Sport
HRS I DISKRIMINACIJA

Ovo je pomoć za sve
žene u sličnoj situaciji
Objavljeno 15. ožujka, 2021.
Županijski sud u Rijeci donio je pravomoćnu presudu u korist hrvatske rukometne sutkinje

Dan nakon razbijanja snova o nastupu na Olimpijskim igrama u Tokiju čelnici Hrvatskog rukometnog saveza suočili su se i s jednim nezgodnim pitanjem - diskriminacijom u svojim redovima.


Pravomoćno je presuđeno da je rukometna sutkinja Helena Crnojević brisanjem s međunarodne liste Udruge hrvatskih rukometnih sudaca (UHRS) diskriminirana na temelju spola, trudnoće i materinstva te joj je za to dosuđena i naknada neimovinske štete u iznosu od 30.000 kuna. Presuda je izrečena na Županijskom sudu u Rijeci, a Crnojević je kazala kako je tim postupkom željela pomoći svim ženama koje se nađu u sličnoj situaciji.


Crnojević je izbrisana sa sudačke liste u trenutku kada je bila u visokom stadiju trudnoće, bez bilo kakve prethodne obavijesti i unatoč jasnom protivljenju Europske i Svjetske rukometne federacije.


Bivša sutkinja otkrila je kako je 2014., u sedmom mjesecu trudnoće, saznala da su ona i njezina rođakinja, ujedno i sudačka partnerica, Emina Kostecki Radić izbrisane s međunarodne liste sudaca. Nakon odbijanja zamolbi za vraćanje na listu, krajem svibnja 2015. obratile su se udruzi B.a.B.e., koja je u Helenino ime podnijela pritužbu pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Pravobraniteljica je utvrdila da se u konkretnom slučaju radi o izravnoj diskriminaciji na temelju trudnoće i materinstva, koja je zabranjena Zakonom o ravnopravnosti spolova, te je sukladno s tim uputila preporuku i upozorenje Udruzi hrvatskih rukometnih sudaca i HRS-u, koji unatoč upozorenju diskriminaciju nisu otklonili.


Nakon trogodišnjeg sudskog procesa Helena je pobijedila.


- Poručila bih svim ženama koje se žele nastaviti baviti sportom na istoj razini kao i prije trudnoće da sada to mogu napraviti bez straha da će im netko oduzeti njihov višegodišnji trud i rad dok su trudne ili na rodiljnom dopustu. Imaju pravno uporište nastaviti na istoj poziciji na kojoj su bile i prije trudnoće i to pravo nitko ne može osporiti - poručila je Crnojević.
Ona i Emina, obje bivše rukometašice, prve su i dosad jedine žene u Hrvatskoj koje su, krajem 2009. u švicarskom St. Gallenu, stekle licencu međunarodnih rukometnih sutkinja. Nakon prijepora s HRS-om i Udrugom sudaca ona i Kostecki Radić prestale su suditi u Hrvatskoj i nastavile u Sloveniji, gdje su bile nekoliko sezona, a potom su se povukle iz sudačkog posla.


Ivana Liović
51.000

kuna stajao je ovaj sudski postupak HRS. Sutkinji ide 30.000, a 21 tisuću kuna stoje sudski troškovi
- HRS će potpuno poštovati sudsku odluku, a na ostalo nemamo komentara - poručeno je iz Saveza
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike