Ekonomija
ORGANIZATORI SAJMOVA

Traže dozvolu za sajmovanje na otvorenom
Objavljeno 26. ožujka, 2021.
Predstavnici Udruge hrvatskih sajmova i Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije zatražili su da se uz poštovanje epidemioloških mjera ponovno omogući održavanje sajmova na otvorenom. Na konferenciji za novinare na sajamskom prostoru u Gudovcu, pokraj Bjelovara, istaknuli su da trgovački centri, kasina i autosaloni koji posluju u zatvorenim prostorima i na znatno manjim površinama nego sajmovi svoju djelatnost mogu obavljati, a sajmovima je rad još uvijek onemogućen.


Tvrtka Bjelovarski sajam morala je odgoditi već tri sajamske manifestacije, a pitanje je hoće li se održati i Proljetni međunarodni bjelovarski sajam, koji je planiran od 9. do 11. travnja. Zbog toga tvrtka trpi velike gubitke, rekao je direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac. "Prihodi Bjelovarskog sajma pali su za čak 96 posto, odnosno za 7,5 milijuna kuna, a obveze i dalje dolaze. Račune moramo plaćati i za sada nikome nismo dužni, ali veliko je pitanje koliko dugo još možemo izdržati", rekao je Posavac.


Organizatori sajmova kažu da nema nikakvih egzaktnih pokazatelja da su sajmovi na otvorenom mjesta širenja epidemije koronavirusa te da je, prema nalazima znanstvenika, gotovo nemoguće zaraziti se na otvorenom ako se drži razmak. Stoga im nije jasno zašto su sajmovi na otvorenom i dalje zabranjeni. "Ako se uskoro ne dopusti rad sajmovima na otvorenom uz poštovanje svih epidemioloških mjera, u pitanje će biti dovedena egzistencija nekoliko desetaka tisuća obitelji, a sajmovi više neće biti budućnost hrvatske obrtničke, kongresne i turističke ponude, nego povijest jedne hrvatske tradicije", upozorio je predsjednik Udruge hrvatskih sajmova Miroslav Filipčić. Dometnuo je da sajmovi nisu samo događaji na kojima se peku odojci i janjci nego mjesta međunarodne trgovine. "Osim što je stala prodaja poljoprivredne mehanizacije, onemogućeno je i njezino izlaganje i prezentacija novih strojeva i tehnologije, o kojima ovisi poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj", upozorio je predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije Darko Aračić. H
Zdenka Rupčić
Možda ste propustili...