Regija
GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA BELIŠĆE

Najčitatelji u 2020. su - obitelj Kapetanović
Objavljeno 6. travnja, 2021.
BELIŠĆE


Belišćanske knjižničarke Vlasta Putar i Dijana Milišić-Zečević odlučile su prvi put proglasiti najčitatelje Gradske knjižnice i čitaonice Belišće, s namjerom da se ta aktivnost nastavi tradicionalno obilježavati. Poticaj za to im je nacionalna strategija kojom se 2021. nastoji obilježiti kao Godina čitanja. Birali su se najčitatelji za proteklu 2020. godinu, a knjižničarke su pomoću godišnje statistike dobile točne podatke tko su prema broju posudbi knjižnične građe bili najrevniji čitatelji. S obzirom na obiteljsku članarinu, jedinu vrstu članarine koju Knjižnica ima, najčitatelji su bili članovi obitelji Kapetanović iz Belišća.


- Mlada četveročlana obitelj gotovo svakodnevno posjećuje knjižnicu i posuđuje raznu literaturu. Najviše posuđuju dječje knjige i slikovnice, jer su zapravo najmlađi članovi te obitelji najbolji čitatelji. Malena Nikol Kapetanović i njezin brat Mario od najranije dobi vole i čitaju knjige. Njihovi roditelji usadili su im tu ljubav, ali i naviku dolazaka u gradsku knjižnicu kako bi njegovali ljubav prema knjizi i time razvijali svoje čitalačke sposobnosti i navike - priopćile su knjižničarke koje su najčitateljima dodijelile prigodnu diplomu, darovale nekoliko knjiga i druge darove.


Zbog Nikol i Marija, koji su pročitali stotine dječjih knjiga i slikovnica, kako prošle tako i svih prijašnjih godina, knjižničarke su ih odlučile nagraditi na Međunarodni dan dječje knjige, koji se obilježava u čast rođenja poznatog danskog dječjeg književnika H.C.Andersena.
Ciljevi obilježavanja toga dana su poticanje ljubavi prema knjizi i čitanju kod djece, poticanje njihove mašte i socioemocionalnog razvoja, što im značajno pomaže u interakciji s drugim ljudima. Jednako tako, ono usmjerava pozornost i na književno stvaralaštvo za djecu i mlade. L.A.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike