Osijek
U JEDNOM TJEDNU ČAK DEVET KREMACIJA

Osim novog kolumbarija uskoro i američke te grobnice s japanskom trešnjom
Objavljeno 16. ožujka, 2021.

Da je krematorij u Osijeku zainteresirao Osječane, odnosno omogućio im puno jeftiniju kremaciju nego što je to do sada bilo s uključenim prijevozom za Zagreb, pokazuju i brojke dogovorenih kremacija u samo jednom, prošlom tjednu. Naime, prema riječima direktora Ukopa Hrvoja Ostričkog, od ukupnog broja pogreba devet ih se odnosilo na kremacije, što je, ni mjesec dana od početka rada krematorija, ocjenjuje direktor, vrlo zadovoljavajuće.

- U Osijeku usluga kremiranja stoji 3435 kuna, a do sada su je u Zagrebu plaćali oko 6300 kuna - kaže Ostrički.

Ipak, riječ je tek o samome postupku kremacije, dok polaganje u kolumbarij, odnosno zakup kolumbarija može dosezati i do 12.200 kuna. To je cijena, kaže Ostrički, za najnovije kolumbarije predviđene za šest do osam urni. Sva su ostala mjesta na ranije sagrađenim kolumbarijima zauzeta.

Inače, građani već znaju da oni koji imaju grobnicu, urnu mogu ondje i položiti. Također, na južnoj strani groblja radi se na parceliranju zemljišta gdje će se moći položiti urne, i to na dva načina. U jednome će dijelu građani moći zakupiti određenu kvadraturu prostora i ondje položiti više urni, od četiri do šest. Iznad tih grobnih mjesta Ukop predviđa sadnju stabla japanske trešnje, a na drugome mjestu bit će omogućen tzv. američki stil pogreba. Konkretno, ondje će urne biti položene u kasete, a iznad njih će biti posađena trava te vodoravno položena ploča s imenom. Taj je prostor planiran na Centralnome groblju, gdje je na južnome dijelu u tijeku gradnja parkirališta i kolnog ulaza kako bi se od te, dakle od stane Brijesta, moglo parkirati i tako izbjeći prolazak kroz cijelo groblje. Istovremeno, postojeće se parkiralište na sjevernoj strani širi prema Vinkovačkoj ulici.

- Kad su veći pogrebi, odnosno za blagdan Svih svetih, u nedostatku parkirališnih mjesta građani nerijetko ostavljaju automobile na autobusnom stajalištu, uz kanal i u blatu. Stoga smo odlučili proširiti to parkiralište, ali i sagraditi novo na suprotnoj strani. Radovi na parkiralištu na južnoj strani trebali bi biti gotovi do kraja ožujka - najavljuje Ostrički.

I to nije sve jer će na južnoj strani Centralnoga groblja, kaže direktor, biti postavljena i kosturnica za posmrtne ostatke iskopane u arheološkim istraživanjima. Uz kosturnicu, ondje će se postaviti i pano, na kojem će biti svi potrebni podatci, a kako se kosturnica bude punila, podatci će se ažurirati.

Valja podsjetiti i na to da je prilikom početka rada krematorija Ostrički naglasio da će se, ako bude potrebe, kolumbariji napraviti i na ostalim većim grobljima u gradu. No za sada su se bazirali isključivo na Centralno groblje, na kojem ova gradska tvrtka uvodi novosti prema uzoru na brojna groblja u Europi. M. Mihelić
3435

kuna cijena je kremiranja u Osijeku, no tu su i ostali troškovi vezani uz polaganje urne
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike