Crna kronika
UHVAĆENI DOK SU KUTIJE IZ VIKENDICE UTOVARALI U VOZILO

Švercerima više od 6,7 tona ilegalnog duhana trošarinski račun od pet milijuna kuna
Objavljeno 12. ožujka, 2021.

Više od 6,7 tona duhana zaplijenjeno je na virovitičkom području u utorak, a dva muškarca uhvaćena su dok su duhan utovarala u kamion.

- Policajci su u blizini Vukosavljevice, u predjelu zvanom Lozanski breg, zatekli su 31-godišnjaka i 30-godišnjaka kako iz vikendice u kamion unose kartonske kutije ispunjene suhim duhanom u listu. U suradnji s djelatnicima Mobilne jedinice carine Osijek obavljena je pretraga vikendice, u kojoj je pronađeno i privremeno oduzeto 59 kutija duhana u listu, koji nije bio označen duhanskim markicama Ministarstva financija, ukupne težine 6759 kilograma. Duhan je, kao i teretno vozilo, privremeno oduzet, doznajemo iz Policijske uprave virovitičko-podravske. Carina ih je prekršajno prijavila i prijeti im 100.000 kuna kazne, no puno ozbiljniji za zatečeni dvojac je zahtjev za naplatu trošarina što iznosi pet milijuna kuna. Zbog te činjenice privremeno im je oduzet i kamion, kao dio osiguranja naplate trošarine.

Ovo je tek jedna od velikih zapljena ilegalnog duhana na virovitičkom području. Krajem prošle godine, na neuređenom i neosiguranom parkiralištu Carinskog ureda u Virovitici, tri lopova iz zaplijenjenog kamiona ukrala su 108 kartonskih kutija duhana u listu, ukupne težine 14,5 tona, vrijednog gotovo osam milijuna kuna! Kamion bugarskih registracija bio je na parkiralištu Carine nešto više od mjesec dana zajedno sa zaplijenjenim duhanom u tovarnom prostoru. Za krađu su osumnjičeni 33-godišnjak, 36-godišnjak i 48-godišnjak.

Puno manja zapljena duhana evidentirana je u srijedu u Osijeku, kada su policajci kod 59-godišnjaka pronašli pet kilograma sitno rezanog duhana namijenjenog za daljnju prodaju. Najčešće zapljene dogode se slučajno pri prijevozu duhana, kada prometni policajci zaustave vozilo da bi prekontrolirali vozača, a onda u unutrašnjosti vide vreće s duhanom. Isto tako, policija radi česte racije po tržnicama gdje kontroliraju njima sumnjive osobe i pregledavaju sve moguće prostore na tržnicama ne bi li pronašli duhan. Ako nekoga zateknu u prodaji, pregledaju mu i vozilo, a ako duhan pronađu, osobi slijedi kaznena prijava zbog nedopuštene trgovine. Prema Kaznenom zakonu, tko neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kaznit će se zatvorskom kaznom do tri godine. S.Lacić
Zbog osiguranja plaćanja dijela trošarine, švercerima je privremeno oduzet kamion
Možda ste propustili...

DRAMA NA ŽELJEZNIČKOJ PRUZI IZMEĐU OSJEČKIH NASELJA DRVLJANIK I SJENJAK

Vlak prešao preko žene, srećom ostala živa!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KVRCAVICA NA KRIŽANJU ZAGREBAČKE I VUKOVARSKE ULICE U OSIJEKU

Sudar auta zbog oduzimanja prednosti prolaska, policija poziva sve vozače na oprez

2

DVA PUTA POKRAO ISTOG MUŠKARCA

Ukrao mu novac, mjerač šećera u krvi te 20 heklanih tabletića

3

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA ZA ZLOČIN U PETROVCIMA

Ubio ženu, dobio 34 godine zatvora