Ekonomija
UGOVOR O GRADNJI PRVOG OBJEKTA

Gospodarski centar gradi se nepovratnim EU sredstvima
Objavljeno 8. ožujka, 2021.
Već po završetku prve faze sajamske aktivnosti s Pampasa sele se u novi prostor

Ugovor o gradnji prvog objekta budućeg Gospodarskog centra u Osijeku, vrijednog 63,7 milijuna kuna, potpisali su u ponedjeljak u Osijeku Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za ugovaranje i financiranje, i Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

Prva faza, koja se s 45 milijuna kuna sufinancira iz europskih fondova te 18,8 milijuna iz županijskog proračuna, trebala bi biti završena u idućih godinu dana, čime bi Osijek dobio primjeren sajamski prostor.

"Već po završetku ove prve faze sajamske aktivnosti selimo s Pampasa u novoizgrađeni prostor. Grad Osijek je za ovaj projekt ustupio zemljište nakon čega je Osječko-baranjska županija financirala izradu projektne dokumentacije, a sada nastavlja s ulaganjima u gradnju", rekao je župan Ivan Anušić te podsjetio kako je zgrada osmišljena kao multifunkcionalni objekt s mogućnošću prilagodbe prostora veličini i zahtjevima događanja, i s namjerom unaprjeđivanja poduzetničke infrastrukture koja će kao takva biti u funkciji cijele godine.

Ministrica Tramišak podsjetila je kako se ovaj projekt realizira iz europskih fondova iz financijskog razdoblja 2014. - 2021. te najavila otvaranje nove financijske perspektive gdje će biti osigurana sredstva za nastavak gradnje druge faze Gospodarskog centra.

"Strateški projekt ulaganja u novu poduzetničku infrastrukturu zasigurno će potaknuti i daljnji razvoj gospodarstva na cijelom ovom području ne samo županije nego i istoka Hrvatske. Ovaj prostor poslužit će za nova sajmovanja i nove poslovne susrete i na međunarodnoj razini. Otvara se prilika za suradnju i s drugim srednjoeuropskim i ostalim europskim gradovima koji tradiciju sajmovanja njeguju i koji se razvijaju u tom smjeru. Izvrsna je ovo prilika za mala i srednja poduzeća te za različite vrste industrija koji će ovdje moći prezentirati svoje kvalitetne proizvode, pronalaziti nove poslovne partnere i otvoriti jednu novu perspektivu poslovanja", izjavila je ministrica.

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric istaknuo je kako je ovo stoti ugovor koji je Središnja agencija potpisala na području Osječko-baranjske županije i jedan je od najvrjednijih do sada.

Cilj gradnje Gospodarskog centra je razvoj nove poslovne infrastrukture koja će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, razvoj novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća. Njegovom gradnjom osigurat će se prostor za regionalne i međunarodne sajamske i druge manifestacije u svim granama gospodarstva gdje se izlažu, prezentiraju ili prodaju proizvodi, dobra i usluge te osigurati prostor za kongresna događanja.

Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su i Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe EU-a Grada Osijeka, koji je partner na projektu, te saborski zastupnik Ivan Radić.

Dario Kuštro
VIŠE OBJEKATA
Gospodarski centar u cijelosti činit će više objekata različitih namjena koji će imati ukupnu površinu oko 75.700 četvornih metara bruto građevinske površine zgrada te 35.000 vanjskog otvorenog izložbenog prostora. Nakon objekta za koji je potpisan ugovor, u nastavku projekta predviđena je gradnja kongresnog centra, nadzemne garaže, poslovno-obrtničkog aneksa, poslovnog tornja s uredima te unutrašnjeg izložbenog prostora (pet spojenih hala) za sajmove. Uz zatvorene predviđaju se i otvoreni izložbeni prostori i demonstracijski izložbeni prostori, parkirališni prostori, pristupne ceste i putovi te sadržaji na zelenim površinama za posjetitelje, park, dječja igrališta. Grad Osijek kao partner ustupio je zemljište uz S-cestu, a osigurao je i sredstva iz ITU mehanizma.
Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike