Regija
KREDITI ZA SJETVU

Kamate su nula posto, u cijelosti ih plaća Županija
Objavljeno 8. ožujka, 2021.
Županija će subvencionirati kamate do 4 postotna poena na iznose kredita od 20.000 do 500.000 kn

Svima onima koji se bave poljoprivredom u Virovitičko-podravskoj županiji i treba im kredit za proljetnu ili jesensku sjetvu, kamatna stopa će, zahvaljujući ugovoru Županije i pet poslovnih banaka, iznositi nula posto. Prošlog je tjedna virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz nazočnost pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ-a Bojana Mijoka, potpisao ugovor s predstavnicima pet poslovnih banaka: Zagrebačkom bankom, Erste & Steiermärkische bankom, Slatinskom bankom, OTP bankom i Raiffeisen bankom. Riječ je o ugovoru o subvenciji kamate na kreditiranje proljetne i jesenske sjetve poljoprivrednicima na području Virovitičko-podravske županije u 2021. godini.

Korisnici kredita mogu biti fizičke osobe - obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) u sustavu PDV-a, te pravne osobe i obrti, odnosno svi oni upisani u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ili Upisnik poljoprivrednika sa sjedištem, tj. prebivalištem na području županije, a koji imaju registriranu poljoprivrednu proizvodnju na području Virovitičko-podravske županije, ili pravne osobe koje kredit koriste za opskrbu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava repromaterijalom, a koje moraju biti registrirane za trgovinu i distribuciju poljoprivrednog materijala.

Sredstva moraju biti namijenjena za nabavu repromaterijala: sjeme, prijesadnice (za povrtlarske kulture), zaštitna sredstva i gnojivo za poljoprivredne kulture u proljetnoj i jesenskoj sjetvi i povrtlarske kulture, ili za vlastitu proizvodnju poslovnih subjekata.

– S pet poslovnih banaka potpisali smo ugovore o subvenciji kamata kredita poljoprivrednika za proljetnu ili jesensku sjetvu. Županija će subvencionirati kamate do četiri postotna poena kreditnih linija na iznose kredita od 20.000 do 500.000 kuna. Kamata će krajnjem korisniku iznositi nula posto i sve će snositi Virovitičko-podravska županija. Time će našim poljoprivrednicima i onima koji žive od poljoprivrede poljoprivredna proizvodnja biti jeftinija. Kada smo kretali s ovim subvencijama prije nekoliko godina, imali smo ugovor samo s jednom bankom, a danas ih je pet. Tada smo, osluškujući potrebe naših poljoprivrednika, subvencionirali te kratkoročne kredite. U početku smo subvencionirali kamatu od dva postotna poena, a od prošle godine našim je poljoprivrednicima plaćamo u cijelosti. Uskoro ćemo raspisati javni poziv, a rok za podnošenja bit će do 31. listopada ove godine – kazao je župan Andrović.
Ugovor je potpisan s pet banaka: Zagrebačkom, Erste & Steiermärkische, Slatinskom, OTP i Raiffeisen bankom
Javni poziv na županijskoj web-stranici
Fiksna kamatna stopa može iznositi maksimalno do 4,00 postotna poena godišnje za cijelo vrijeme otplate kredita (banke ugovorom mogu odrediti i nižu kamatnu stopu, nap. a.), a Virovitičko-podravska županija kamatu na kredite po ovoj mjeri subvencionirat će u cijelosti tako da će kamata za krajnjeg korisnika iznositi nula posto. Javni poziv za mjeru subvencije kamate na kreditiranje proljetne i jesenske sjetve poljoprivrednicima na području Virovitičko-podravske županije u 2021. godini objavljen je na stranici Virovitičko-podravske županije www.vpz.hr.
Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike