Magazin
TJEDNI OSVRT

HDZ bi s Ivanom Radićem mogao osvojiti Osijek
Objavljeno 27. ožujka, 2021.

Osječko-baranjski i osječki HDZ s brojem saborskih zastupnika bio je pravo iznenađenje na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, pa je pitanje hoće li se nešto slično ponoviti i 16. svibnja na lokalnim izborima. Jer, prema nekim analizama, upravo HDZ nikad nije bio bliže osvajanju vlasti u Osijeku.

Prema prvim istraživanjima, točnije i ankete N1 televizije koga će birati Osijek, HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Radić vodi s 32,4 posto podrške, deset posto ispred politički nepoznatoga SDP-ovog Gorana Kušeca. U borbi za mjesta u Gradskom vijeću HDZ bi dobio 35,5 % glasova, slijedi ih SDP s 19 %, pa Domovinski pokret s 15,1 %. Zato i prema tom istraživanju Radić ima realnu priliku postati prvi HDZ-ov gradonačelnik Osijeka. Njemu su glasačko tijelo lojalni simpatizeri HDZ-a (77,7 %), a optimizam pruža i vodstvo među petnaest posto neodlučnih glasača i 10,5 % Domovinskog pokreta. Radić je glasačima energičan, simpatičan, a smatra se i da dobro poznaje probleme grada. Mladost mu je prednost – dijelu glasača predstavlja svježu perspektivu, ostalima smjenu generacija u politici nužnu za pokretanje grada. Dio njegovih birača smatra da je povezanost s Vladom HDZ-a jamstvo provedbe projekata u Osijeku. Stoga i opcije za drugi krug izbora favoriziraju Radića koji pobjeđuje Gorana Kušeca (44,9 naprema 32,6 %), Berislava Mlinarevića (41,4 naprema 30,2 %), i Vladimira Šišljagića (45,6 naprema 25,8 %).

Inače, osječki su lokalni izbori uvijek zanimljivi, pa bi i ovaj put mogli donijeti iznenađenje, tj. Radićevu pobjedu, nakon što je Ivan Vrkić najavio da zbog bolesti ne želi ići po treći mandat, nego otići u političku mirovinu. I HDZ s potpredsjednikom stranke i županom Ivanom Anušićem kao svoju uzdanicu također vidi predstavnika nove generacije Radića (33), koji je prvi saborski mandat obnašao za vrijeme kratkotrajnog osmog saziva, dok je još bio student na osječkom Građevinskom fakultetu. Inače, izabran je za predsjednika osječkog HDZ-a prije nešto više od tri godine, kada stvara ekipu, jača lokalne ogranke po gradskim četvrtima i mjesnim odborima te beskompromisno istupa u javnosti. Redovno ukazuje gradskim čelnicima na njihove propuste, uz predlaganje konkretnih rješenja komunalne, društvene i gospodarske problematike.

Danas, kandidat za gradonačelnika, Radić u svom podosta preciznom predizbornom programu također ukratko navodi: “Želim da moj Osijek bude prvak u svim kategorijama” te ističe kako je vrijeme da grad dobije suvremenu i transparentnu gradsku upravu koja će promijeniti sliku grada.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Najčitanije iz rubrike