Regija
REZULTATI MJERENJA KAKVOĆE ZRAKA

Zabilježena prekoračena vrijednost sumporovodika u Donjem Miholjcu
Objavljeno 3. travnja, 2021.
DONJI MIHOLJAC - Rezultati mjerenja onečišćenja zraka u Donjem Miholjcu, nakon što je u veljači došlo do širenja neugodnog mirisa iz biopostrojenja zbog tehnološkog procesa, nisu dobri.

Gradonačelnik Goran Aladić upozorio je kako je nakon provedenog mjerenja emisije onečišćujućih tvari u zraku zabilježeno prekoračenje dopuštene vrijednosti plina sumporovodika. Mjerenje kakvoće zraka koje je zatražio Grad Donji Miholjac provela je tvrtka DVOKUT-ECRO d.o.o. Zagreb od 11. do 19. ožujka (24 sata na dan). Opremom smještenom u specijalnom vozilu mjereni su standardni parametari, kao što su sumporni i dušični spojevi te merkaptan.

- Pokretni ekološki laboratorij tvrtke DVOCUT-EKRO bio je smješten na 250 metara zračne linije od pogona tvrtke VDM energija. Nakon provedenog mjerenja u izvještaju se utvrđuje da su usrednjene vrijednosti koncentracije H2S (sumporovodik) za jednosatno razdoblje usrednjavanja bile više od granične vrijednosti u devet jednosatnih razdoblja mjerenja. Upoznati smo da ovim mjerenjem u trajanju od devet dana dobiveni rezultati nisu dostatni za utvrđivanje kršenja odredbi Uredbi o graničnim vrijednostima onečišćujućih tvari u zraku, ali su pokazatelj da je koncentracija sumporovodika u zraku tijekom određenih mjerenja bila nešto viša od graničnih vrijednosti i da je pokazatelj narušenog stanja kvalitete zraka u Donjem Miholjcu - navodi gradonačelnik Goran Aladić.

Grad Donji Miholjac obavijestio je Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Osječko-baranjske županije i Državni inspektorat o zabilježenim prekoračenjima sumporovodika. S.Fridl
Traži se nadzor
Uz obavijest o rezultatima mjerenja kakvoće zraka, Grad Donji Miholjac u dopisu nadležnima zatražio je izvršenje ponovljenog inspekcijskog nadzora nad tvrtkom VDM Energija d.o.o. koja upravlja biopostrojenjem u Industrijoj zoni Janjevci u Donjem Miholjcu. Također, traži se ponovno preispitivanje valjanosti Dozvole za gospodarenje otpadom i Rješenja o izmjeni i dopuni Dozvole. Od nadležnih tijela traži se žurno posredovanje u vezi onečišćenja zraka. “Inspekcijski nadzor očekujemo uskoro. Upotrijebit ćemo sve svoje zakonske mogućnosti i riješiti ovaj problem u interesu svih građana Donjeg Miholjca koje ćemo i dalje pravovremeno informirati o svim daljnjim poduzetim koracima. Nećemo stati sve dok neugodni mirisi iz bioenergane u potpunosti ne prestanu”, poručio je miholjački gradonačelnik Aladić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike