Regija
ZAHVALJUJUĆI POMOĆI DOBRIH LJUDI

Na mjestu izgorenog, Nikići grade novi dom
Objavljeno 15. ožujka, 2021.
Nakon što je mladoj obitelji s četvero djece večer uoči Stare godine izgorio kat i potkrovlje kuće, počela je gradnja nove

Vezani članci

POŽAR NA KUĆI OBITELJI NIKIĆ

Četvero dječice ostalo je bez svojega doma

ŽUPANJA

Mlada obitelj Nikić iz Babine Grede s četvero djece u dobi od devet, šest, četiri i godinu dana, koja je večer uoči Stare godine ostala bez svoga doma, nakon što je u njihovoj kući u Radićevoj ulici buknuo požar, a o čemu smo nakon nemilog događaja pisali, dobit će novi krov nad glavom. Pravodobnom reakcijom i pribranošću supružnika Irme i Ivana, s kojima je u kućanstvu živio i Irmin teško bolesni otac s karcinomom pluća, a koji je nedavno preminuo, srećom, nitko nije ozlijeđen, ali je na kući nastala velika šteta.

Dvije sobe
Pretpostavlja se da je vjerojatno zbog potresa, koji se dan ranije dosta osjetio i u Babinoj Gredi, došlo do deformacija dimnjaka koji je napuknuo, pa je došlo do samozapaljenja krovne konstrukcije. U požaru su izgorjeli potkrovlje i kat kuće, a intervencijom vatrogasaca vatra je ugašena i spriječeno širenje na prizemlje. Cijelo potkrovlje, nagorjele grede, crijep i prostorije u gornjem dijelu kuće, morali su se potpuno porušiti, ostao je samo donji dio kuće koji zahtijeva temeljnu obnovu.

- Bila sam s djecom dolje u sobi, uspavljivala sam najmlađeg Luku kada sam čula uspaničenog oca kako viče da nam gori kat kuće. Bila sam u šoku, pokupili smo djecu i izletjeli napolje, gdje nas je dočekao strašan prizor - plameni jezici gutali su naš dom. Taj osjećaj bespomoćnosti, očaja, tuge i straha kakav nas je preplavio teško je opisati i to ne bih poželjela ni najvećem neprijatelju - prisjetila se Irma noćne more koju su proživjeli.

Nakon požara u pomoć su odmah priskočili susjedi, prijatelji i drugi mještani. Iz prizemlja su iznesene sve stvari, voda kojom su vatrogasci gasili vatru slijevala se po zidovima, od vlage se podigao laminat na podovima, i sve će se morati ponovno raditi. Zahvaljujući ljudima dobre volje koji su iznovice pokazali empatiju i veliko srce za one kojima je pomoć najpotrebnija, a posebice su osjetljivi kada su u pitanju djeca, njihovo je dvorište zadnjih dana postalo veliko gradilište. Radovi na novoj kući su se zahuktali i Nikićima, nakon tragedije koja ih je zadesila, polako vraćaju optimizam i vjeru u bolje sutra.

Do ljeta
- Zbog novonastalih okolnosti i situacije, kuću više nećemo dizati na kat, nego smo uz postojeći objekt odlučili nadograditi dvije sobe za djecu i sve to staviti pod jedan krov. Sada ćemo imati približno 100 kvadrata stambene površine i prezadovoljni smo, jer nakon prvotnog šoka, očaja i neizvjesnosti zbog gubitka doma, zahvaljujući dobrim ljudima, rodbini, sumještanima, našoj i drugim općinama i tvrtkama, sve će se ipak dobro završiti – govori Irma. Na račun im je do sada uplaćeno 110.000 kuna, potrošili su 50.000 kuna da objekt stave pod krov. Pred njima je, kaže Irma, još velik posao, treba sve ožbukati, staviti glazure, sušiti, obnoviti kupaonicu… Useljenje očekuje do ljeta, ako financijska situacija to bude omogućila.

- Hvala svima koji su nam priskočili u pomoć te pomogli na bilo koji način, Vukovarsko-srijemska županija dala je 5000 kuna, Općine Babina Greda 10.000 kuna za kupnju materijala, Općina Sikirevci uplatila je 2000 kuna, Općina Ivankovo 3000 kuna, a Dilj je donirao 3400 komada crijepa. Mnogo nam je pomogao i Sokol iz Vinkovaca, gdje mi je zaposlen suprug, donirali su dio građe. Da nije bilo pomoći svih tih dobrih ljudi, i da smo bili prepušteni sami sebi, doista ne znam što bismo i kako dalje - ustvrdila je Irma. Obitelj je privremeni smještaj pronašla u naselju Kladavcu, kod Ivanovih roditelja, sedam kilometara udaljenom od općinskog središta Babine Grede. Nije im, kaže, Irma nimalo jednostavno, svako malo moraju odlaziti u selo, odvoziti djecu u predškolu i u školu, prostor je skučen, ondje je loš signal, ali nekako se snalaze i izdržat će do povratka kući.

- Nestrpljivo očekujemo taj dan da se ponovno vratimo u naše selo, u našu kuću, i da ponovno nastavimo ondje gdje smo stali. Teško mi je što sam ostala bez oca, bio mi je jako velika potpora, teško mi je zbog svega što smo proživjeli, ali tako je valjda moralo biti. Još jednom zahvaljujem svima koji su nam pomogli i koji su uz nas - zaključuje.

Marija Lešić Omerović
POMOZIMO ŠESTEROČLANOJ OBITELJI NIKIĆ
Kako bi supružnici Nikić iz Babine Grede, kojima je prije dva i pol mjeseca u velikom požaru uništena kuća, i u potpunosti su im izgorjeli kat i potkrovlje, uspješno priveli kraju gradnju nove, uselili u svoj dom i dječici osigurali uvjete za normalan život, trebat će i dalje pomoć dobrih ljudi. Svi koji žele biti dijelom ove humane priče i stradaloj šesteročlanoj obitelji omogućiti krov nad glavom, dobrovoljne priloge mogu uplatiti na račun broj HR1123900013221437282, otvoren u Hrvatskoj poštanskoj banci, na ime Irma Nikić, Babina Greda.
prikupljeno
DO SADA

SU DOBILI

110.000 KN
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PO OSVJEŽENJE U ŠEĆERANU, U ZDRAVLJAK JADRAN

Recept za sladoled Alil
nije mijenjao 40 godina

2

PRIMAJU SE PRIJAVE

Fišijada

3

NAKON LJETNOG UPISNOG ROKA U ŽUPANJI

U srednjim školama još je 57 slobodnih mjesta