Kultura
ZAGREBAČKA GALERIJA VLADIMIR BUŽANČIĆ

Izložba “Žarište” osječkog umjetnika Vinka Vidmara
Objavljeno 7. travnja, 2021.
Izrečene upute bit će svojevrsni osvrt na mjere donesene pojavom koronavirusa

Zagrebačka Galerija Vladimir Bužančić otvara u srijedu, 7. travnja, izložbu mladog nagrađivanog osječkog umjetnika Vinka Vidmara koji će postaviti ambijentalnu instalaciju "Žarište", kojom propituje pojam slobode unutar pandemije.

"Suvremeni je civilizirani svijet primoran provoditi epidemiološke mjere koje zadiru u temeljna ljudska prava, kao što su pravo na slobodu kretanja i na slobodu okupljanja, što dovodi do javnih protesta u kojima se izražava sumnja u njihovu opravdanost i manipulaciju slobode građana", napominje se u najavi.

Kultura straha
U galeriji posjetitelji će se moći slobodno kretati i biti aktivni sukreatori instalacije, no umjetnik je u zadani prostor ubacio suvremeno-tehnološki objekt kojim naglašava ugnjetavanje slobode. Dao im je i pojašnjenja za sigurno kretanje prostorom, a izrečene upute bit će svojevrsni osvrt na mjere donesene pojavom koronavirusa te savjesno postupanje prilikom kretanja prostorom. Posjetitelji će moći "isprobati“ koliko su odvažni u odnosu na postavljeni objekt te osjećaju li se odgovornima za sebe, kao i za kolektiv u kojem prebivaju, ističe se u najavi. Kako se dodaje, istodobna sloboda i ograničavanje kretanja proizvode ambivalentan osjećaj prema zadanim mogućnostima iz kojeg proizlazi strah kakav smo mogli iskusiti tijekom "opsadnog“ stanja izazvanog pandemijom. "Minimalističkim pristupom koji alarmira pozornost i svjesno kretanje prostorom, Vidmar nas uranja u realnost nametnute kulture straha od nevidljivog neprijatelja, ali upućuje i na svjesnost u kontaktu te odgovornost svakog od nas prema kolektivu u vremenima kada jedni ovisimo o drugima", napominje se.

Prema riječima autora predgovora Igora Loinjaka, osim semantičkog potencijala zahvaljujući kojem djelo komunicira s aktualnim društveno-političkim zbivanjima, "Žarište" na svojoj oblikovnoj i tehnološkoj razni problematizira odnos čovjeka i moderne tehnologije. Galerija predstavlja rad tog mladog umjetnika u okviru svoje programske koncepcije "Doktrina pandemije ili seruma istine globalnog Pandaemoniuma", vodeći se povijesnim iskustvom da su velike krize u društvu izrodile neka od najpoznatijih umjetničkih djela, a s ciljem poticanja umjetnika da se njihov rad nastavi bez obzira na globalnu krizu.

Brojne nagrade
Vinko Vidmar (Osijek, 1988.), završio je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Osijeku te 2019. diplomski studij na Akademiji za umjetnost i kulturu (modul kiparstva), pod mentorstvom profesora Domagoja Sušca. Predsjednik je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Osijeku te pokreće i inicira mnogobrojne projekte i aktivnosti na lokalnoj i međunarodnoj razini, kao i međunarodne suradnje na području znanosti, umjetnosti i kulture. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi, koautor je spomenika Spomen-obilježje poginulim braniteljima 68. bojne Vojne policije na Sveučilišnom kampusu u Osijeku te je autor javne skulpture Kneževa čaša, u Kneževim vinogradima. Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima se izdvaja 1. mjesto na izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost u MSU-u Zagreb 2018.

Njegova izložba u Galeriji Vladimir Bužančić Centra za kulturu Novi Zagreb bit će otvorena do 30. travnja.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas