Magazin
TEMA TJEDNA: GLOBALNI NAPREDAK (I)

Ulazimo u budućnost u petoj brzini
Objavljeno 20. ožujka, 2021.
GOLEM CIVILIZACIJSKI SKOK: NEZADRŽIVA TRANSFORMACIJA NAČINA NA KOJI ŽIVIMO, RADIMO I IGRAMO SE...

Prošla pandemijska godina donijela nam je na svjetskoj razini potpuno neočekivane promjene koje su se dotad činile nezamislivima. Nove okolnosti u kojima se svijet našao natjerale su i gospodarski i javni sektor da ubrzano prihvate novu suvremenu tehnologiju i sve njezine blagodati u raznim područjima života i rada.

Činjenica da smo prihvatili digitalne alate i usvojili digitalne vještine učinila nas je fleksibilnijima i otpornijima na mogućnost da budućnost nosi i neke neočekivane situacije, kao što je pandemija koronovarisa, naglašava portal povezanismosigurni.hr, pokrenut u cilju kampanje Hrvatske udruge poslodavaca radi educiranja i informiranja javnosti o važnosti tehnologije 5G (pete generacije) za gospodarski i društveni razvoj te zdravlje građana. Krajem siječnja ove godine i Svjetski ekonomski forum objavio je kratku studiju o izgledima razvoja 5G tehnologije i svim koristima koje ona donosi u vrijeme današnjih brojnih izazova. Analitičari smatraju da će njezina primjena do 2035. godine stvoriti 22,8 milijuna novih radnih mjesta u mnogim industrijama. Vide utjecaj 5G u trima područjima ljudskog djelovanja - u industrijskom razvoju, socijalnoj koheziji i pojedinačnom razvoju država. U smislu industrijskog razvoja pandemija je dovela do novog fizičkog poimanja radnog mjesta, do novog odnosa prema kupcima, do novog lanca opskrbe i do novog odnosa s poslovnim partnerima. U kontekstu socijalne kohezije 5G će omogućiti napredno korištenje tehnologije u mnogim gusto naseljenim područjima gradova, ali i u područjima izvan gradova. Uglavnom, gospodarstvo je na velikoj prekretnici, pa i hrvatske tvrtke otkrivaju jesu li spremne za takvo ubrzanje. S obzirom na to da je 5G tehnologija od presudnog značenja za gospodarski i društveni razvoj te podizanje nacionalne konkurentnosti, sve napredne države imaju 5G definiran kao stratešku tehnologiju, ističe u sustavnom praćenju ovog fenomena i Lider.hr. A Hrvatski Telekom je u listopadu 2020. godine pustio u rad prvu komercijalnu 5G mrežu, čime je peta generacija mobilne mreže stigla u Hrvatsku i njome je trenutačno pokriveno 24 grada i više od 1,3 milijuna stanovnika, a ove godine najavljuju rast pokrivenosti i uvođenje još većih brzina. Kratko i jasno - radi se o tehnologiji budućnosti koja će obilježiti sljedeća desetljeća i donijeti revolucionarne promjene u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici, čitavim gospodarstvima, a potencijalno bi mogla biti važna kao i otkriće struje ili prvi automobil. Pritom se optimistično najavljuje pokretanje 2,3 milijuna novih poslova u zemljama EU-a, a globalni BDP mogao bi narasti i za 4 bilijuna dolara do 2030. Globalni prihodi u 2025. procjenjuju se na 225 milijardi eura, stoga je 5G ključan i za konkurentnost Europe na globalnom tržištu. Od iznimne je važnosti da se 5G mreža jednako omogući u svim državama članicama EU-a kako bi sve imale jednaku mogućnost digitalnog napretka. Socioekonomske koristi te tehnologije do 2025. godine dosegnut će 113,1 milijardu eura godišnje, u četiri ključna sektora - automobilskom, zdravstvenom, transportnom i energetskom, tako je još 2016. godine procijenila Europska komisija. To će biti, pokazalo je istraživanje, najsnažniji rast u svijetu, bez obzira na trenutačne posljedice koronakrize na ekonomskom planu.

- Prema nekim procjenama, utjecaj na hrvatsko gospodarstvo mogao bi biti između 1,5 i 18 milijardi eura, ovisno o tome koliko ćemo biti uspješni u implementaciji novih tehnologija - dopunjuje za Lider.hr Nataša Malić, direktorica Sektora pristupne mreže Hrvatskog Telekoma, te dodaje: "5G donosi cijeli spektar dodatnih mogućnosti koje će omogućiti bolji parametri brzine, latencije (kašnjenje signala) i pouzdanosti mreže. Sad smo tek u prvoj fazi." Malić još upozorava: "Ključno će biti razdoblje od 2025. do 2030. godine jer tada u priču ulaze niže latencije mreže i povezivanje s industrijom 4.0. Tada očekujemo najveći utjecaj na gospodarstvo, koji će se nastaviti i nakon 2030. godine."

PROMJENA EKONOMIJE
Maruška Vizek, ekonomistica s Ekonomskog instituta Zagreb, konstantira: "5G će sasvim sigurno dovesti i do promjene strukture ekonomije. Nicat će nove industrije, neke postojeće će biti djelomično ili znatno izmijenjene, a neke će vjerojatno zauvijek nestati." No što točno podrazumijeva 5G mreža? Bojan Jerbić sa Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava na Fakultetu strojarstva i brodogradnje kaže: "Svijet dočekuje 5G tehnologiju s velikim očekivanjima, jer ona predstavlja novu generaciju podatkovnog povezivanja koja je desetak puta brža i pouzdanija od postojeće 4G tehnologije. Pojednostavljeno, 5G nudi bežične komunikacijske standarde koji su do sada bili mogući samo s klasičnim provodnicima. Znatno smanjenje kašnjenja signala omogućit će udaljeno upravljanje sustavima na novoj razini primjene. Danas je upravljanje udaljenim tehničkim sustavima ili uređajima upravo ograničeno zbog kašnjenja u transmisiji podataka u oba smjera. Zahvaljujući 5G tehnologiji, u budućnosti će udaljeni sustavi djelovati kao IoT (Internet of Things tj. Internet stvari) sustavi, odnosno djelovat će kao samostalne i pametne jedinke koje će biti u stanju komunicirati u realnom vremenu i usklađivati svoj rad", navodi Jerbić.

No, kako hrvatske tvrtke dočekuju novu mrežu i kako će ona utjecati na njihovo poslovanje? Nekima od njih, u prvom redu proizvođačima opreme, već i sami radovi na implementaciji 5G otvaraju nove poslovne prilike. Mnoge tvrtke i startupovi iskazuju interes za njezino korištenje, među njima je i osječka Orqa, koja primjerice proizvodi naočale za upravljanje dronovima. Osim toga, industrije najviše interesira kako ubrzati i automatizirati proizvodnju. Tvornicama koje imaju robote problem je što su oni spojeni preko žica i ako se ta žica "pokvari", proizvodnja staje, što stvara gubitak. Stoga smatraju da bi 5G kontrola robota bila pouzdanija.

Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle, ističe da 5G, osim što djeluje kao akcelerator digitalne transformacije koji tvrtkama omogućava da povećaju učinkovitost, smanjuje troškove i svoj utjecaj na okoliš, predstavlja i platformu za inovacije. Ta kompanija uz operatorski segment poslovanja ima i dugogodišnje uspješno iskustvo u dizajnu i implementaciji tehnoloških rješenja za podršku javnom i privatnom sektoru. Kovačević je međutim ustvrdila da recentno istraživanje Hrvatske narodne banke ilustrira koliko je hrvatska industrija u zaostatku. Naime tek je 2 posto tvrtki spremno za 4. industrijsku revoluciju. Međutim, Kovačević, između ostalog, obrazlaže da je za adekvatne odgovore na sve izazove industrije 4.0. potreban i strateški pristup - od prilagodbe obrazovanja novim zahtjevima tržišta, pa nadalje.

ISKORAK, ALI I IZAZOVI
Osječki Gideon Brothers također je pripravan skočiti na novu razinu poslovanja s pomoću 5G. Njihovo tehnološko čudo, autonomni mobilni roboti, već su sami po sebi posljednji krik tehnologije; kreću se s pomoću umjetne inteligencije, a 3D vizualna percepcija omogućuje im da budu "svjesni" svoje okoline - ljudi, prepreka, drugih strojeva te samostalno navigiraju po često nestrukturiranim okruženjima i adekvatno reagiraju na promjene u okolini.

- S dolaskom 5G tehnologije doći će do smanjenja kašnjenja signala (niska latencija), većeg stupnja stabilnosti signala i manjeg utroška energije, što će našim robotima omogućiti da potpuno ispune svoj potencijal, dijeleći podatke u realnom vremenu kroz ‘oblak‘ i na taj način se međusobno povezivati, planirati i optimizirati svoje djelovanje te postati još dinamičniji i fleksibilniji u ostvarivanju ciljeva unapređenja poslovnih procesa naših kupaca - objašnjava suosnivač i izvršni direktor Gideon Brothersa Matija Kopić.

Ipak, svako napredovanje i iskorak u novo i nepoznato dolazi s određenim izazovima. Neki od njih mogu djelovati vrlo paralizirajuće, a oni su obično povezani sa strahom zbog bojazni za zdravlje. Oko 5G tehnologije, osobito tijekom pandemije koronavirusa, proširile su se razne teorije zavjere te čak i navele pojedince da uništavaju telekomunikacijsku opremu zbog navodnog pretjeranog elektromagnetskog zračenja. Zbog toga je važno da se i o ovoj temi što više razgovara i da glavnu riječ vode stručnjaci koji će pojasniti što je znanstvena istina, a što je nešto drugo. Kada je o strahovima riječ, treba također naglasiti i da neće doći do masovnog gubitka radnih mjesta. Analiza Ekonomskog instituta Zagreb pokazala je kako udvostručenje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj može dovesti do osnivanja prosječno 10 novih kompanija, otvaranja 811 novih poslova, povećanja produktivnosti kompanija za dodatnih 364.000 kuna po zaposlenom te generiranja 420 milijuna novih izvoznih prihoda.

Sve u svemu, kakvi god izazovi se našli na putu, razvoj uz tehnologiju 5G velikim stopama grabit će naprijed, u budućnost. Hrvatska se na tom putu već nalazi. Počinje novo doba suživota čovjeka i tehnologije.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Očekuju se čuda
Možete li zamisliti situaciju u kojoj pacijentu iz jedne zemlje vrlo osjetljivu operaciju izvodi kirurški tim u operacijskoj dvorani uz vodstvo i savjete liječnika koji se nalazi u drugoj zemlji, udaljenoj i do 3000 km? Nekada potpuno nezamislivo, danas je to itekako moguće. I policajci će nakon prometne nesreće biti brže obaviješteni o samom događaju, a semafori će se automatski prilagođavati stanju na prometnicama. Uz ovakvu tehnologiju vozila će moći komunicirati između sebe i razmjenjivati podatke, o stanju u prometu, a i s okolinom. Primjerice, automobil može primiti informaciju za koliko će se sekundi promijeniti svjetlo na semaforu, što će vozaču omogućiti bolju reakciju i pridonijeti sigurnijoj vožnji itd...

JOŠKO LOZIĆ

NEMA ZA ILI PROTIV, 5G JE VEĆ SVAKODNEVICA

 

Oko uvođenja tehnologije 5G podigla se velika prašina u cijelom svijetu, naročito u svjetlu odnosa SAD - Kina. Kada su se stvari slegnule, mogli smo vidjeti da je bilo mnogo više prašine u oči nego nekih trajnih posljedica - kaže doc. dr. sc. Joško Lozić, sa Sveučilišta Sjever, autor monografije "Menadžment ekonomije platformi", te dodaje:

- Razvoj i model uvođenja 5G tehnologije kod nas je još uvijek u početnoj fazi. Mnogo je više povezan sa znanstvenim institucijama i inženjerskim rješenjima nego što je ušao u široku primjenu. Stoga se odmah, na početku, ispričavam ako neke pojmove krivo navedem, odnosno ako ne budem precizan u tumačenju. Nastojat ću se držati dijela koji je povezan s ekonomskim aspektima problematike, a manje tehničkim i inženjerskim, mada je to ponekad neizbježno.

U šumi vijesti i tumačenja o 5G tehnologiji, koje se su pojavile u domaćem javnom diskursu, prvo je potrebno razlučiti mobilnu i fiksnu mrežu. U fiksnoj mreži još dugo ćemo biti ovisni o optičkom kabelu. Mobilna se mreža povezuje za 5G tehnologiju, i sva unaprjeđenja koja ona donosi. Ono što je najvažnije za naglasiti, a kako bi se smirile rasprave u javnosti, 5G tehnologija prirodni je nastavak i unaprjeđenje na postojeću 4G tehnologiju. Širenjem i unaprjeđivanjem postojeće 4G mreže, u početnoj fazi, nova će tehnologija raditi na istim frekvencijama kao i postojeće mreže.

POČETAK S iPHONOM
Koje su pozitivne strane 5G, i kakav je neizbježni razvoj situacije?

- Uvođenje 5G tehnologije možemo analizirati iz dva odvojena, ali međusobno povezana kuta gledanja. Prvi je ovaj koji smo već prethodno spominjali, a povezan je s tehničkim dijelom prijenosa podataka. Referira se na brzinu, sigurnost i količinu podatkovnog prometa. Drugi, onaj koji nas ovdje više interesira, odnosni se na nove načine korištenja tehnologije i nove generacije odrasle s internetom ("digitalborn" odnosno "digitalnative"). Ekonomski se povjesničari referiraju na industrijske revolucije kako bi naglasili temeljne točke preokreta u razvoju društvenih zajednica. Međutim, kada govorimo o internetu, digitalizaciji i suvremenim tehnologijama, razvoj možemo podijeliti na vrijeme prije i poslije 2007. godine, odnosno na vrijeme prije i poslije pojave iPhona.

Zašto je to važno istaknuti?

- Pojava "pametnog telefona" označila je smrtna zvona za klasičnu industrijsku paradigmu u kontekstu factory floor tvornice. Pametni telefon omogućio je pristup internetu u svakom trenutku. Naravno, to su mogli i telefoni prije njega, ali je iPhone otvorio vrata generaciji koju danas nazivamo prosjumeri. Oni su primali informacije na telefon, ali su istovremeno kreirali nove sadržaje i dijelili ih dalje kao informacije u korisničkoj zajednici. Količina podataka koja se dijelila nužno je tražila povećanje kapaciteta u protočnosti. Pokrenuo se kotač napretka u tehnološkom razvoju i stalno se ubrzava.

Koliko je promjena navika potrošača bila dramatična najbolje se može objasniti padom prihoda globalnih broadband korporacija koje su naglo počele mijenjati korporacijske strategije. Promjena potrošačkih navika povezana s razvojem interneta i mobilne mreže dovela je do situacije otkazivanja pretplata na usluge kabelskih televizija, odnosno kabelskih operatera. U znanstvenoj zajednici taj proces je poznat pod nazivom cord-cutters ("rezači kabela") te još strašniji proces za broadband operatere cord-nevers ("oni koji se nikada neće pretplatiti"). Početak 21. stoljeća obilježen je kabelskom utičnicom u središnjem dijelu dnevnog boravka kućanstva u zapadnoj hemisferi. Razdoblje nakon 2007. uvodi potpunu promjenu. Generacija Z, a onda prema generacijama unazad, želi i ima sve to na mobilnom gadgetu. Ovdje više nije pitanje za ili protiv 5G mreže, nego je pitanje koliko dugo ćemo čekati da bismo prihvatili ono što je već svakodnevica u razvijenom svijetu.

ŠTETNOST BEZ DOKAZA
Štetni utjecaj na zdravlje, ili izgovor da se ne čini ništa?

- Ovdje treba podsjetiti kako je jedna od prvih službeno zabilježenih teorija o štetnosti 5G mreže došla iz laboratorija liječnika opće prakse iz Nizozemske, a da za to nije dao nijedan konkretan dokaz. Naravno, nije trebalo dugo da se u svakoj državi pojavi poneki katastrofičar i "eho efekt" već je odzvanjao svijetom. Sve mi nalikuje na priču o radioprijamniku na struju koji je imao ugrađenu budilicu i panici koja se tada dizala oko toga. Prvo, u početku će 5G mreža raditi na istim frekvencijama kao i postojeća mreža, pa nema razloga za panično vrištanje, a nije još ni počela s radom. I drugo, telekomunikacije koriste elektromagnetske valove koji prenose energiju (snagu), a ne materiju, pa ne postoji mogućnost prijenosa virusa, odnosno zaraze. Toliko o galami koja se digla oko Billa Gatesa i njegove uloge u širenju Sars COVID-19 putem 5G mreže.

Kakav bi bio završni zaključak? Budućnost je sve neizvjesnija ako se trudimo ostati u prošlosti...

- Pretpostavimo kako će se 5G tehnologija i sve što ide uz to, sve više razvijati u našem okruženju. Kako ćemo onda zadovoljiti potrebe turista koji nam dođu, a već koriste sve blagodati 5G konekcije, ako se ne ukrcamo u isti vlak s razvijenim svijetom? Kako ćemo razviti pametne prometnice za samovozeće automobile, distribuciju zelenih energija, protok velikog broja podataka zaposlenika koji rade izvan ureda, i sl.? Godine 2012. izdao sam udžbenik "Osnove menadžmenta", u kojem se govori o telecommutingu, odnosno o radu iz kauča u vlastitom dnevnom boravku.

Citirajući američke autore (str. 190) navodi se da je već u prvom desetljeću 21. stoljeća više od 40 američkih poduzeća ponudilo zaposlenicima neki oblik rada od kuće, a taj motivirajući oblik smanjio je izostanke s posla za 25 %. Telecommuting i 5G već je i pred našim vratima, a ja još uvijek predajem Porterove generičke strategije. (D.J.)

BORIS DRILO

EUROPSKA UNIJA DEFINIRA 5G KAO STRATEŠKU TEHNOLOGIJU

 

Sigurno se radi o najnaprednijoj telekomunikacijskoj tehnologiji do sada. Međutim njezin funkcionalni razvoj ići će u fazama. Prvo ćemo kroz 5G biti u stanju osjetiti veće brzine mobilnog pristupa internetu, zatim ćemo kroz 5G biti u stanju podržati puno veći broj povezanih senzora, a potom ćemo imati jako brz odziv mreže, tj. jako nisku tzv. latenciju - kaže Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije (CTIO), te dodaje:

- Prva i druga faza 5G de facto je već počela. Već sada HT je 5G signalom pokrio više od 30 % stanovništva RH. Brzine pristupa internetskim servisima veće su do 20-ak posto u odnosu prema prosječnim brzinama preko 4G tehnologije. 5G će dodjelom novog 3.5 GHz-nog frekvencijskog spektra u RH u drugoj polovici godine omogućiti još više brzine pristupa internetu, najmanje 2-3 puta veće nego što je to danas. Naravno, to se neće dogoditi odjednom i posvuda na cijelom teritoriju, nego postupno, s obzirom na dinamiku implementacije od strane mobilnih operatora. Brzi odziv mreža, potreban za naprednu upotrebu 5G poput autonomne vožnje doći će u perspektivi za 2-3 godine. Sve u svemu, punu, zrelu fazu sa svim svojim funkcionalnostima 5G će ostvariti oko 2025. godine, a do tada ćemo biti u stanju koristiti puno dobrih stvari koje 5G tehnologija donosi sa sobom.

SVE VIŠE KORISNIKA
Koje su pozitivne strane stavljanja u funkciju 5G mreže?

- Ono što je 4G tehnologija značila za mobilni pristup internetu i revoluciju koju je napravila s mobilnim aplikacijama, 5G tehnologija ima potencijal napraviti za industriju. Povezivanje senzora, uređaja i strojeva koje se realizira s 5G mrežama dolazi usporedno s razvojem umjetne inteligencije i robotike. Time se otvaraju vrata za povećanje produktivnosti, smanjenjem pogrešaka i oslobađanjem ljudi od repetitivnih zadataka, te se otvara prostor za bavljenje kreativnijim poslovima s većom dodanom vrijednošću. 5G je poluga automatizacije, robotike, umjetne i dopunjene stvarnosti koja će pomoći u boljem funkcioniranju logistike, pametnih tvornica, poljoprivrede, komunalnih službi i gradova.

Koje su, ako ih ima, negativne strane? EU sve to zakonski regulira, no puno je pitanja i dalje...

- 5G tehnologija koristi principe koji su jako slični principima 4G tehnologije. Znači neke velike razlike u emitiranju i snazi elektromagnetskog zračenja nema. 5G se od 4G najviše razlikuje u načinu kako mobilna stanica ili uređaj/senzor razmjenjuju podatke s mrežom te kako je ostvarena arhitektura same mreže. Primjerice, 5G će raditi u 3.5 GHz-nom frekvencijskom pojasu u kojem ne radi 4G, ali je do sada u Hrvatskoj bio korišten za WiMAX tehnologiju koja nije bila uspješna, ali čiji način rada na samom radijskom sučelju (frekvencije, forma i snaga elektromagnetskih valova) prilično je sličan onome koji koristi 5G.

RH već sada ima izrazito striktne propise o jačini elektromagnetskog zračenja, među najstriktnijima u Europi i striktnije od onih u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj ili Velikoj Britaniji. Ti propisi se će se poštovati i za 5G. Drugim riječima, RH kao i ostatak EU-a ima vrlo jasno definirane okvire koji se moraju slijediti u smislu implementacije mobilnih mreža pa tako i 5G. Također, uvijek je važno napominjati da mobilne mreže rade u tzv. neionizirajućem dijelu radiofrekvencijskog spektra za koji nije dokazano da je štetan za ljudsko zdravlje poput ionizirajućeg zračenja, X-zraka i sl. koji rade na znatno, znatno višim frekvencijama.

Koliko HT ima korisnika 5G?

- Trenutačno, da biste koristili 5G u HT mreži, trebate zadovoljiti tri uvjeta. Prvi je da koristite jednu od tarifa koje podržavaju 5G, drugi je da imate uređaj koji podržava 5G tehnologiju (primjerice posljednju generaciju Samsung ili iPhone uređaja) te da se nalazite na području jednog od 34 hrvatska grada gdje imamo 5G signal. Trenutačno gotovo 30 tisuća naših korisnika ima potencijal korištenja 5G, a njihov broj raste kako korisnici obnavljaju, tj. kupuju novije uređaje od kojih mnogi dolaze s 5G podrškom.

CYBER SIGURNOST
Bez obzira na eventualne dvojbe, budućnost je s 5G mrežom već stigla i u Hrvatsku. Vaš završni komentar?

- 5G je nova tehnologija, ali isto tako je ne treba previše mistificirati. Ona dolazi kao sljedeći tehnološki evolucijski korak. U sebi sadrži jako puno tehnoloških principa 4G. U sebi sadržava koji veći potencijal za povezivanje uređaja i objekata, primjenu automatizacije, robotike i umjetne inteligencije. 5G je jedna od poluga industrije 4.0 i nalazi se visoko na dnevnom redu svih razvijenih država od Kine do SAD-a. Također, Europska unija je definirala 5G kao stratešku tehnologiju te od svojih članica zahtijeva da do 2025. godine 5G signalom pokriju sva urbana područja i glavne prometne pravce. Ono što će zasigurno s 5G postati još važnija tema je informatička, tj. cyber sigurnost, jer sva rješenja zasnovana na 5G moraju biti potpuno sigurna na način da se ne mogu zlorabiti na bilo koji način. (D.J.)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti
jučer, danas i sutra