Sport
BORBENI REMI U GRADSKOM VRTU

Bijelo-plavi se mučili, a onda
im je VAR uskratio pobjedu
Objavljeno 7. ožujka, 2021.
Osijek je dugo bio nedorečen, a onda je u nadoknadi gotovo preokrenuo utakmicu

Vezani članci

NEZADOVOLJAN TEHNOLOGIJOM

Bjelica: VAR je običan cirkus

NK Osijek prvi put u eri Nenada Bjelice nije zabilježio domaću prvenstvenu pobjedu. Niz je stao na deset susreta, jer je iz Gradskog vrta bod odnijela Gorica.


Mogla je i više jer je Osijek živu glavu spašavao u samoj završnici susreta, kada je uspio izjednačiti iz kaznenog udarca, a u petoj minuti nadoknade zabili su Osječani i drugi pogodak, koji na kraju nije priznat zbog minimalnog zaleđa u kojem je bio strijelac Erceg. Na kraju je sve ispalo dramatično, pa i pomalo nesretno za Osječane, ali treba priznati kako bijelo-plavi u najvećem dijelu susreta nisu bili na očekivanoj razini, jer do te nadoknade gotovo da nisu stvorili ozbiljniju priliku za pogodak. Osijek je tako u samo četiri dana znatno smanjio svoje izglede za osvajanje trofeja. Ispao je iz Kupa, a remi protiv Gorice dodatno će mu otežati utrku za naslov prvaka države.


Obostrani oprez

Vrlo oprezno su susretu pristupile obje momčadi. Nije se bilo previše rizika u organizaciji napada, pokušavalo se dugačkim loptama, s kojima obje obrane lako izlazile na kraj. Kakve-takve pokušaje prema vratima vidjeli smo samo u prvih desetak minuta. Prvi je pokušao Krizmanić u drugoj minuti, kada je udarcem s 25 metara testirao Ivušićevu budnost, no nije to bio zahtjevan posao za vratara Osijeka. Bijelo-plavi su uzvratili dvama pokušajima glavom, u četvrtoj i osmoj minuti, kada su pokušavali Mierez i Bohar, ali oba ta udarca bila su mlaka, pa su završila u Banićevu naručju. Slijedilo je dugo razdoblje u kojem nije bilo uzbuđenja pred vratarima. Igralo se, očekivano, tvrdo, Osijek je pokušavao presingom, iz kojeg su Velikogoričani izlazili bez većih problema. Ostao je dojam kako su oba suparnika s puno respekta prema onom drugom ušla u utakmicu. Malo je bilo organiziranih akcija, puno se preskalala igra, a to rijetko donosi željeni rezultat. Od Osijeka se očekivalo više u napadačkom dijelu, ali očito se trener Nenad Bjelica odlučio za strpljiviji pristup. Naravno, obje su momčadi bile oprezne izbjegavajući činiti prekršaje u zonama udarca, jer svaka u svojim redovima ima sjajne izvođače slobodnih udaraca, Osijek Bočkaja, a Gorica Lovrića. Stoga u prvih 45 minuta nismo vidjeli ni jedan "slobodnjak" iz kojeg bi se eventualno moglo izravno ugroziti suparnička vrata. U završnici prvog dijela Gorica je bila nešto opasnija, pa je u 41. minuti nakon pogreške Bohara pred vlastitim kaznenim prostorom lopta došla do Lovrića, a to je uvijek opasno. On je, naravno, odmah sa 17 metara zapucao, a lopta je "očešala" nekoga u obrani Osijeka, što je bilo dovoljno da odluta pokraj vrata. Bilo je to poluvrijeme u kojem se očito čekala pogreška suparnika, ali ni jedna je momčad nije dočekala, pa se na odmor otišlo bez pogodaka.


Drama u finišu


Nadmudrivanje se nastavilo i u drugom poluvremenu, a iz njega su prvi korist izvukli gosti. Do prednosti su došli u 55. minuti, kada je Matar izbjegao pozornosti Gutija, došao sam pred Ivušića, koji je uspio zaustaviti njegov prvi udarac, ali se lopta vratila do napadača Gorice, koji je u drugom navratu uspio pronaći put do mreže. Na liniji vrata bio je Škorić, ali nije uspio zaustaviti taj prizemni udarac. Nije to vodstvo Gorice pokrenulo Osječane. Nikako nisu uspijevali pronaći rješenja kojima bi ozbiljnije ugrozili vrata gostiju. Pokušao je Bjelica izmjenama, promjenom sustava. Bijelo-plavi nisu uspijevali napraviti pravi pritisak, kojim bi obranu gostiju stavili na iskušenje. U 75. minuti stigla je prilika, nakon što je Bohar prošao po desnoj strani i povratnom loptom pronašao Miereza na desetak metara, ali Argentinac nije dobro zahvatio loptu pa je prilika propala. U 88. minuti Santini se spretno izborio za loptu na rubu kaznenog prostora, srušio ga je Nguali, pa je Bebek pokazao na "bijelu točku". Naravno, slijedila je dvominutna provjera situacije, odluka je ostala na snazi, pa je Bohar izjednačio iz kaznenog udarca. U sudačkoj nadoknadi Osijek je zaigrao onako kako je trebao ranije. Stvorio je u tih pet minuta više prilika negoli u cijelom susretu. U trećoj minuti nadoknade Miloš je ubacio zdesna, udarac Bohara je blokiran, lopta se odbila do Kleinheislera, koji je s 12-13 metara pucao pokraj vrata. Minutu poslije pokušao je i Bohar, no ni on nije bio precizan, a vrhunac tog naleta Osijeka dogodio se u petoj minuti nadoknade, kada je Erceg pogodio mrežu za veliko slavlje Osječana. No ono je bilo kratka vijeka jer je Bebek nakon intervencije iz VAR sobe poništio pogodak zbog minimalnog zaleđa u kojem je u začetku akcije bio strijelac Erceg, pa je susret završen bez pobjednika.

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme: sunčano. Teren: dobar. Bez gledatelja. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) - 6,5. Strijelci: 0:1 Matar (55), 1:1 Bohar (90+1 -11m). Žuti kartoni: Škorić, Igor Silva (Osijek), Nimely, Nguali, Mitrović (Gorica). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: MARIA STEENVOORDEN (GORICA)

OSIJEK 1 (0)

Ivušić 6,5, Igor Silva 6 (od 78. Miloš -), Škorić 6,5, Guti 6, Jurčević 6 (od 67. Santini 6,5), Žaper 6, Jugović 6, Bočkaj 6, Pilj 6 (od 67. Kleinheisler 6,5), Bohar 6,5, Mierez 6 (od 78. Erceg -)

GORICA 1 (0)

Banić 6, Musa 6, Steenvoorden 7,5, Jovičić 7, Krizmanić 6,5, Babec 6 (od 62. Nguali 5,5), Suk 6,5, Špikić 6, Nimely 6 (od 56. Mitrović 6), Lovrić 6 (od 90. Hamad -), Matar 7
0:1

Steenvoorden je dugačkom loptom pronašao Matara, koji je pobjegao Gutiju, njegov prvi pokušaj Ivušić je obranio, ali u drugom navratu više nije bilo spasa
1:1

Santinija je u kaznenom prostoru srušio Nguali, a siguran realizator s "bijele točke" bio je Bohar
drama
OSIJEK JE ZABIO U 95., ALI GOL NIJE PRIZNAT
Možda ste propustili...

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

Najčitanije iz rubrike