Magazin
TJEDNI OSVRT

Mamić je udario u same temelje države
Objavljeno 20. ožujka, 2021.

Nije nikakva novost da je prema većini istraživanja za građane Hrvatske najkorumpiranije pravosuđe. Ali su ipak i optužbe o mitu bivšeg šefa Dinama Zdravka Mamića na račun hrvatskog pravosuđa, nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio pravomoćnost presude od 6,5 godina zatvora, u javnosti odjeknule kao bomba. Ili možda baš i ne, upravo zbog percepcije samoga sudstva.

Drugo, ni sam Mamić nije naročito vjerodostojna moralna vertikala jer njegov je profesionalni put u Dinamu, najblaže rečeno, prepun kontroverzi, a osim toga poznato je da je već “udarao iz svih oružja” po svima koji su mu stali na put. Ukratko, nije prezao ni od čega, naročito nakon što je optužen za milijunske prijevare. Zato, ne ulazeći u istinitost njegovih navoda o podmićivanju sudaca, ipak je još uvijek sve pod upitnikom jer radi se i o puno optužbi s vrlo malo dokaza. I to bez obzira na famozni USB stick, o kojem je Mamić govorio na konferenciji za novinare u Mostaru, gdje boravi kao bjegunac, a koji je predao i USKOK-u. Na njemu teško optužuje trojicu sudaca osječkoga Županijskog suda da su od njega uzeli oko pola milijuna eura mita, a posebno je udario po Đuri Sessi, predsjedniku Vrhovnog suda, nazvavši ga kleptomanom i zlotvorom, tvrdeći da ga je on osobno podmićivao. Doduše, Mamić na sticku vrlo detaljno nabraja situacije za koje tvrdi da su se dogodile te navodi ljude koji su tim događajima bili prisutni. Radi se o nizu osoba poznatih hrvatskoj javnosti, koje bi navodno mogle svjedočiti o podmićivanju. No čini se da ipak sve skupa nije dovoljno, ali je dovoljno da je ljaga na pravosuđe, i to jedna od većih, ponovno bačena. Naravno, nije ovdje cilj abolirati suce koje je Mamić optužio jer, ako ništa drugo, “nije primjereno da se suci druže s osuđenicima, ako je to bilo u vrijeme dok se vodio postupak”, istaknuo je i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec. Naime, Jutarnji list objavio je fotografije na kojima se Mamić na feštama druži sa sucima koji su ga osudili, a suci pak i sa šarolikim društvom, što im nikako ne priliči. Dio je to materijala koji je dostavio Državnom odvjetništvu. Zato su i svi složni u dvije stvari. Optužbe je izrekla pravomoćno osuđena osoba koja je u bijegu od hrvatskog pravosuđa. No optužbe su toliko teške i ozbiljne da ih, bez obzira na to, treba temeljito istražiti i procesuirati. To je generalni stav i zaključak.

Konačno, interes je i Udruge sudaca, sudbene vlasti u cjelini i svih sudaca da se ove optužbe koje su iznesene detaljno ispitaju, utvrdi istina i da se u skladu s tom istinom postupa jer prema mnogima Mamić je udario u same temelje države!

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike