Sport
OSIJEKOVA UTRKA ZA NASLOV

Rastu forma, optimizam, ali i pritisak na Dinamo
Objavljeno 7. travnja, 2021.
Najbolje što bijelo-plavi u utrci na naslov mogu učiniti jest - igrati nogomet kao što su to radili u Puli u prvih 45 minuta

Nogometaši Osijeka u razdoblje koje će donijeti rasplet borbe za naslov prvaka koju vode s Dinamom zakoračili su vrlo sigurno. Ne samo zbog pobjede na Aldo Drosini već i zbog načina na koji su došli do nje.


Ranije bi Osijek u utakmicama s momčadima iz donjeg doma HNL-a znao imati problema u kreaciji svojih napada, što je rezultiralo stvaranjem nedovoljnog broja prilika za pogodak, što je unosilo nemir u redove osječke momčadi. No utakmica u Puli bila je posve neka druga dimenzija po tom pitanju. Samo u prvih 45 minuta Osijek je imao deset udaraca prema vratima od kojih su šest išla u okvir. Takvu baražnu vatri Puljani jednostavno nisu mogli preživjeti.

Forma u pravom trenutku

Trener Nenad Bjelica, svjestan problema koje je njegova momčad znala imati u kreaciji igre, nije sjedio prekriženih ruku i nemoćno slijegao ramenima, već se cijeli dao na otklanjanje tih nedostataka. Ideja s Damjanom Boharom na mjestu "desetke" pokazala se kao pun pogodak. Slovenac je dobio slobodu kretanja te je odlično koristio prostor koji su mu stvarali Mierez i Santini. Odjednom su akcije bijelo-plavih postale tečnije i, što je još važnije, okomitije. Osim toga, odlično je funkcionirao visoki presing pa je Istra 1961 teško izlazila iz svog polja.


- Uvijek mi težimo napadati visoko, ali postoje suparnici koji to rješavaju kvalitetnije od drugih. Uvijek su zahtjevne utakmice nakon stanke, ali sve u svemu možemo biti zadovoljni prikazanim u Puli te formom koju je momčad pokazala - pričao je Nenad Bjelica, trener NK-a Osijek.


Čini se kako forma bijelo-plavih bilježi uzlaznu putanju točno u trenutku kada je to najpotrebnije. Utakmicom u Puli Osijek je zapravo zagazio u pravo minsko polje kada je raspored u pitanju. Čekaju bijelo-plave još dva vezana gostovanja (Slaven Belupo, Hajduk) te domaći susret s Dinamom pa gostovanje na Rujevici. Staza je to prepuna zamki.

Užitak, a ne pritisak


Ipak, najveći protivnik neće Osječanima stajati s druge strane, nego u njihovim redovima. To je način na koji će se momčad nositi s pritiskom koji se pojavljuje u situacijama kada se boriš za titulu. Iako, ako ćemo gledati na to hladne glave, pod većim pritiskom trebao bi biti Dinamo koji je gotovo suvereni vladar HNL-a u posljednjih 15-ak godina, a rijetke su bile sezone kada je netko tu njegovu vladavinu osporio na način na koji to danas čini Osijek. Stoga, koliko god se čudnim to činilo, bijelo-plavi nemaju puno toga izgubiti u toj utrci. Sigurno će ostvariti najbolji plasman u klupskoj povijesti (minimalno drugo mjesto, nap. a.), a uspiju li uzeti titulu, to bi već bila velika sportska priča. Baš zato, ako je ikako moguće, Osječanima bi trenutak u kojemu se nalaze trebao biti pokretač užitka, a ne stresa ili pritiska. Sve što trebaju jest do kraja sezone pokušati što češće izgledati kao što je to bio slučaj u prvom dijelu susreta protiv Istre 1961.


Dalibor Keler
POVRATAK DANIJELA LONČARA?
Trener Nenad Bjelica dao je momčadi tri dana predaha tijekom uskrsnih blagdana. Prvi trening nakon te kratke pauze odradili su jučer poslijepodne, a iz Pule nisu donijeli nikakve nove teškoće. Odigrali su agresivnu i borbenu utakmicu bez žutih kartona, pa će Bjelica za susret protiv Slaven Belupa na raspolaganju imati sve igračke snage, jasno, osim onih koji su već duže vrijeme izvan stroja zbog ozljeda. U biti, roster bi se trebao proširiti za još jedno ime jer se očekuje oporavak Danijela Lončara od ozljede prepona.
Možda ste propustili...

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA TREĆE UZASTOPNO GOSTOVANJE

Zekić još uvijek vrti opcije za Poljud

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini