Dome slatki dome
ZAHVALNA I OTPORNA CVJETNICA

Jaglac ne može uspijevati u toploj sobi
Objavljeno 1. travnja, 2021.
Gotovo na svim tržnicama, ali i u robnim centrima te specijaliziranim trgovinama posebnu pozornost kupaca pobuđuju sadnice primule – jaglaca. Šarenilo – predivni bijeli, žuti, narančasti, ružičasti, ljubičasti... rascvjetani jastučići iznad zelenih lisnatih rozeta mame poglede zaljubljenika u cvijeće. Ako ste kupili nekoliko jaglaca u lončićima, imajte na umu da obični jaglaci nisu kućne biljke i da ne mogu dugo uspijevati u toplim sobama. Stoga, želite li da lijepo cvjetaju i u kući, smjestite ih u svjetliju prostoriju u kojoj temperatura nije viša od 15 Celzijevih stupnjeva.

Zalijevajte ih umjereno, ali često i redovito, tako da cvjetovi i listovi nikad ne polegnu, ali pazite da na podlošku ne stoji voda kako korijenova bala ne bi bila premokra. Uklonite li ocvale cvjetiće čim povenu, jaglaci mogu još neko vrijeme cvasti.

Kad se više ne budu pojavljivali cvjetovi, rozete jaglaca posadite u vrt, u cvjetnu gredicu u djelomičnoj sjeni, uz rub vrtne staze ili među nisko ukrasno grmlje i drveće. Jaglaci su zeljaste trajnice s djelomično vazdazelenim listovima, pa će u vrtu uspijevati nekoliko godina. Prihranjivanje treba početi u proljeće, kada se stvaraju pupovi, i nastaviti u vrijeme cvatnje svaka dva tjedna. Ako ga i zaboravite prihraniti, svejedno će dobro cvjetati. Jednostavan za uzgoj, a atraktivan, omiljen je cvijet našeg vrta ili doma. Jako je zahvalna i otporna cvjetnica. Svaki jaglac voli niske temperature, a visoke mu ne odgovaraju, čak ni ljeti.

Cvjetovi možda neće biti toliko raskošni kao oni u lončićima, ali će vas skromni jaglaci u vrtu svakog proljeća razveseliti. J.Kn.
Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike