Regija
ZASJEDALO GRADSKO VIJEĆE, VIJEĆNICI NEGODOVALI ZBOG NEDOLASKA GRADONAČELNIKA

HDZ-ovci i HSS-ovac srušili
kvorum, sjednica prekinuta
Objavljeno 8. ožujka, 2021.
ŽUPANJA

Zbog nedostatka kvoruma, nakon što su vijećnici HDZ-a i HSS-ovac napustili dvoranu Mladost, prekinuta je sjednica Gradskog vijeća, koja će biti nastavljena u ponedjeljak, 15. ožujka.

Odmah na početku zasjedanja Mladen Stažić je u ime Kluba vijećnika HDZ-a iznio primjedbe na predloženi dnevni red. Upozorio je da posljednje tri točke nisu u ingerenciji Gradskog vijeća, što je protivno zakonskim odredbama, te je zatražio da ih se skine s dnevnog reda. Riječ je o razmatranju prijedloga Odluke o raskidanju ugovora o zakupu skladišnog prostora s Mesnicom AS te racionalizaciji troškova unutar gradskih poduzeća Komunalac i Čistoća u svrhu smanjenja fiksne i varijabilne cijene vode i cijene odvoza smeća.

Stažić je upozorio da u materijalima za sjednicu nisu navedena obrazloženja, prijedlozi odluka ni pravne osnove za njihovo donošenje, kao ni temeljna pitanja i procjena stanja koje treba promijeniti tim odlukama. Predlagatelj, nezavisni vijećnik Mladen Huber, odbio je povući navedene točke s dnevnog reda, a Gradsko vijeće većinom glasova nije prihvatilo prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a.

Huber je negodovao što se na sjednici nije pojavio gradonačelnik Davor Miličević, a što se, ustvrdio je i predsjednik Vijeća Ante Juko, još nikada nije dogodilo. Huber je poručio da je Miličević bio dužan podnijeti izvješće o stanju potraživanja Grada za komunalnu naknadu i prijedlog mjera naplate, a svojim je nedolaskom, zaključio je, to izbjegao. Nezavisni i vijećnici SDP-a koji su se "naoružali" pitanjima za gradonačelnika također su bili revoltirani, pitajući se od koga će dobiti tražene odgovore. Potpredsjednik Vijeća Petar Buljević upozorio je na napravilnosti vezane uz koncesiju za obavljanje dimnjačarske službe, a doveo je u pitanje i razloge sklapanja ugovora Grada s N1 televizijom uoči lokalnih izbora.

Josip Gregorović (SDP) govorio je o (ne)transparentnosti Grada, a zanimalo ga je kada će biti javno dostupni svi računi, što je gradonačelnik obećao, a prozvao ga je i zbog nefunkcioniranja Savjeta mladih i nepostojanja programa za mlade. Demografske mjere za mlade, koje je gradonačelnik nedavno predstavio, nazvao je običnim populizmom i predizbornim obećanjima. Nezavisni Željko Džoić ustvrdio je da je rad Vijeća opstruiran i javno je pozvao Miličevića da dođe na sjednicu "jer imaju puno pitanja i na mnoga od njih", poručio je, "neće uspjeti izbjeći odgovor". Vijećnicu SDP-a Mandu Kopić zanimalo je što je s najavljenom izgradnjom biciklističkih staza kojih u gradu nema, a upozorila je i na neugodne mirise koji se šire kod zgrade bivšeg Remonta.

Gradonačelnik Miličević kazao nam je da je zbog neodgodivog posla vezanog uz Grad morao u Zagreb i da se prethodno ispričao predsjedniku Vijeća.

Dodao je da su na sjednici bila dva zamjenika gradonačelnika i da su im vijećnici mogli postavljati pitanja.

Marija Lešić Omerović
Davor Miličević

gradonačelnik

Ispričao sam se i izvijestio predsjednika Vijeća da zbog neodgodivog posla u Zagrebu, vezano uz Grad, na sjednicu ne mogu doći, ali bila su dva moja zamjenika i vijećnici su im mogli postavljati pitanja
NOVI STATUT GRADA
Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo novi Statut Grada Županje. Donesena je i Odluka o oslobađanju plaćanja zakupnine za korištenje javnih površina za 2021. godinu zakupcima kojima je privremeno obustavljen rad. Riječ je o ljetnim terasama ugostiteljskih objekata, a financijski učinak ove mjere procijenjen je na 135.000 kuna. Donesena je i odluka o utvrđivanju nerazvrstanih cesta kao javnog dobra u općoj uporabi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike