Gastro
PELUDNA ZRNCA IZ MEDA OBAVLJAJU PRIRODNU HIPOSENZIBILIZACIJU

Med je pravo prirodno cjepivo
Objavljeno 20. ožujka, 2021.

U prirodi se nalaze mnoga ljekovita blaga, poput biljaka i sastojaka koji mogu vrlo pozitivno i preventivno djelovati na neke naše tegobe.


Pogotovo danas, kada je zdravlje u popriličnom fokusu i kada tražimo prirodne načine za održavanje ili pripremanje organizma na vrijeme koje dolazi. Netko sklon alergijama često poseže za lijekovima jer bez njih ne može zamisliti dan. Okruženi smo raznim bakterijama, virusima, prehladama i važno je uvijek njegovati vlastiti organizam te brinuti se o zdravlju sebe, ali i svih iz svoje okoline. Med nas asocira na nešto savršeno i zdravo. Ono što je najinteresantnije, djeca će ga lako zavoljeti i na taj način smo sigurni da ih njegovim svakodnevnim konzumiranjem - štitimo. Važno je djelovati na vrijeme, a zašto baš medom? Zato što njegovim konzumiranjem omogućavamo brže dovođenje okusa do receptora i peludna zrnca iz meda koji vrše prirodnu hiposenzibilizaciju.


Funkcionalni medovi su proizvodi koji bi se svakako trebali naći u kuhinjskim ormarićima svih koji žele ojačati i zaštititi svoje zdravlje. Bitno je naglasiti da mnogi cvjetni medovi u sebi sadrže i peludna zrnca ambrozije i johe, topole, breze, jasena, lijeske, raznih trava i sl. te napokon priznati da cvjetni medovi nisu dobri za alergičare. Zbog toga je cvjetnom medu dodano sjeme crnog kima u velikom postotku jer timokinon iz ove biljke širi bronhije i tada prestaju simptomi alergije, a tijelo se polako navikava na cvjetni prah koji ga iritira, pa i onaj od ambrozije. Tako ovaj med postaje funkcionalan i sam po sebi ima manje cvjetnog praha (koji smeta ljudima alergičnim na pelud raznih korova, trava, lijeske, topole, breze, jasena pa i ambrozije). On djeluje poput nježnog prirodnog cjepiva ako ga uzimate dva puta dnevno tijekom dužeg razdoblja, a vrijeme za početak njegova uzimanja je upravo sada.


Ako niste znali, postoje dvije vrste meda, tj. med animalnog podrijetla i tzv. poliflorni ili cvjetni medovi. Ovi drugi, poliflorni medovi nastaju marljivim radom pčela koje skupljaju nektar s raznog vrsta cvijeća. Tako nastaju: kestenov, bagremov, lipov, suncokretov, kaduljin, lavandin i drugi tzv. cvjetni medovi. Njihova sortna pripadnost uvijek se određuje na osnovi peludnih zrnaca koja u tom medu prevladavaju i nijedan cvjetni med ne sadrži samo jednu vrstu cvjetnog praha. J.Kn.
Otklanja umor
Med pomaže kod anemije, iscrpljenosti organizma, dugotrajnog kašlja, gubitka krvi, neuroze i depresije. Otklanja umor, jača pamćenje, pomaže kod gihta, psihičkog nemira, srčanih bolesti, prekomjerne mršavosti, nesanice, psorijaze, vrtoglavice, upale vena... Anemičnim i slabokrvnim osobama preporučuje se tamni med - zbog povećane količine željeza, bakra i mangana.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike