Tehno
SAVJET: PROLJETNO ČIŠĆENJE RAČUNALA

Temeljitim čišćenjem produljujemo vijek trajanja
Objavljeno 12. ožujka, 2021.
Prilikom otvaranja računala treba paziti na vijke, plastične spojnice i druge prepreke

Prije nego što počnete temeljito čišćenje računala, preporučljivo je pročitati kakve tiskane materijale koje ste dobili uz računalo. Tako valja ustvrditi koje vijke i eventualne plastične spojnice treba opustiti prije otvaranja računala. U suprotnom, zadat ćete si više napora, a može doći i do neugodnog zvuka pucanja plastike te nemogućnosti vraćanja računala u prvobitno stanje, što svakako moramo izbjeći.


Prije svega, računalo valja ugasiti i isključiti iz napajanja. Čišćenje, ali i bilo kakvi drugi radovi na uređajima pod naponom vrlo su rizični, a iznimka nisu ni računala. Nakon isključenja naponskog kabela prelazimo na sve uređaje povezane s računalom (tipkovnica i miš, pisač, monitor i slično) koje ćemo također isključiti te skloniti s radnog stola ako se na njemu nalaze.

Isključivanjem svih kabela pripremili smo računalo za daljnji tretman – čišćenje unutrašnjosti kućišta. Kao što smo naglasili da prilikom otvaranja računala treba paziti na vijke, plastične spojnice i druge prepreke, prilikom čišćenja unutrašnjosti samog računala oprez valja višestruko povećati. Nakon otvaranja stranice računala treba pripaziti na svaki kabel, plastične i druge pokretne dijelove, ali i na statički elektricitet koji nosimo na sebi. Prilikom doticaja računalnih komponenti sav se u nama nabijeni elektricitet prazni te se zbog toga može prouzročiti kvar komponenti. Stoga prilikom čišćenja unutrašnjosti računala valja izrazito pripaziti na statički elektricitet te se "uzemljiti" doticanjem kakvog metala.
Prašina

Glavni uzročnik svakog nereda i prljavštine unutar računala uglavnom je prašina koju je, možemo reći, nemoguće izbjeći. Kod računala koja su smještena na podu, a koja uz to ventilatore za cirkulaciju zraka imaju smještene pri dnu kućišta količina prašine unutar njega može biti impresivna. Uređaj koji će nam pomoći u rješavanju bilo kakvih problema s prašinom i računalom je nezamjenjivi vakuumski čistač, popularno zvani usisavač. Prilikom usisavanja prašine valja snagu usisavanja smanjiti na minimalnu. Ako posjedujete kompresor, izvor komprimiranog zraka za čišćenje biti će neiscrpan, no valja pripaziti na pritisak izlaska zraka i prema potrebi ga smanjiti na minimalne vrijednosti jer kako snagom usisavanja možemo oštetiti pojedine dijelove, to se može dogoditi snažnim pritiskom komprimiranog zraka. Isto tako, prilikom njegove uporabe potrebno je koristiti ga u vrlo kratkim intervalima, u suprotnom, pak, zbog pada temperature može doći do kondenzacije vlage i oštećenja komponenti. Bilo kakva sredstva za čišćenje unutrašnjosti računala nepoželjna su i riskantna za uporabu.


Nakon zatvaranja kućišta računala možemo ga prebrisati čistom krpom i kakvim antistatičkim sredstvom. Sredstava za čišćenje elektronskih uređaja u današnje vrijeme zaista je mnogo, moguće ih je pronaći u svim bolje opremljenim računalnim prodavaonicama pa do svakog supermarketa. Valja znati kako će gotovo svako sredstvo svoj posao odraditi uredu, no svakako preporučujemo nabavu sredstava iz računalnih prodavaonica unutar kojih ćete pronaći specijalizirane proizvode za pojedine dijelove računala, odnosno materijale od kojih su napravljeni.


Kemijski proizvod uvijek je potrebno prvo nanijeti na krpu te potom prebrisati dio koji čistimo. Pri uzimanju krpe preporučujemo izbjegavanje papira i drugih materijala koji se "cufaju" (ostavljaju svoje dijelove prilikom korištenja), a kao vrlo pogodna pokazala se obična kuhinjska krpa, a pogriješiti se nikako ne može kupnjom specijalizirane krpe od mikrovlakana.

Brisanje

Tipkovnicu i miš prije kemijskog tretmana valja očistiti vakuumskim čistačem kojim ćemo pokupiti krutu prljavštinu i prašinu te teško dostupna mjesta ispuhati komprimiranim zrakom. Potom istim tretmanom kao i kod kućišta računala, tipkovnicu i priključni kabel valja prebrisati krpom s prethodno nanesenim sredstvom za čišćenje plastike. Naprednijim i zaista pedantnim korisnicima na izbor ostavljamo čišćenje svake pojedine tipke, koju je, dakako, uz malo spretnosti moguće ukloniti s tipkovnice i naknadno ponovno vratiti. Pisač, skener ili multifunkcijsku uređaj također ćemo prebrisati kemijskim sredstvom te ispuhati komprimiranim zrakom. Dodatni oprez nužno je voditi pri ispuhu prašine oko prostora unutar pisača gdje su smještene patrone s bojom, odnosno tonerom kod laserskih uređaja.


Nakon što smo očistili sve dijelove i uređaje priključene na računalo, prelazimo na brisanja i čišćenje radnog okružja. Ovisno o materijalu od kojeg su izrađeni pojedini dijelovi, isto tako valja primijeniti i specijalizirana sredstva, a lagano navlaženom krpom nikako se ne može pogriješiti i oštetiti materijal. Redovitim temeljitim čišćenjem računala produljujemo njegov vijek trajanja te ga vizualno održavamo u prvobitnom stanju, onakvim kakvim smo ga kupili.
Marin Režić
Uređaj koji će nam pomoći u rješavanju bilo kakvih problema s prašinom i računalom je usisavač
Bilo kakva sredstva za čišćenje unutrašnjosti računala nepoželjna su i riskantna za uporabu
Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

Najčitanije iz rubrike