Osijek
VOLONTERI OSLIKALI VRTIĆ I JASLICE “IVANČICA”

Livada pokrila govor mržnje
Objavljeno 2. travnja, 2021.
Desetak mladih iz “Mladforme” uljepšalo je pročelje glavnog ulaza vrtića

Umjesto govora mržnje, kojim su vandali nagrdili pročelje gradskog vrtića i jaslica "Ivančica", sada ovaj objekt krase grafiti u motivima cvijeća i livadskih životinja. Riječ je o poklonu tamošnjim mališanima i zajednici inicijative mladih "Mladforma", čiji su članovi odlučili oslikati "Ivančicu" te svoje ilustracije postaviti kao svojevrsni štiti od vandalizma kojemu je ovaj objekt kontinuirano izložen.

Mladforma je aktivistička neformalna inicijativa mladih pokrenuta kako bi podržala kreiranje i provedbu aktivnosti i projekata mladih, zasniva se na volonterskom radu skupine entuzijasta koji žele pridonijeti zajednici u kojoj žive, a uređenje "Ivančice" upravo je zorni primjer esencije njihova postojanja. Iz gradske predškolske ustanove za mladu ekipu koja nastoji Osijek učiniti mjestom ugodnijim za život imaju samo riječi hvale.

"Nedavno nas je neugodno iznenadilo nagrđivanje fasade našeg objekta govorom mržnje te različitim neprimjerenim tekstualnim sadržajima i simbolima. Nakon objave događaja u medijima, kontaktirali su nas koordinatori inicijative mladih Mladforma, koji se, između ostalog, bave prekrivanjem govora mržnje na javnim mjestima a u sklopu svog projekta #Bez filtera. Desetak mladih ljudi iz spomenute inicijative, predvođenih grafiterom Armandom El-Haag Hassanom, uljepšalo je pročelje glavnog ulaza vrtića veselim grafitima sadržaja prilagođenih djeci, te su na taj način prekriveni grafiti neprimjerenog sadržaja. Zahvaljujemo im na suradnji, pomoći i trudu nadajući se kako će naš objekt ostati i dalje uredne i veselo oslikane fasade, što i priliči mjestu gdje djeca svakodnevno borave“, kažu iz Dječjeg vrtića Osijek.

Podsjetimo, krajem siječnja roditelje koji su svoje mališane doveli u gradske jaslice i vrtić "Ivančica" u Donjem gradu na ulazu u objekt zateklo je neugodno iznenađenje - pročelje je bilo unakaženo govorom mržnje, ustaškim znakovljem i prostotama! DVO je brzo reagirao, te je pročelje obojeno. No uz strepnju kako će uskoro ponovno postati meta vandala. Naime, pročelje ovog gradskog predškolskog objekta, zbog učestalog okupljanja mladeži u noćnim satima koji ovdje uništavaju imovinu Ustanove, nerijetko zahtijeva intervencije. Neprihvatljivo je to jer riječ je o prvom vrtićkom objektu u Osijeku koji je obnovljen prema načelima energetske efikasnosti 2004. godine, tako da čuva i štedi toplinsku energiju desetljećima te je potom još jednom obnovljeno, također zbog štete koja je ostala iza godina noćnih pohoda vandala. Inače, Dječji vrtić Osijek godišnje prosječno potroši sto tisuća kuna na sanaciju vanjskih dijelova svojih jedinica. I to, kako se godinama upozorava, prije svega zbog noćnog divljanja tinejdžera.

Ivana Solar
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike