Regija
OPĆINA DRENJE

Započeli su radovi na sanaciji
odlagališta otpada ''Kosinac''
Objavljeno 6. travnja, 2021.

U prostorijama Općine Drenje dana 29. siječnja 2021. godine održano je uvođenje u posao izvođača radova, zajednice ponuditelja Kostak, komunalno in gradbeno podjetje d.d. Leskovška cesta 2a, Krško, Slovenija i Opera Group d.o.o., Ulica Petra Preradovića 9, Zagreb, Hrvatska čime je omogućen početak radova na sanaciji odlagališta otpada ''Kosinac''.

 

Na uvođenju u posao, osim predstavnika Izvođača i Općine Drenje (Naručitelja), prisustvovali su i predstavnici izvršitelja usluge stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu nad izvođenjem radova, zajednica ponuditelja Artom d.o.o. iz Vinkovaca i Hudec Plan d.o.o. iz Zagreba, izvršitelj usluge projektantskog nadzora, tvrtka Maxicon d.o.o., Zagreb te izvršitelj usluge upravljanja projektom, tvrtka PanGeo Projekt d.o.o. iz Zagreba.

 

Projekt sanacije odlagališta otpada ''Kosinac'' provodi se sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. (referentni broj Ugovora KK.06.3.1.13.0003). Ukupna vrijednost projekta je 8.493.326,73 kn od čega prihvatljivi troškovi iznose 8.486.451,73 kn. Ostvarena bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda iznose 7.213.483,97 kn, što predstavlja 85% ukupno prihvatljivih troškova Projekta. U financiranju projekta u udjelu od 10 % prihvatljivih i procijenjenih troškova Projekta sudjeluje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak sredstava osiguran je iz proračuna Općine Drenje.

 

Sanacija će se provesti u skladu s Pravilnikom o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada (NN 114/15, 103/18 i 56/19 - Ispravak), a obuhvaća iskop i premještanje dijela otpada, preoblikovanje otpada prema projektnoj definiranoj geometriji, prekrivanje preoblikovanog otpada završnim prekrivnim sustavom, izgradnju sustava za prikupljanje i odvodnju oborinskih voda, izgradnju sustava za otplinjavanje, izgradnju internih servisnih prometnica, izgradnju ograde oko prostora odlagališta i ulaznih vrata te krajobrazno uređenje prostora odlagališta.

 

Predviđeno trajanje radova iznosi sedam mjeseci, dok cjelokupna provedba projekta traje do ishođenja uporabne dozvole, nakon čega slijedi operativna faza projekta - monitoring i održavanje saniranog odlagališta i to kroz narednih 30 godina. Provedbom projekta sanacije spriječit će se daljnji negativni utjecaji na okoliš i ljudsko zdravlje i postići će se zaštita podzemnih i površinskih voda, smanjenje emisija stakleničkih plinova, te zaštita i očuvanje prirodnog okoliša.

 

Sve informacije vezane uz projekt su dostupne na web stranicama Općine Drenje.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. 

Web objava isključiva je odgovornost općine Drenje. 

Možda ste propustili...

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike