Magazin
S INOM NA KAVI: SUPRUGA INDIJSKOG VELEPOSLANIKA U HRVATSKOJ

Lakshmi Srivastava: Dan započinjem molitvom izlazećem suncu...
Objavljeno 3. travnja, 2021.

Vezani članci

SJEĆANJA U SJENI KORONE: JAIPUR - GLAVNI GRAD RAJASTHANA

Na ravnom putu nitko se nije izgubio

U ovotjednom nastavku serijala “S Inom na kavi” ugostila me Lakshmi Srivastava, supruga indijskog veleposlanika u Hrvatskoj, Nj.E. Raja Kumara Srivastave. Razgovor je bio vrlo živ i zanimljiv...

Supruga ste veleposlanika Indije, druge najmnogoljudnije države na svijetu. Kako je biti Lakshmi Srivastava?

- Indija ima vrlo bogato kulturno nasljeđe i povijest staru tisućama godina. To je najveća svjetska demokracija. Čast mi je i neizmjerno sam ponosna što predstavljam svoju zemlju kao prva dama misije u Hrvatskoj. Naše veleposlanstvo u Zagrebu dom je za sve Indijce koji žive u Hrvatskoj. Kao prva dama misije nisam udana samo za svog supruga, nego i za njegov posao. Trudim se svoj dio dužnosti obavljati najbolje što znam. Da bih to mogla učiniti, potrebna je velika predanost i spremnost za prilagodbu novim situacijama. Srećom, to su područja moje snage.

Koji su vaši interesi (čime se bavite?)

- Volim igrati bridž i golf. Jezici i domaća kuhinja također su me uvijek privlačili u svakoj zemlji. Ponekad sam čak naučila tečno govoriti lokalni jezik, ne ulažući mnogo truda. Otkrila sam ovu svoju sposobnost zahvaljujući prirodi posla moga supruga, koji zahtijeva da se selimo svake tri godine. Sada učim hrvatski, koji je moj deveti jezik. Također sam predavala španjolski jezik indijskim i stranim studentima. I znam mnogo različitih kuhinja, jer sam se jako zanimala za učenje lokalne kuhinje svake zemlje u kojoj smo živjeli. Već sam se okušala u pripremi sarme kod kuće, koje je moje omiljeno hrvatsko jelo.

MJESTA U SRCU
Kako inače započinjete dan?

- Blagoslovi vas vode kroz dugi put u životu. Vjerujem u snagu molitava i smatram da ako dan započnete na pravi način, to će vam dati veliku količinu pozitivne energije i revnosti. Dan započinjem molitvom izlazećem suncu, što mi zauzvrat daje mnogo mentalne snage i samopouzdanja. Srećom, sada mi vrijeme u Zagrebu to dopušta gotovo svakodnevno, jer postaje sve sunčanije.

Nakon vašeg mandata u Japanu, stigli ste u Hrvatsku. Možete li se sjetiti nekih neobičnosti?

- Hrvatska je naše šesto mjesto boravka. Prethodno smo bili upućeni u Španjolsku, Mjanmar, Austriju, Brazil i Japan. Nikad nisam imala iskustvo uočiti bilo što neobično, bez obzira na zemlju u kojoj sam živjela, bio to Japan ili bilo koja druga zemlja. U stranoj zemlji moguće je imati loša iskustva, ali to ne smije postati kvalifikacija za cijelu zemlju i njezine ljude. Naravno, mogu se susresti kulturni šokovi kad započnete život u nekoj zemlji, ali oni vas uvijek nauče nečem novom. Mene je život u svakoj zemlji jako obogatio i svaka od njih zauzima posebno mjesto u mom srcu.

U čemu najviše uživate u Hrvatskoj?

- Volim putovati i otkrivati ​​mjesta. Stigla sam sa svojom obitelji u Hrvatsku krajem rujna prošle godine, tako da smo u Zagrebu dobili vrlo toplu i sunčanu dobrodošlicu. Ubrzo je moj suprug predao vjerodajnice predsjedniku Hrvatske Nj.E. Zoranu Milanoviću, 14. listopada, nakon čega smo mnogo putovali. Prije nego što su postavljena ograničenja putovanja zbog koronavirusa, već smo posjetili mnoga mjesta poput Splita, Nacionalnog parka Krka, Plitvica, Zadra, Knina, Rovinja, Pule, Motovuna i Opatije. A također uživam uz hrvatsko vino i sir te u svježim proizvodima, tartufima.. Oh! Ovaj popis može postati beskrajan.

Vaša zemlja ima bogatu povijest i kulturu. Zašto krave igraju važnu ulogu u kulturi hinduizma?

- U Indiji kravama se daje jednaka važnost kao majci koja nas njeguje i hrani. U drevnim hinduističkim tekstovima zapisano je da bogovi borave u kravljem trbuhu, zbog čega se smatra svetom. Krave su igrale važnu ulogu u održavanju naše civilizacije pomažući ranim poljoprivrednicima da obrađuju zemlju. Sve što nam daje korisno je.

Indijci vole čaj. Kako ga Vi pripremate?

- Indijski čaj vrlo je poznat diljem svijeta zbog svog bogatog okusa i arome. Imamo Assam, Darjeeling, Sikkim, Nilgiri čaj i razne mješavine. Postoje različiti načini za izradu svakog od njih, a najpopularnija vrsta je Masala čaj (kuha se zajedno s mlijekom, šećerom, svježim đumbirom, indijskim bosiljkom i začinima). Tako i ja volim priređivati svoj čaj.

Indija je također i tehnološka velesila u svijetu. Koji su njezini uspjesi?

- Snaga bilo koje zemlje dolazi od njezinog naroda, to posebno vrijedi za demokraciju. Indija je najveća, svoju snagu prirodno crpi i od svojih ljudi. Indijska IT revolucija, inovacijski ekosustav i znanstveni napredak mogu se pripisati težnji indijskih građana da se istaknu. Indija je postigla mnogo uspjeha u svojim programima svemirskih istraživanja. Primjerice 2017. godine Indija je postala prva zemlja na svijetu koja je uspješno lansirala više od stotinu satelita u jednom svemirskom letu. Slično tome, misija Indije na Mars bila je najisplativija na svijetu. Nadalje, indijski rast digitalnih tehnologija i njezin golem i raznolik start-up ekosustav uspjesi su za koje su u potpunosti zaslužni indijski ljudski resursi. Indija je danas jedna od lidera u klimatskim akcijama i održivom razvoju, s visokim udjelom energije sunca, vjetra i vode. U ovoj pandemiji Indija je globalno prepoznata i kao farmaceutska velesila u svijetu.

NAUČENE LEKCIJE
S premijerom Nj. E. Narendrom Modijem, Vaša je zemlja prošla duboke ekonomske reforme koje vas vode naprijed. Boravila sam u Indiji prije šest godina i nešto duže početkom prošle godine. Uočila sam golem napredak u zadnjih nekoliko godina. Koje su promjene dovele do tog napretka?

- U premijeru Modiju Indija danas ima vođu koji čvrsto vjeruje u snagu svog naroda, zato je moguće imati vladu usredotočenu na maksimalno upravljanje, inkluzivni gospodarski rast i globalizaciju usmjerenu na ljude.

Tijekom zadnjih šest godina Indija je postala najbolja svjetska investicijska destinacija zbog kontinuiranog poboljšanja “lakoće poslovanja” i “lakoće življenja” u Indiji. U doba pandemije Indija je dokazala svoje vjekovno vjerovanje “Vasudhaiva kutumbakam” - “Svijet je jedna obitelj”, ne samo brinući se o vlastitom narodu, nego i isporučujući esencijalne lijekove i cjepiva našim prijateljima u inozemstvu. Ono što nas danas još više čini ponosnim Indijcima nije naš materijalistički napredak, nego naše uvjerenje u sebe da se s izazovima koji su pred nama možemo nositi s potpunim samopouzdanjem.

Postoje li “lekcije” iz Vaših postignuća koje biste htjeli podijeliti s nama?

- Dok smo se selili u razne dijelove svijeta i upoznavali ljude koji su slijedili različite tradicije, običaje i načine života, naučila sam najvažniju lekciju - prihvaćanje. To se dogodilo kad sam se pokušala uklopiti u lokalnu kulturu i vidjeti stvari kroz prizmu tamošnjih ljudi. Tada sam mogla razumjeti što ljude čini takvima kakvi jesu, što mi je otvorilo vidike i omogućilo razumijevanje i poštovanje prema njima.

Razgovarala: Ina STAŠEVIĆ
Možda ste propustili...

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike