Regija
PRISJETILI SE JEDNOG OD NAJZNAMENITIJIH VINKOVČANA

Počast banu Šokčeviću uz 210. godišnjicu rođenja
Objavljeno 8. ožujka, 2021.
VINKOVCI - U povodu 210. rođendana bana Josipa Šokčevića, rođenog u Vinkovcima 7. ožujka 1811., predstavnici Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije, udruge Vinkovački šokački rodovi, Povijesnog športskog društva Hrvatski sokol Vinkovci, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predvođenih sokolskom gardom, položili su vijenac i zapalili svijeće pred kapelicom sv. Marije Magdalene na vinkovačkom Gradskom groblju. Potom su u kapelici na banov grob položili cvijet. Kao što je poznato, kapelicu sv. Marije Magdalene 1845. dala je podignuti Elizabeta Šokčević, majka hrvatskoga bana.

- Položili smo vijence i zapalili svijeće na grobu jednog od najznamenitijih Vinkovčana, onoga koji je zaslužan ne samo za razvoj našega grada i Slavonije nego i cijele Hrvatske. Malo je koji grad imao čast da je u njemu rođen jedan ban i na to moramo biti ponosni. Ban Šokčević Vinkovce je, možemo tako reći, postavio na kartu svijeta i na tome ćemo mu uvijek biti zahvalni - rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Zahvaljujući banu Josipu Šokčeviću Hrvatska se gospodarski mogla brže razvijati, brže se razvijala prosvjeta, kultura..., pa je Hrvatska 1918. ušla u Kraljevinu SHS kao najrazvijenija sastavnica. Osim toga, ban se ponosio Slavonijom i svojim podrijetlom. M.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike