TvObzor
LARA ANTIĆ PJEVAČICA GRUPE BANG BANG

Sreću koju doživim s bendom na nastupima ne bih mijenjala nizašto
Objavljeno 26. ožujka, 2021.
Zagrebački festival naučio nas je disciplini i profesionalnosti te definitivno približio široj publici

Zagrebački bend Bang Bang priziva "Bolje sutra" u novom istoimenom singlu autora Hrvoja Prskala. Iako smo od Bang Banga naviknuli na ljubavnu tematiku popraćenu žešćim ritmovima, ovaj put su opjevali društveno-političku situaciju. Prvu izvedbu na pozornici imat će na Zagrebačkom festivalu, na kojem je Bang Bang nastupao već četiri puta. Ovo je njihov treći singl s nadolazećeg, trećeg studijskog albuma, a prati ga i spot snimljen tijekom pandemije. Autori videospota su Ljubo Zdjelarević i Raul Brzić. O svemu smo porazgovarali s Larom Antić, pjevačicom Bang Banga.

Inspiracije ne nedostaje
Vaša nova pjesma "Bolje sutra" progovara o aktualnoj situaciji, zar ne?

- Tako je. Iako nismo politički angažiran bend, ponekad osjetimo potrebu izraziti svoje mišljenje i stav kroz stihove. Zahvaljujući gospodarsko-političkoj situaciji i natpisima u medijima, inspiracije ne nedostaje. Osobno, puno bolje se snalazim u ljubavnim temama i mislim da mi takva tematika po pjevačkom senzibilitetu puno bolje odgovara, ali dobro dođu i ovakve pjesme kroz koje mogu izbaciti sve frustracije nakupljene tijekom godina. Prije nekoliko godina dogodila se pjesma "Kako stoje stvari" uz pomoć Saše Antića koja je postigla dosta dobre reakcije. Zanimljiva je činjenica da su kod nas društveno angažirane pjesme tematski uvijek aktualne, kao da nikako ne možemo naučiti lekciju iz prošlosti, pa ih stalno ponavljamo. Čak su i naslovi u novinama isti, samo se imena glavnih aktera tu i tamo izmijene. Pjesma "Bolje sutra" satirična je zezalica s obratom u posljednjem dijelu pjesme, gdje se svatko od nas pita: "A di sam tu ja?" i "Je li moguće da smo propustili sve?" pa automatski ovom pjesmom ne dijelimo isključivo kritiku, nego i autoironiju.

Izazovno je raditi bilo što u današnje vrijeme, a posebice snimati spot. Kako ste se snašli?

- Snimanje spota za pjesmu "Bolje sutra" događalo se za vrijeme drugog lockdowna. Bio je to zanimljiv pothvat i prošao je uz ‘samo‘ jedan posjet policije. Dečki su intervenirali jer su htjeli vidjeti pridržavamo li se svih epidemioloških mjera. Mislim da ih je zbunilo svjetlo i bend u pubu u kojem smo snimali, pa su mislili da je riječ o nekoj skrivenoj zabavi ili tulumu, ali čim su vidjeli da je riječ o snimanju spota, bili su i više nego korektni. Odlučili smo snimiti spot u jednoj pivnici u Zagrebu u koju smo često zalazili dok smo ‘normalno‘ živjeli i tako podržati kolegu ugostitelja, a i interijer puba savršeno se uklopio u atmosferu pjesme.

Nastupate i ove godine na Zagrebačkom festivalu. Je li vam to omiljeno mjesto za promoviranje pjesme?

- Omiljeno mjesto za promocije pjesama su nam koncerti. Da me ne shvatite krivo, festivale volimo i konkretno Zagrebačkom festivalu se rado vraćamo, sada već i peti put, ali drukčija je to forma i posve drukčiji način promocije. Naš prvi nastup na Zagrebačkom festivalu bio je 2015. godine, kada smo se predstavili s pjesmom "Imam". Bili smo tada mladi bend i dobili smo priliku predstaviti se prvi put većem auditoriju uz live prijenos HRT-a. Tada smo se prvi put susreli s takvom ozbiljnom organizacijom. Zagrebački festival nas je naučio disciplini i profesionalnosti i definitivno približio široj publici.

Obiteljska tradicija
Uz Porina ste osvojili i niz nagrada u svojoj mladoj karijeri, što za vas znače nagrade?

- Nagrade su svakako potvrda da ono što radiš netko cijeni, bilo struka ili publika, i lijep je osjećaj to spoznati. Nagrade mogu pomoći, ali i odmoći umjetničkim karijerama, jer gdje god su nominacije, znači da je to svojevrsno natjecanje, a glazba, odnosno bilo koja vrsta umjetnosti, to nije. Naravno da uvijek ima nezadovoljnih prilikom proglašenja, čak i među publikom. Ipak, sastavni su dio kreativne industrije i dobro je da postoje jer od samog nagrađivanja imaju i važniju svrhu, a to je promocija struke, odnosno glazbe u našem slučaju.

Danas su na hrvatskoj sceni rijetki pop rock bendovi poput vašeg, uglavnom je riječ o solo izvođačima koji se bave nečim sličnim kao vi. Što mislite zašto je to tako?

- Nisam baš o tome razmišljala, ali vjerujem da je glavni razlog u tome što je jako teško naći i zadržati ljude s kojima želiš stvarati muziku. Bend je kao druga obitelj i jako je teško naći ljude s kojima ćeš to uspjeti ostvariti. Vjerujem da je to glavni razlog zbog kojeg se netko odlučuje za solo karijeru, a možda postoje i oni koji ne vole dijeliti sav taj teret, koji vole biti ‘one and only‘. Za mene to nikad nije bila opcija, ja nemam tu snagu da sve ono što show buisness donosi guram sama. Dečki u bendu su moja velika potpora i sreću koju doživimo zajedno na nastupima ne bih mijenjala nizašto, ali Bang Bang je puno više od pet ljudi na pozornici. Tu su i naši, sada već pridruženi članovi, koje publika ne vidi u prvom planu, a bez kojih cijela priča ne bi imala nikakvog smisla; naš menadžerar Dino Bahtijarević, ton-majstor Branimir Božak, vozač i tehničar Dino Čosić i dva čarobnjaka Ljubo Zdjelarević i Raul Brzić, s kojima smo do sada snimili 12 videospotova.

Biste li se prijaviti na Doru i što općenito mislite o Eurosongu?

- Pratim Doru i Eurosong, to je zapravo neka obiteljska tradicija. Svi se okupimo, gledamo i nabacimo neku internu okladu tko bi mogao pobijediti. Ove godine naročito me se dojmila produkcija i organizacija Dore i mislim da je cijeli tim, na čelu s urednicom Uršulom Tolj, napravio odličan posao. Dora, odnosno Eurosong bi po svemu sudeći trebao pratiti svjetske trendove, što i čine, a rock-bendovi definitivno nisu na trendingu posljednjih nekoliko godina. Mi nastupamo isključivo kao live bend, pa ne znam kako bi se to i tehnički izvelo na jednom takvom showu gdje su brze izmjene i pjevači pjevaju uz matricu.

Šlag na tortu
Pandemija je snažno oštetila glazbenu industriju, no kako je utjecala na vas kao autore? Očito vas je inspirirala kad pripremate treći album...

- Pandemija je promijenila cijeli svijet, promijenila je ljude, poimanje svijeta u kojem živimo i poslove kojima se bavimo. Ali ne postoji opcija u kojoj imamo luksuz stati, da ne kažem ne raditi ništa na tom polju. I tu mislim na sve ljude i poslove, a ne samo na kulturnjake i poslove na estradi. Svi se nekako snalazimo, držimo glavu iznad vode. Srećom, mi u bendu ne ovisimo isključivo o nastupima, bavimo se i drugim poslovima mimo benda i zahvaljujući tome ova situacija nam je nešto podnošljivija. Ali nedostaje nam sve ono što smo olako shvaćali prije, nedostaje nam normalno. Autor glazbe i tekstova svih naših pjesama je Hrvoje Prskalo. Kako i on sam kaže inspiraciju pronalazi u raznim stvarima; nečija rečenica u razgovoru, proživljena situacija ili obične dnevne vijesti, kao u slučaju našeg aktualnog singla. Imam neki osjećaj da će ovaj album za razliku od prošlog imati puno bržih i veselijih pjesama. Kad smo već okruženi teškim temama, onda je najbolje da nam treći album bude u pozitivnijem tonu.

Osim albuma, što još pripremate za 2021.?

- Prošla godina nam je dosta poremetila planove, pa smo sad oprezniji sa željama i idejama. Taman kad nam je naš menadžer počeo javljati datume za koncerte u svibnju i lipnju na vijestima su ponovo počeli govoriti o novom zatvaranju. Bez obzira na situaciju, naš je fokus na stvaranju novih pjesama i objavljivanju singlova. A koncerti će nam, nadamo se, doći kao šlag na tortu.

Razgovarala: Tanja KVORKA
Možda ste propustili...

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike