Kultura
PRIGODAN PROGRAM U SKLOPU IZLOŽBE

MLU: Irena Jukić Pranjić “Junaci hrvatskog stripa”
Objavljeno 6. travnja, 2021.
U sklopu izložbe "Nastavit će se... Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj", u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku osmišljen je bogat popratni program koji uključuje i predavanje Irene Jukić Pranjić, danas, 6. travnja, s početkom u 19 sati. Kako bi se osigurale potrebne mjere socijalne distance i zadovoljile epidemiološke preporuke, vodstvu će moći nazočiti deset osoba, a svi zainteresirani predavanje će moći pratiti online putem Facebook stranice MLU-a. S obzirom na ograničen broj sudionika, zainteresirani se moraju prijaviti na vrijeme te osigurati mjesto, a to mogu učiniti putem Facebook stranice MLU, ili putem emaila kkaniza@gmail.com. Ulaz na predavanje je slobodan, uz obvezno nošenje maske.

Irena Jukić Pranjić obrađuje pitanje potrebe stvaranja junaka koje stvara ljudska svijest. Bavi se količinom utjecaja stranih strip-serija i junaka na hrvatske strip-serije i junake, uzimajući u obzir domaće uvjete u kojima nastaju. Kroz navedenu premisu provlači povijest hrvatskog stripa, dajući pregled stripa i autora u predratnom tisku. Naglasak daje na 1960-e i 1970-e godine, kada strip postaje sve popularniji i kada ulazi u muzejsko-galerijske ustanove, što izaziva stvaranje umjetničkih grupacija poput Novog kvadrata s jasnim stripovskim određenjem. Uz muške junake stripova, autorica pomno obrađuje i prezentira ženske likove domaćeg stripa, također ih provlačeći kroz kronologiju.

Irena Jukić Pranjić rođena je 1973., u Bjelovaru, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Članica je HDLU-a. Ilustrirala je brojne časopise, udžbenike i slikovnice za djecu i odrasle. Stripom se bavi kontinuirano od 1997. godine. Objavljivala je kratke stripove u velikom broju tiskovina u zemlji i inozemstvu. Objavila je četiri zbirke kratkih stripova zajedničkog naziva "Protuotrov" (1997. - 2003.), i strip-album "Emisija emocija" (2x2, 2015.). Autorica je antologije "Ženski strip na Balkanu" (Fibra, 2010.), urednica, redateljica i novinarka dokumentarnog televizijskog serijala "Strip u Hrvatskoj" (2014/15 - 30 epizoda, te 2016/17 - 20 epizoda). Od 2015. predaje Strip na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Animiranim filmom bavi se od 2007. Kao autorica ostvarila je sljedeće naslove: "Ornament duše" (Zagreb film, 2011.), "Požuda" (Zagreb film, 2014.), "Gamer Girl" (LUMA film i UO ANIMA, 2016.) te "Real Boy" (UO ANIMA 2021.).

Osvojila je brojne nagrade, među kojima su za "Gamer Girl" 2017. nagrada publike za najbolji animirani film na CinEast Luxembourg; nagrada za najbolji animirani film na Italian Movie Award, Pompeji; nagrada Short of the Year u Madridu; Jury Special Mention u Villeurbanneu...., a za "Ornament duše" Jury Special Mention za animirani film na Animateci u Ljubljani 2011. te nagrade za najbolji scenarij i režiju na 2. Festivalu Hrvatskog Animiranog Filma FHAF, 2011. T.K.
Moći će nazočiti deset osoba, a svi će ga moći pratiti online, putem Facebook stranice MLU
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike