Ekonomija
HGK ŽUPANIJSKA KOMORA OSIJEK

Kovačević i Mrčela na čelu Gospodarskog vijeća
Objavljeno 31. ožujka, 2021.

Gospodarsko vijeće HGK-a Županijske komore Osijek još jednom je dalo povjerenje Zoranu Kovačeviću za novi četverogodišnji predsjednički mandat, a njegova zamjenica bit će Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije.


Epilog je to izborne sjednice Gospodarskog vijeća te komore održane jučer. Kovačević je nakon (re)izbora izišao pred medije te izvijestio o rezultatima proteklog mandata i programskom opredjeljenju za razdoblje do 2025. godine.


Istaknuo je kako je Županijska komora Osijek bila domaćinom 200-tinjak različitih sastanaka te gotovo jednakog broja edukacijskih skupova, na kojima je bilo oko 6700 polaznika.


- Jasno je kako su ispunjene i naše nezaobilazne uloge kao što su sajmovi, poslovno povezivanje i međunarodne aktivnosti. Ono na što smo posebno upozorili, u kontekstu budućeg zakona o Komori, segment je javnih ovlasti. U posljednje četiri godine u našoj je komori izdano oko 11 tisuća takvih dokumenata, što je, držim, respektabilan broj - istaknuo je Kovačević.


Veći dio izlaganja ipak je posvetio onom što HGK očekuje. Zakonodavac (država, nap. a.), naime, odlučio je definirati novi model funkcioniranja Komore.


- Želimo se prilagoditi tome modelu, bez obzira na to donosi li on obvezno ili neobvezno članstvo ili kombinaciju toga. U tim okolnostima za nas je bitna poruka da je zakonodavac rekao da Komora opstaje kao sustav te poruka o tržišnoj orijentaciji, odnosno da naše usluge poprime tržišnu kategoriju. To nas u Komori posebno interesira, jer mi ne tražimo od zakonodavca da nam osigura sredstva, nego da nam omogući da zaradimo - naglasio je Kovačević.


Naveo je primjer osječke Komore, koja ima deset zaposlenih, od kojih je njih petero licencirano za različite javne ovlasti, ponajprije one koje prate robu u međunarodnom prijevozu.


- U nekoliko smo godina izdali više od deset tisuća dokumenata, a planiramo i proširiti javne ovlasti. Tražit ćemo liberalizaciju cijena naših usluga, jer trenutačno nekoliko tisuća navedenih dokumenata pojedinačno vrijedi pet kuna. Na tim dokumentima intenzivno rade dvije ili tri osobe te je gotovo nemoguće opravdati tako niske cijene usluge. Za sve aktivnosti koje će se odvijati u budućnosti tražimo slobodno formiranje cijena i u toj ćemo tržišnoj orijentaciji znati definirati okolnosti koje su nam potrebne da bi sustav preživio - istaknuo je Kovačević, naglasivši kako rad Komore i komorskih djelatnika mora biti isključivo u funkciji njezinih članica.
- Komora prije svega! Tako na to gledamo u budućnosti te tražimo od zakonodavca da omogući njezino djelovanje u smjeru nastupa prema kreatorima makroekonomske politike, promocije u zemlji i inozemstvu, poslovnog povezivanja i obrazovanja te novih javnih ovlasti - jasan je bio novi/stari predsjednik osječke Gospodarske komore.

Dario Kuštro

Zoran Kovačević

predsjednik ŽK-a Osijek

Komora prije svega! Tako na to gledamo u budućnosti te tražimo od zakonodavca da omogući djelovanje u smjeru nastupa prema kreatorima makroekonomske politike, promocije i novih javnih ovlasti
Jasan znak vrednovanja
Izbor za zamjenicu predsjednika GV-a Dajana Mrčela vidi u kontekstu kontinuiteta. I u prethodnim mandatima na to su mjesto birani čelni ljudi Saponije i Kandita te drži kako je to jasan znak vrednovanja renomea i rezultata poslovanja koje obje tvrtke ostvaruju u kontekstu uspješnosti osječke i slavonske industrije. "Zahvalna sam na povjerenju koje mi je dano, prihvaćam se novog izazova", rekla je Mrčela.
Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike