Regija
S ASFALTOM U KLADAVCU STIGLI I NOVI PROBLEMI

Teretnjaci danonoćno jure, ugrožavaju sigurnost đaka
Objavljeno 25. ožujka, 2021.
Mještani se žale, a načelnik Babine Grede traži ograničenje brzine i tereta
BABINA GREDA

Najveći i financijski najvažniji projekt Županijske uprave za ceste (ŽUC) Vukovarsko-srijemske županije u prošloj godini bila je izgradnja 11,2 kilometra duge ceste od Prkovaca do Babine Grede, koja prolazi kroz Kladavac, a vrijednost investicije bila je približno 20 milijuna kuna.

Stanovnici tog zapostavljenog i prometno izoliranog naselja, između općinskog središta Babine Grede i Prkovaca u općini Ivankovo, koji su do sada bili izolirani, konačno su prodisali i dobili vezu s ostatkom svijeta. Svih ovih godina muku su mučili s udarnim rupama i dotrajalom makadamskom cestom, ljeti su se gušili u prašini, a za lošeg vremena teško je bila prohodna. Nakon svake kiše i snijega pretvarala se u kaljužu i njome se samo traktorom moglo proći. Autobus tada nije mogao do Kladavca i djeca su izostajala iz škole sve dok se blato ne bi osušilo. O problemima Kladavčana Glas Slavonije često je pisao, a obraćali su se za pomoć i Vladi RH, poručujući da su građani trećeg reda, za čiju je djecu i asfalt luksuz.

Cesta je lani konačno asfaltirana, ali su stigli i novi problemi. Selom su, požalili su nam se mještani, počeli masovno prometovati i jurcati tegljači, koji iz susjedne BiH cestom kroz Kladavac u smjeru Vinkovaca odvoze šljunak i pijesak, ali i drugi kamioni, stvarajući veliku buku. Naime, granični prijelaz Šamac šest je kilometara udaljen od Babine Grede. Mještani strahuju da će teška vozila uništiti tek asfaltiranu cestu, koju su jedva dočekali, kažu da već ima i puknuća, a pitaju se hoće li snažne vibracije ostaviti posljedice i na njihovim kućama.

Općinski načelnik Josip Krnić u srijedu je ŽUC-u poslao zamolbu za ograničenje brzine i tereta na cesti Babina Greda – Prkovci. Napominje da su Kladavčani presretni što su konačno dobili cestu, ali upozorava da prevelika brzina vozila, uglavnom teretnih, u noćnim satima narušava mir i utječe na zdravlje i život mještana, a ugrožava i živote na samoj prometnici.

Napominje da je ugrožena sigurnost pješaka i u strogom centru Babine Grede, na križanju ceste u Ulici Ilirskog preporoda (koja vodi prema cesti Babina Greda – Prkovci), u Ulici Mijata Stojanovića i Mažuranićevoj.

– Tu postoji velika opasnost za pješake, posebice za učenike koji moraju prijeći cestu zbog dolaska u školu i odlaska iz nje. Opasnost je velika, a postoji velik broj svjedoka da su ovih dana u naletu kamiona umalo stradala dva učenika – upozorava Krnić.

Poziva čelnike ŽUC-a da postave potrebne prometne znakove u naseljenom mjestu, odnosno znakove ograničenja brzine na svim lokacijama gdje se prelazi cesta. Ujedno ih moli da ograniče i teret vozila koja ondje prometuju. Podsjeća da je na toj cesti postavljen samo jedan sloj asfalta i izražava bojazan da drugi sloj asfalta, ako se ništa ne poduzme, ta prometnica neće ni dočekati i da će ponovno postati makadam.

Ravnatelj ŽUC-a VSŽ-a Željko Galić kazao nam je da je zaprimio zamolbu babogredskog načelnika.

– Održat ću sastanak sa svojim timom i sagledat ćemo sve raspoložive mogućnosti kako bismo riješili taj problem vezan uz kamione. Nastojat ćemo pronaći način da se teretni promet ograniči i preusmjeri na neki drugi pravac, vidjet ćemo što u tehničkom dijelu u vezi s tim možemo napraviti. U svakom ćemo slučaju taj problem nastojati što prije kvalitetno riješiti – zaključuje Galić.

Marija Lešić Omerović
Nastojat ćemo pronaći način da se teretni promet ograniči i preusmjeri, kaže ravnatelj ŽUC-a Željko Galić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike