Magazin
STELLA KYRIAKIDES

Zakonodavstvo o lijekovima mora biti prilagođeno današnjoj situaciji
Objavljeno 3. travnja, 2021.
POVJERENICA EUROPSKE KOMISIJE ZA ZDRAVLJE I SIGURNOST HRANE

U organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj se održao Press klub Europa - EU strategija za cjepiva, s ciljem da medijima, stručnjacima i građanima prenese relevantne i pouzdane informacije o naporima Europske komisije i država članica u rješavanju pandemije COVID-19.

John F. Ryan, ravnatelj Glavne uprave Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane, u povodu toga je kazao:

- Optimist sam po prirodi. Nadam se da će Europska unija izići iz pandemije što prije, čak i prije ljeta, jer činimo sve što je moguće. Imamo sve više cjepiva, a imat ćemo i nove zalihe lijekova protiv COVID-19.

Karl Ekdahl, voditelj Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC), upozorio je na teško stanje s pandemijom diljem Europe:

- Situacija u Europi trenutno je zabrinjavajuća te se u posljednja tri tjedna pogoršala, pa je prošlog tjedna EU imao 1,7 milijuna slučajeva i 25 tisuća mrtvih. Cjepivo je bilo snažan napredak jer za njegov razvoj inače treba niz godina, a sada se dogodilo u jednoj godini. Ali u isto vrijeme borimo se protiv virusa koji konstantno mutira

Optimističan je bio i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, koji je također bio sudionikom Press kluba Europa - EU strategija za cjepiva:

- Mislim da ćemo se s pomoću moćnog oružja cjepiva, s mjerama i testiranjima, s novijim testovima koji su sve jednostavniji, uspješno izboriti protiv COVID-19. Prije nešto malo manje od godinu dana, kad su me pitali kad će ovo završiti, rekao sam da će to biti do ljeta ove godine, jer ćemo imati visok stupanj imuniteta, a možda i neki lijek, a sad imamo cjepivo - rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Europska komisija pokrenula je i postupak revizije općeg zakonodavstva o farmaceutskim proizvodima, jednu od vodećih inicijativa farmaceutske strategije za Europu. S tim u vezi Stella Kyriakides, povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane, izjavila je:

- Farmaceutska strategija za Europu temelj je snažnije Europske zdravstvene unije. Kako bi se osiguralo da svi pacijenti imaju pristup sigurnim, visokokvalitetnim i cjenovno pristupačnim lijekovima, potrebno nam je zakonodavstvo o lijekovima koje je prilagođeno današnjoj situaciji. To je prilika za sve građane i dionike da sudjeluju u ambicioznoj reformi te da nam pomognu u preoblikovanju i jačanju našeg zakonodavstva. Komisija će sljedećih mjeseci ocijeniti postojeće opće zakonodavstvo i procijeniti učinke svih promjena kojima je cilj rješavanje problema navedenih u planu. (EK/DJ)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike