Sport
TIHANA MAJER NASTUPILA NA DIZAČKOM EP-U

U Moskvi nedostajala samo
dva kilograma za medalju
Objavljeno 7. travnja, 2021.
Članicu DK Slavonija nisu obreshrabrila ni tri neuspjela pokušaja

Godinu dana nakon predviđenog termina (odgoda zbog koronavirusa) u Moskvi se okupila elita Starog Kontinenta u dizanju utega. Rusiju je pohodila mala, ali odabrana ekspedicija iz Lijepe Naše, a među hrvatskom natjecateljskom četvorkom svoje mjesto je zaslužila i Tihana Majer.


Članica osječke Slavonije nastupila je u kategoriji do 45 kilograma, zajedno s još osam dizačica. Nisu se na podiju stvari počele odvijati po željama, tri pokušaja u trzaju bila su neuspješna. No Tihanu to nije pokolebalo te je izbačaj odradila na visokoj razini. Na kraju je imala šesti rezultat, ali do medalje nije puno nedostajalo. A ova 29-godišnja Osječanka u Moskvu je otišla s neskrivenim ambicijama.


- Osobna očekivanja, kao i ona trenera Bože Krište, bila su velika. Slobodno mogu reći da se nikada spremnije nisam osjećala i to sve zahvaljujući višemjesečnim pripremama. Za vrijeme lockdowna nisam mogla raditi, stoga sam imala šest treninga tjedno, dvostruko više nego prije. Tijekom tog razdoblja nekoliko sam puta napravila težine koje su na ovom prvenstvu odnijele medalje. Bila sam uvjerena da ću ih ne samo ponoviti u Moskvi nego napraviti i više, ali nije se dogodilo - kaže Majer, koja je u trzaju zapela na težini od 63 kilograma. Tri neuspješna pokušaja na velikom natjecanju neplanirano su otišla u vjetar. A nije bilo klupskog trenera za pravi savjet u teškim trenucima.


- Odlučila sam krenuti sa sigurnom početnom težinom, ali mi se dogodilo ono najgore. Prvi mi je pokušaj pao, nakon toga sam ponavljala još dva puta istu težinu, ali nije išlo. Sada, kada mirne glave razmišljam gdje je zapelo, vjerujem da bi ispalo drugačije da je moj trener bio u Rusiji. Kada je netko s vama šest godina, on točno zna kako vratiti fokus na ono važno tokom izvođenja pokreta, što je meni na natjecanju nedostajalo. Iako, imala sam na prvenstvu sjajnu podršku od izbornika Ivana Kneza i predsjednika saveza Nikole Pešalova. Ali u situacijama kada ciljate visoki rezultat, nema te osobe koja može zamijeniti vašeg trenera i njegov savjet - smatra Tihana, koja je, usprkos lošem startu, uspjela popraviti dojam u izbačaju.
- Početna težina iznosila je 78 kilograma, što sam odradila uspješno od prve. Drugi pokušaj bio je na 81 kg, a to sam uspjela podići u drugom, ukupno trećem pokušaju. Na kraju je nedostajalo dva kilograma do bronce, a četiri do europskog naslova. Znači da očekivanja prije prvenstva ipak nisu bila nerealna, šteta što na kraju uloženi trud nije nagrađen medaljom. Utjeha je da su oba pokušaja u izbačaju novi nacionalni rekordi u kategoriji do 45 kg. Šesto mjesto je lijep doseg, ali sada znam da mogu i više - kaže najbolja hrvatska dizačica. Njezin nastup u Moskvi mogao je biti i bolji, ostala je Majer na kraju ipak bez poretka u trzaju i biatlonu, koji bi zasigurno dodatno uljepšali i kompletirali ovu ionako uspješnu rusku dizačku priču u vrijeme pandemije.


Nino Benčina
REZULTATSKI PROGRES NA VELIKIM NATJECANJIMA
Tihani Majer ovo je već treći nastup na Europskom prvenstvu, što je impresivna brojka za nekoga tko se dizanjem utega ozbiljno bavi tek šest godina. Debi je imala 2017. na domaćem terenu u Splitu, a tamo je u kategoriji do 48 kilograma u trzaju podigla 55, a u izbačaju 70 kilograma (ukupno 125), što je bilo dostatno za 11. mjesto. Ne kaže se uzalud da je svaki početak težak. Već godinu dana kasnije u Bukureštu, težine su postale veće (64+75=139), ostvaren je plasman na 10. poziciju. U 2019. nije išla na eurosmotru u gruzijski Batumi, ali je zato odradila premijeru na Svjetskom prvenstvu na Tajlandu (želja su još OI). Tamo je prvi put nastupila u novoj kategoriji do 45 kilograma, te je u rukama imale težine 60+76=136 kg, što su bili 13. dosezi po vrijednosti. Potom, u dvije godine praznog hoda, bez velikih natjecanja, ali uz predan i sistematičan rad, donijeli su i plodove. Majer je svoj daljnji rezultatski napredak potvrdila za vrijeme uskrsnih blagdana u Moskvi. Ruski nastupi, pa i oni neuspješni, svakako će biti motiv za dalje.
Najčitanije iz rubrike