Novosti
ĐAKOVAČKO-OSJEČKI NADBISKUP

Hranić: Uskrs znači obrat i novi početak
Objavljeno 4. travnja, 2021.

ĐAKOVO – Središnje euharistijsko slavlje u đakovačkoj katedrali na Uskrs je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. U uvodu homilije govorio je o Isusovu uskrsnuću i praznom grobu u Uskrsno jutro.

- Budući da je ljudski život tako kratak i prolazan, jedino presudno pitanje s kojim se suočava svatko od nas je pitanje: Što se događa s čovjekom kad se prekine nit njegova života, kad ga polože u grob? Je li grob doista zadnja postaja poslije koje ništa više nema? Na to pitanje postoje samo dva moguća odgovora: da ili ne. I jedan i drugi odgovor povlače za sobom logične. Ljudi koji kažu da sa smrću sve završava, posve su okrenuti ovoze­maljskom životu i onome što on može pružiti. Međutim oni drugi, koji su uvjereni da postoji život i nakon smrti, trude se ovdje na zemlji živjeti s pogledom na taj budući život te su zato svjesni da naša ovozemaljska ljudska mjerila nisu i jedina, da naše ljudske prosudbe i sudovi nisu konačni te da nam je svima jednom stati pred Boga, rekao je Hranić.

- Naši uzdasi koji se znaju čuti u teškim časovima „O, da mi je umrijeti“ nisu istiniti. Oni su tek izraz trenutne zdvojnosti u teškim trenucima ljudskoga života. Istodobno, ako smatramo da smrt i grobni humak ipak nisu kraj, onda moramo biti na čistu tko je taj tko će nam omogućiti život preko groba, jer sami si to ne možemo osigurati. Odgovor na to pitanje pruža nam svetkovina Kristova uskrsnuća, poručio je nadbiskup.

Naglasio je kako to uskrsnuće prelazi granice prostora i vre­mena i da nadilazi naše obično ljudsko iskustvo, da njega može pravo prihvatiti samo vjera.

- Uskrs znači obrat i novi početak. Uskrsnuće se, zato, istinski slavi tako da odbacimo svoju skeptičnu narav, svo­ju sumnjičavost, svoju uplašenost, razočaranost i povučenost u nas same pred otvorenim pitanjima i problemima, da pred izazovima bračnog i obiteljskog, profesionalnog, gospodarskog, društvenog i političkog života izađemo iz svoga groba u kojega smo se zavukli, te da dopustimo da se povijest razvija i da se povijest spasenja koja je utkana u ljudsku povijest također odvija dalje, poručio je nadbiskup Hranić.

S.ŽUPAN