Ekonomija
POVEĆAN INTERES ZA UZGOJ OVACA

Ovčarstvo se polako nameće kao obiteljski posao s dobrim prihodom
Objavljeno 7. travnja, 2021.
Ova se grana poljoprivrede dijelom širi i zbog odustajanja od govedarstva, kaže Pap

U zadnje vrijeme kod poljoprivrednika povećan je interes za uzgoj ovaca. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, koji su objavljeni u godišnjem izvješću o stanju poljoprivrede, najviše njih odlučuju se za proizvodnju mlijeka te preradu mlijeka na obiteljskim gospodarstvima, ponajprije u sir.


Jedan od poljoprivrednika koji se okrenuo ovčarstvu je i Josip Pap, 39-godišnjak iz Marinaca, oženjen je i otac troje malodobne djece. Pap se, kako navodi, odlučio ozbiljno posvetiti stočarstvu, za što se i školovao, a nada se da će završiti i Poljoprivredni fakultet, smjer Zootehnika, jer vjeruje da se od zemlje i stočarstva, odnosno u njegovom slučaju ovčarstva, može dobro živjeti.

Veća ulaganja


- Sedam godina imam prijavljeno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG). Obrađujem trenutačno 20-ak hektara zemlje, od čega je oko šest hektara državnog pašnjaka, a ostalo su oranice na kojima uzgajam kukuruz, zob i djetelinu za hranu ovcama, ali i pšenicu i suncokret zbog plodoreda. Na žalost, oranice su mi većim dijelom u zakupu od privatnih posjednika, i veliki mi je problem doći do zemlje. Izabran sam od Udruge uzgajivača ovaca i koza Vukovarsko-srijemske županije za predsjednika i trenutačno imamo 32 člana.

U našoj županiji imamo oko 135 uzgajivača sa stadima od 20 i više ovaca, dok ima i onih koji drže po samo nekoliko ovaca za osobne potrebe – kaže Josip Pap, dodajući kako je počeo s ovčarstvom kada je otvorio OPG, tražeći dodatni prihod uz plaću od tvrtke gdje radi i počeo je sa 11 ovaca i ovnom romanovske pasmine, za koje je procijenio da su za njegov način uzgoja najbolji odabir. Njegovo stado broji oko 100 odraslih grla romanovske, a od nedavno i suffolk pasmine, koje su sve umatičene i pod selekcijskim obuhvatom. - Ovčarstvo se kao grana poljoprivrede isplati za onoga koji nema prevelike zahtjeve i očekivanja da će se obogatiti, budući da se prodaja janjadi i jaradi odvija u većem dijelu pojedinačno, pa je novac od prodaje tek "zakrpa˝ kućnog proračuna. Iako na držanju većeg stada ima i veće zarade, ali su veća i ulaganja, od troška smještaja velikog broja ovaca, mnogo hrane koju pojedu, veterinarskih usluga, troškova liječenja da se stado održi zdravim i produktivnim, trošak šišanja ovaca i orezivanja papaka... Međutim, imamo pokazatelje da se ovčarstvo kao poljoprivredna grana širi vjerojatno dijelom i zbog propadanja i odustajanja od govedarska i proizvodnje mlijeka, pa prelaze na druge proizvodnje. Isplativija proizvodnja u ovčarstvu je mužnja ovaca koja se pomalo nameće kao zanimljiv obiteljski posao s jako dobrim prihodom tijekom godine, jer se kombinira i prodaja janjadi ili šilježadi za daljnji uzgoj i mužnja mlijeka koje je na dobroj cijeni te proizvodnja sira u konačnici. U našoj županiji trenutačno imamo dva gospodarstva koja se bave tim poslom, a pojavljuju se i novi koji su zainteresirani – kaže Pap.


Ovih je dana potpisao ugovor sa Županijom o sufinanciranju razvoja ovčarske proizvodnje za jedno od stada koje su nabavljali preko Udruge za obnovu genetskog potencijala. Kupili su stado suffolk ovaca, mesnate pasmine koja ima odlične priraste i randman mesa, ali služi i kao odličan meliorator-poboljšivač i u stadima s križanim ovcama, gdje ovnovi popravljaju mesnatost i janjad brže napreduje te postiže klaoničku težinu, pa su i manja ulaganja vlasnika. Stado je umatičeno i pod selekcijskim obuhvatom te je vrijedno u smislu obogaćivanja pasminske raznolikosti u najistočnije županiji te uzgajivači imaju veći izbor pri odabiru ovna za svoje stado ili novih plotkinja koje bi ubacili u svoja stada.

Dobra perspektiva


- Posredovanjem Županije prije dvije godine također smo kupili stado od 40 šilježica pasmine ille de france u Mađarskoj. Ovime želimo kao udruga povećati broj umatičenih stada ovaca u županiji, a tako i popraviti kvalitetu janjadi u nematičnim stadima kako bismo imali što ujednačeniji proizvod, janje, a umatičeno grlo postiže i veću cijenu na tržištu. Država bi možda mogla pomoći razvoj ovčarstva, kao i svake grane poljoprivrede, kada bi uvela kvote za trgovačke centre gdje bi veći postotak u udjelu ponude morao biti domaći proizvod. Poticaji su nam dobrodošli, iako iznosi nisu veliki, ali svaki novac uvijek dobro dođe – kaže mladi ovčar iz Marinaca, dodajući da je ovčarstvo velika obveza i odgovornost. No, drži da, primjerice, mužnja ovaca kao obiteljski posao ima dobru perspektivu za mladu obitelj uz prihvaćanje obveze svakodnevne brige oko ovaca, jer mužnja je sezonska.


Kad je riječ o držanju ovaca zbog mužnje i prodaje ovčjeg mlijeka prema trenutačno službeno važećim podatcima (iz izvješća Ministarstva poljoprivrede), tijekom 2019. godine u otkupu ovčjeg mlijeka sudjelovalo je 379 isporučitelja. Ukupan broj otkupljivača (mljekare i registrirane obiteljske sirane) bilo je 18, od čega su tri najveća otkupljivača otkupila 80,5 % isporučenih količina. Ukupno je isporučeno 2.633.671 kg ovčjeg mlijeka, odnosno 3,8 % manje u odnosu na prethodnu godinu. Udjel ovčjeg mlijeka u ukupnoj količini isporučenog mlijeka u Hrvatskoj je 0,6 %. Proizvodnja ovčjeg mlijeka dominira na priobalnom području. U Zadarskoj županiji nalazi se 53,8 % isporučitelja ovčjeg mlijeka koji sudjeluju s udjelom od 28,9 % u ukupno isporučenim količinama mlijeka. Najveći udjel isporučitelja ovčjeg mlijeka, njih 83 %, isporučuje manje od 10.000 kg mlijeka godišnje s udjelom od 42 % ukupno isporučenog mlijeka, a 11 % isporučitelja isporučuje od 10.000 do 20.000 kg ovčjeg mlijeka godišnje s udjelom od 21 %. Samo 6 % isporučitelja isporučuje više od 20.000 kg ovčjeg mlijeka godišnje s udjelom od čak 37 % ukupno isporučenih količina ovčjeg mlijeka.
Miroslav Flego
Država bi možda mogla pomoći razvoj ovčarstva kada bi uvela kvote za trgovačke centre, kaže Josip Pap
Dodatan izvor dohotka za članove gospodarstava
Procjenjuje se da od ukupnog broja ovaca u Republici Hrvatskoj 80 % otpada na izvorne pasmine koje su vrlo skromne u pogledu ishrane i njege, ali i otporne prema nepovoljnim klimatskim čimbenicima. U kontinentalnim dijelovima najviše su zastupljene inozemne pasmine ovaca. Analiza veličine stada ukazuje na to da se proizvodnja na mnogim ovčarskim farmama zasniva kao dodatan izvor dohotka za članove gospodarstava te da je samo manjem broju poljoprivrednika ovčarstvo jedini izvor prihoda. Općenito gledano, u Republici Hrvatskoj ovce se najviše uzgajaju radi proizvodnje mesa, osobito proizvodnje lakih do srednje teških janjećih trupova poželjnih za pripremu na ražnju.
Možda ste propustili...

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike