Regija
ZAVRŠAVA PROJEKT

Upitna je sudbina belomanastirske "Knjižnice alata"
Objavljeno 6. travnja, 2021.
Cijela priča lijepo je krenula, ali je zamalo posve stala kada je predsjednik Lune zapao u probleme
BELI MANASTIR



U ožujku 2014. godine s radom je započela jedina baranjska Knjižnica alata, smještena u belomanastirskoj Ulici Petefi Šandora.


Otvorena je u sklopu zanimljivog, gotovo raritetnog projekta "Alati za pomoć" pri zapošljavanju, koji je inicirala udruga romskog prijateljstva Luna i zajednički ga provodila s osječkim Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava, uz partnerstvo s Gradom Beli Manastirom. Za provedbu projekta osigurano je 105.000 eura iz jednog programa IPA 2007, te 20.000 eura koje je donirala Soroševa fundacija. Radila je po principu knjižnice, samo što su njezini korisnici umjesto knjiga mogli posuditi više od 250 vrsta alata, počevši od običnih sjekira, lopata, motika, odvijača, čekića i ključeva do kosilica, trimera, bušilica te pneumatskih čekića, pa čak i miješalice za beton ili boju. Pripadnici romske nacionalne manjine i korisnici socijalne pomoći prve su godine imali pravo na besplatno učlanjenje, dok su ostale skupine ljudi za članarinu izdvajali po 200 kuna godišnje, od čega je u planu bila nabava rezervnih dijelova i održavanje alata. Uz knjižnicu alata u sklopu je projekta bilo otvaranje plastenika, kao i edukativne radionice za usavršavanje potencijalnih pedikera, frizera, odnosno manikera, s krajnjim ciljem socijalnim uključivanjem i zapošljavanjem ugroženih, odnosno marginaliziranih skupina. Isto tako, u sklopu projekta bila je edukacija za rukovanje specijalnim alatima, koju je završilo nekoliko polaznika. Priča je dobro krenula, zanimanje je bilo veliko, posebno za skuplje alate koji su fizičkim osobama rijetko potrebni pa iz kućnog budžeta nisu htjeli izdvajati za njihovu nabavu. Proradio je i plastenik, iz kojega je, uoči Uskrsa 2015. godine, podijeljena veća količina mladog luka. No Knjižnica je, malo-pomalo, počela gubiti smisao početkom 2017. godine, kada je, tvrde dobri poznavatelji situacije, predsjednik udruge Luna, Duško Kostić, zapao u određene probleme zbog neisplate plaća Romima sudionicima javnih radova koji su organizirani preko udruge Luna. Da nije sve kako bi trebalo biti, primijetilo je i obavijestilo nas nekoliko Belomanastiraca.


- Alat se više ne posuđuje, a i sam objekt nije u baš sjajnom stanju - tvrde. Priču djelomično potvrđuje belomanastirski dogradonačelnik Predrag Stojanović, koji je bio koordinator projekta.


- U biti, projekt je bio uspješan, ali je aktivnost Knjižnice alata zaista zamalo posve zamrla nakon što je Kostić zapao u probleme - priča Stojanović, objašnjavajući kako je planirana održivost projekta bila sedam godina. No, da sve nije tako crno kao što izgleda, upućuje činjenica kako je obavljena inventura alata koji je gotovo u punom broju tamo zatečen. Još od prošle godine ingerenciju nad cjelokupnim prostorom ima Grad, koji uredno podmiruje režijske troškove, na što je, uostalom, kao partner na projektu pristao prilikom potpisivanja ugovora. Potvrđuje to i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.
- Činjenica je da udruga nije odrađivala svoj posao kako je zamišljeno. Knjižnicu alata sada koristimo za čuvanje alata potrebnih u javnim radovima, čijim je sudionicima prostorija polazna točka uoči odlaska na svakodnevne poslove. Oprema i alat iz projekta su tamo, što je utvrđeno inventurom - kaže Rob, dodajući kako je uoči inventure bio skeptičan. Svjestan je da je sedmogodišnji projekt pred istekom, a kada završi, bit će poznatija i budućnost belomanastirske Knjižnice alata.


Ivica Getto
Intenzitet rada smanjila je korona
Predsjednik Udruge romskog prijateljstva Duško Kostić kaže kako Knjižnica alata radi, ali smanjenim kapacitetom. Objašnjava kako je uzrok pandemija. Na upit je li Luna aktivna, odgovara pozitivno, naglašavajući kako djeci romske manjine, u prostoriji objekta Knjižnice alata, edukativnim radionicama pomažu da završe osnovnoškolsko obrazovanje. Potvrđuje kako se u Knjižnici nalazi sav alat nabavljen kroz projekt.
Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

Najčitanije iz rubrike