Regija
ZAŠTITA GROBLJA I POLICAMA OSIGURANJA

“Ako vjeruješ u Boga, ne kradi”, poruka je s groba
Objavljeno 23. ožujka, 2021.
U polici osiguranja sudjelovao bi Univerzal kao upravitelj te vlasnici grobnica simboličnim iznosom kroz grobnu naknadu

ĐAKOVO - Iz poruke koju je vlasnica grobnice na Gradskom groblju u Đakovu ovih dana ostavila na pokrovnoj ploči doslovce se "cijedi" gorčina i, očito, očajnički pokušaj da zaustavi krađe. Napisala je, plastificirala i zalijepila na grobu nesvakidašnju poruku: "Ako vjeruješ u Boga, ne kradi". A na grobnici lončanica s cvijećem, lampioni, kipići, stakleni fenjeri, mesingana vaza. Potonje je, inače, meta pre/prodavača sekundarnih sirovina, a koji su u kolovozu 2019., pod okriljem noći, ukrali 30 metara bakrenih oluka na grobljanskoj kapelici i zgradi Grobnice Stolnog kaptola, nanijevši štetu od oko 5000 kuna.


Zimus su na grobljima u Novim Perkovcima i Širokom Polju ukradene mesingane ručke s nekoliko grobnica, a slučaj su policiji prijavili Novoperkovčani. Đakovački komunalac Univerzal, koji upravlja gradskim i prigradskim grobljima, razmišlja i o policama osiguranja za groblja s osiguravateljskim kućama, a što u nas nije uobičajena praksa. Potvrđuje to i direktor Univerzala Stjepan Ripić. "Da, pokrenuo sam tu priču, nadamo se da ćemo s osiguravateljima i mi, kao upravitelji groblja, i vlasnici grobnica naći rješenje, te i time zaštititi imovinu građana od krađa. Jer, mi upravljamo grobljima, a grobnice su privatne; tražimo da se napravi optimalna kombinacija osiguranja tako da mi kao upravitelji godišnje osiguramo groblja s, vidjet ćemo, 5, 10, 15 tisuća kuna, a vlasnici grobnica također bi sudjelovali sa simboličnom cijenom od kunu, dvije, tri..., te da to bude ukalkulirano u cijenu grobne naknade uz stavku 'osiguranje u slučaju krađe, oštećenja'", najavljuje Ripić.


Voditelj Univerzalova RJ-a Groblje Stjepan Eberhardt kaže da u posljednje vrijeme krađe i nisu tako učestale. "Najčešće se kradu skupi cvjetni aranžmani, skupi stakleni lampioni, figure, mesingane ručke na pokrovnim pločama i dr. Iako je kod krađa bitna vrijednost od najmanje 2000 kuna, a zbog čega ljudi najčešće ne prijavljuju policiji, uvijek savjetujemo da svaku krađu prijave", kaže Eberhardt. Gradsko groblje ključa se noću, no učinkovitost te mjere je upitna ako se zna da je slobodan pristup iz smjera Židovskog groblja.


Već duže vrijeme razmišlja se i o videnadzoru na svim ulazima i cijelom prostoru groblja, no riječ je o površini od 7,2 hektara i gotovo 6500 grobnih mjesta. Jedno vrijeme "sekundarcima" su se za prste lijepili lampioni, krali su ih na vreće i topili. "To smo u međuvremenu spriječili", dodaje Eberhardt.


Univerzal za Sve svete i druge blagdane postavi čuvare koji cijele noći obilaze Gradsko groblje, no ono je toliko veliko da je teško u istom trenutku držati ga cijelo na oku, pa se pamti nemili događaj od prije desetak godina kada su na Dušni dan vandali na đakovačkom groblju križeve okretali naopako, skrnavili grobove i dr. U tom trenutku grobljem su kružila dva čuvara, no u vrijeme vandalizma oni su bili u donjoj zoni, a divljanje se zbilo u gornjem dijelu groblja.
Suzana Župan

Grobnicu potkradale - zavađene sestre
Eberhardt kaže kako su pratili određene situacije, a koje su dovele do neočekivanih ishoda. “Pratili smo jednu krađu na gradskom groblju, a u pozadini su, zapravo, bili obiteljski problemi gdje su dvije sestre bile u zavadi. Nisu razgovarale i sakrivale su stvari. Nakon ostavinske rasprave poslije smrti jednog od roditelja, na grob bi došla jedna sestra i postavila svoje, a potom bi došla druga sestra i bacila ono što je ostavila prva. Znači, nisu to sve u pitanju samo krađe, nego i obiteljski problemi, odnosi”, kaže Eberhardt.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike