Zdravlje
TRUDNOĆA

Plodni dani: Znaš li kada su tvoji?
Objavljeno 15. ožujka, 2021.

Prosječan menstrualni ciklus traje između 28 i 32 dana. Sredinom ciklusa, odnosno oko 14 dana prije početka sljedećeg ciklusa dolazi do ovulacije. No, nažalost mnogo je žena koje imaju neredovite cikluse i tada je bitno teže izračunati kada će doći do ovulacije. Srećom, postoje određene metode kojima se može uspješno detektirati ovulacija čak i kod žena čije mjesečnice dolaze bez nekog pravila i rasporeda. 

 

Plodni dani, kako im samo ime govori traju više dana, ali zašto je to tako? Znamo da je životni vijek jajne stanice otpuštene iz jajnika samo 24 sata, već dan kasnije do oplodnje više ne može doći. Gdje su onda ti “dani”? Srećom, životni vijek spermija je nešto duži, uglavnom do 5 dana, pa iako do oplodnje može doći samo unutar 24 sata od ovulacije, upravo tih 5 dana prije se smatra plodnim danima. Ukoliko imate nezaštićene odnose unutar tih dana i ako spermiji prežive do nastupanja ovulacije, doći će do trudnoće. 

 

Žene s redovitim ciklusima mnogo će lakše utvrditi dan nastupanja ovulacije, često je moguće uočiti simptome kao što su bolne grudi, prozirna cervikalna sluz, grčevi nalik onim menstrualnim ili oštra bol u predjelu jajnika koja vrlo brzo prestaje. Ako želite biti sigurni u točan dan ovulacije, kako se bude bližila sredina ciklusa i povećavala šansa za ovulaciju, tada možete krenuti s testiranjem lh trakicama. One su vrlo jednostavne za korištenje, dovoljno se u popodnevnim satima pomokriti na trakicu koja se kroz nekoliko minuta jasno pokazati bliži li se ovulacija (ovisno o tome koliko je druga linija tamna), je li ona nastupila (ako je linija jednake boje kao kontrolna linija) ili je već prošla (tada druge linije uopće neće biti). Ako linija tamni iz dana u dan, znači da uskoro možete očekivati ovulaciju i nastavite svaki dan s lh trakicama. 

 

Žene s neredovitim ciklusima nažalost ne mogu izračun plodnih dana uzimati kao pouzdan pokazatelj, no srećom lh trakice će i kod njih biti jednako pouzdane, samo će ih vjerojatno potrošiti više dok ne “ulove” ovulaciju. Dodatna metoda koja im može pomoći je mjerenje bazalne temperature. Naime, bazalna temperatura u pravilu je u rasponu od 36.4-36.7 °C, dok nakon ovulacije raste u rasponu 36.9-37.2 °C. Kod ove metode preciznost je presudna, temperatura se mjeri u ustima, prije ustajanja iz kreveta i bilo kakve aktivnosti i nakon dovoljno sna. Mnogo je faktora koji mogu utjecati na lažni rezultat, kao što su obična prehlada, neka druga bolest koja dovodi do povišene tjelesne temperature, konzumacija alkohola ili nedovoljno sna. 

Koju metodu utvrđivanja plodnih dana si ti koristila? (promo)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike