Novosti
TREĆI VAL KORONAVIRUSA U KBC-U OSIJEK

Prosječna dob 68,9 godina, smrtnost na respiratoru 75 %
Objavljeno 6. travnja, 2021.
Najmlađi bolesnik u osječkom KBC-u u ožujku rođen je 1976. godine, a najstariji 1932.

Najveći broj bolesnika u Respiracijskom centru Kliničkog bolničkog centra Osijek zabilježen je do sada 20. prosinca 2020. kada je pomoć mehaničke ventilacije za disanje trebalo 59 bolesnika. Dana 31. ožujka ove godine u tom se Respiracijskom centru nalazio 21 pacijent, a kako upozorava predstojnik Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje, doc. prim. dr. sc. Ivan Radoš, s brzim rastom broja bolesnika koji je primjetan posljednjih dana do strašnih prosinačkih brojki mogli bismo stići već u prvoj polovini travnja.


I dok liječnici najveće COVID bolnice u Hrvatskoj, KB-a Dubrava u Zagrebu, tvrde kako se u ovom trećem valu pandemije razlika bitno vidi u dobnoj strukturi i kliničkim slikama, zanimalo nas je je li isto primjetno i u KBC-u Osijek. Naime, u KB-u Dubrava kažu kako zbog procijepljenosti starijeg stanovništva trenutačno ima manje smrtnih ishoda i manje starijih u bolnicama.


"Sada imamo bolesnike koji dolaze ranije i s težom kliničkom slikom. Međutim, pogoršanja su puno intenzivnija i brža nego što se to događalo prije. Sretna okolnost je to što su to ljudi mlađe dobi, pa je i njihov oporavak bolji i brži nego što bi bio da su stariji", izjavio je za medije ovih dana ravnatelj KB-a Dubrava, dr. Ivica Lukšić.


U ponedjeljak je i iz Opće bolnice Zadar objavljeno kako je velik broj pacijenata u dobi od 40 do 50 godina, a dio njih nije imao nikakvih komorbiditeta.


U KBC-u Osijek zatražili smo presjek strukture pacijenata hospitaliziranih zbog pogoršanja zdravlja prouzročenog koronavirusom od 1. do 31. ožujka, a kako bismo se isključivo mogli bazirati na pacijente za koje se smatra da su se zarazili u trećem valu. Prema podatcima koje smo dobili iz ravnateljstva osječke bolnice, vidljivo je da je prosječna dob pacijenata hospitaliziranih tijekom ožujka 68,9 godina, što i ne govori u prilog tome da je više mlađih pacijenata. "Tijekom proteklog mjeseca, točnije od 1. do 31. ožujka ove godine, na Klinici za infektologiju KBC-a Osijek liječena su ukupno 144 bolesnika, i to 74 žene i 70 muškaraca. Od 144 hospitaliziranih s ove su klinike zbog pogoršanja stanja u Respiracijski centar upućena 24 pacijenta, i to njih 18 u dobi od 71 do 89 godina i šest pacijenata u dobi od 62 do 70 godina", ističu iz KBC-a Osijek.


No ukupan broj pacijenata liječenih u Respiracijskom centru u tom razdoblju puno je veći jer se u osječki Respiracijski centar i dalje upućuju pacijenti iz svih bolnica u pet slavonskih županija s pogoršanom zdravstvenom slikom. Naime, prema riječima prim. Radoša, čak 50 posto pacijenata koji se liječe u Respiracijskom centru dolazi iz drugih slavonskih županija. Znakovit je i nagao rast broja oboljelih krajem ožujka. Tako se od 1. do 30. ožujka broj pacijenata na respiratoru dnevno kretao od osam do 12, da bi već 31. ožujka skočio na spomenutog 21-og pacijenta. Najmlađi bolesnik bio je 1976. godište ili osoba od 45 godina, da bi najstariji pacijent bio 1932. godište. Ukupno su u tih mjesec dana u Respiracijskom centru liječena 44 pacijenta, od kojih je njih 33 preminulo, što je visoka stopa smrtnosti od čak 75 posto. Kada se gledaju komorbiditeti oboljelih od koronavirusa koji se nalaze na liječenju u osječkoj bolnici, onda su to 69 posto srčani bolesnici, 14,5 posto dijabetičari, devet posto neurološki bolesnici, šest posto gastroenterološki bolesnici, 3,5 posto bilo je pulmoloških bolesnika, 1,4 posto onkoloških, 1,4 posto hematoloških bolesnika i dva posto bolesnika je adipozno. Trenutno su na Klinici za infektologiju hospitalizirana dva bolesnika bez poznatog komorbiditeta.

Prema izvješću Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije od ponedjeljka, zbog koronavirusa je na bolničkom liječenju u županiji 86 osoba, i to 61 u Kliničkom bolničkom centru Osijek, od kojih je 17 na respiratoru, te 25 u Općoj županijskoj bolnici Našice. To je devet osoba više nego što su pokazali podatci objavljeni u nedjelju.


Nefreteta Z. Eberhard
pogoršanje?
PROSINAČKE BROJKE MOGLI BISMO DOSTIĆI KRAJEM TRAVNJA
69

posto oboljelih od koronavirusa koji se nalaze na liječenju u osječkoj bolnici srčani su bolesnici
50

posto pacijenata koji se liječe u osječkom Respiracijskom centru dolazi iz drugih slavonskih županija
33

pacijenta u ožujku su preminula u osječkom Respiracijskom centru