete majke u dobi od 27 godina. S.Lacić

 

OBDUKCIJA
Prema neslužbenim informacijama, u utorak je, prema nalogu osječkog Županijskog državnog odvjetništva u bolnici obavljena obdukcija preminule djevojčice, a konačni rezultati neće biti poznati još najmanje tjedan dana.
Miranda Glavaš-Kul

ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje

Djeca smještena u Klasju nisu naš posao, nego naš život. Dajemo im ljubav i sigurnost i znam da s naše strane nije bilo nikakvih propusta.