Regija
RAZRIJEŠENA DVOJBA OKO SPOMENIKA

Našli spomen-kosturnicu i ostatke devet pokojnika
Objavljeno 8. ožujka, 2021.
U Noskovačkoj Dubravi danas će početi izgradnja grobnice za kosti, na koju će biti postavljen spomenik vojvođanskim borcima
NOSKOVCI - Zbog brojnih projekata koje provodi i sveobuhvatnog uređenja hostela i Posjetiteljskog centra Dravska priča, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije sa sjedištem u Noskovcima posljednjih nekoliko godina bilježi sve značajniji posjet stručnjaka, čuvara okoliša i drugih ljubitelja prirode.
Vojno groblje
Kako bi omogućila pojedinačne posjete automobilima i grupne dolaske posjetitelja, prije dvije godine ustanova je u suradnji sa Županijskom razvojnom agencijom VIDRA izradila projekt uređenja parkirališnog prostora ispred zgrade Posjetiteljskog centra, gdje se nalazio spomenik poginulim borcima vojvođanskih brigada u 2. svjetskom ratu.

Općina Čađavica, koja upravlja tim javnim prostorom, odobrila je izgradnju parkirališta, a budući da se tu nalazio spomenik, dozvola za njegovo premještanje zatražena je prilikom izrade idejnog rješenja 2018. od Ministarstva hrvatskih branitelja. Premještanje spomenika izazvalo je žestoko negodovanje pojedinih pripadnika srpske nacionalne manjine, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, pa čak i u susjednoj Srbiji.

– Namjere Javne ustanove vezano uz premještanje spomenika nisu bile ni iz nacionalnih ni iz vjerskih ni iz političkih razloga, već osiguranje adekvatnog parkirališnog prostora za djelatnike Javne ustanove te za siguran i adekvatan prihvat posjetitelja – pojasnila je ravnateljica Javne ustanove Tatjana Arnold Sabo.

Stvari su se promijenile kad je ispod spomenika otkrivena grobnica. Na temelju obavijesti Policijske postaje Slatina o pronalaženju posmrtnih ostataka pri radovima na premještanju spomenika, Ministarstvo hrvatskih branitelja 24. veljače dostavilo je upute o izmještanju spomenika. Prema odredbama Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, spomen-kosturnica smatra se vojnim grobljem, pa je za njezino premještanje potrebna suglasnost Ministarstva hrvatskih branitelja. Ministarstvo je suglasnost za premještanje spomen-obilježja izdalo Općini Čađavica još 3. travnja 2018. jer se tada nije znalo za postojanje kosturnice.

Na mjesno groblje
– Prema dobivenim uputama, a u skladu sa zakonom, pronađeni posmrtni ostatci moraju se zbrinuti na mjesnom groblju – kaže načelnik općine Čađavica Mirko Rončević. – Bilo je svakakvih priča o postojanju ili nepostojanju grobnice ispod spomenika, ali nitko nije mogao sa sigurnošću tvrditi što je istina. Kad je spomenik podignut, ukazali su se posmrtni ostatci nepoznatih osoba. Održao sam sastanak s dožupanom VPŽ-a za nacionalne manjine Igorom Pavkovićem, vijećnikom srpske nacionalne manjine u Općinskom vijeću Čađavice Zlatom Uglješićem i pravoslavnim svećenikom iz Slatine Draganom Gaćešom po ovlasti vladike Jovana. Na tom sastanku bila su samoinicijativno i dvojica predstavnika Udruge antifašističkih boraca i antifašista Slatine. Na sastanku je dogovoreno da se pronađene kosti ekshumiraju, da se vidi koliko ih ima, jer su se širile priče o različitom broju pokopanih, od 18 do 80, i da se privremeno smjeste u mrtvačnicu na groblju u Noskovcima. U petak je obavljena ekshumacija i pronađeno je devet kostura.

Prema riječima načelnika Rončevića, u skladu s dogovorom pronađeni kosturi bit će položeni u grobnicu pokraj spomenika djeci Potkozarja na groblju u Noskovačkoj Dubravi, a na ploču će biti postavljen spomenik ispod kojega su kosti nađene. Tako će spomenik borcima vojvođanskih brigada u 2. svjetskom ratu dobiti trajno mjesto u Noskovačkoj Dubravi. Već danas (ponedjeljak) na tom će groblju biti određeno mjesto i počinju radovi na izgradnji grobnice, na kojoj će spomenik biti postavljen u obliku kakav je bio ispred Dravske priče.

Petar Žarković
Ne pitamo tko su, dužnost ćemo ispuniti
Prema nepotvrđenim kazivanjima, pronađene kosti ostatci su vojvođanskih partizana koji su izginuli u predjelu Gornjeg Predrijeva i Noskovaca. Prema sjećanjima starijih mještana, obitelji koje su znale za svoje poginule još pedesetih godina ekshumirale su njihova tijela i prevezle ih u mjesta iz kojih su bili, a ostali su najvjerojatnije nepoznati. Osim toga, ne zna se jesu li to sve partizani Srbi, ili su možda vojvođanski Hrvati, ili Mađari, ili netko treći. Nitko sa sigurnošću ne može tvrditi jesu li svi pripadali istoj i kojoj nacionalnosti, jer borbe su vodile različite vojske, i to će ostati neriješena zagonetka. “Mi ne pitamo tko su niti koje su nacionalnosti, moja je dužnost zbrinuti ostatke pokojnika, i ne ulazim u polemiku čiji su. Naši su i idu na obližnje groblje u skladu sa zakonom i naputkom Ministarstva hrvatskih branitelja”, kaže načelnik Rončević.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike