Osijek
JEDVA DOČEKALI POVRATAK DJECE NA SPORT, REKREACIJU I PLES

Solar: Na treninzima iz djece “frcaju iskre sreće”
Objavljeno 8. ožujka, 2021.

Povratak rekreacije za najmlađe nakon duga tri mjeseca stanke, mnogim je osječkim obiteljima obilježio ovaj tjedan. Sa sigurnošću se može reći kako se nikada roditelji nisu više veselili povratku u svoje pretrpane rasporede koji uključuju vožnju djece na treninge i plesne aktivnosti. Niti su mali zaljubljenici u sport i ples ikad bili nestrpljiviji ući u svoje dvorane i plesne studije.

Atmosfera puna radnog elana i dječjeg smijeha tako je od ponedjeljka ponovno ispunila gimnastičku dvoranu u GK Inova-gim na Zelenom polju, gdje su, kaže trener Saša Solar, posljednjih nekoliko dana iz djece “frcale iskre sreće” na svakom povrtaničkom treningu.

“Počeli smo rad s djecom prema svim epidemiološkim mjerama, što znači na način da u sklopu svakog treninga za svako dijete možemo osigurati dvadeset četvornih metara prostora. Naša je dvorana površine 1000 kvadrata, tako da se nismo susreli s probemom manjka prostora. Imamo sreće i da je prostor modularan, što znači da s proljepšanjem vremena imamo mogućnost otvaranja jednog zida prema dvorištu, što će nam osigurati kontinuirani protok svježeg zraka i atmosferu rada na otvorenom. Svi su naši članovi tako dobili priliku od ponedjeljka vratiti se redovnom treniranju. To su i učinili, a uz to, još nam dodatno stalno zvone telefoni za upis novih članova. Djeca su jedva dočekala! Teško je opisati njihove prve reakcije i treninge. Oduševljavala su se svakom spravom, vrijedno radila. Posebno naši natjecatelji koji su se baš svi vratili u dvoranu već na prvom treningu. Motivacija je velika, jako se osjetilo koliko im je sport nedostajao u životu. Jasno, osjeti se i da svima malo nedostaje forme, ali to je očekivano i normalno. Forma će se postupno izgraditi. Sretni smo i mi treneri, jedva smo dočekali povratak. Toliko mnogo radosti nam je ovoga tjedna ispunilo dvoranu i srca”, kaže trener Solar. Dodaje i kako se osmijesi nisu mogli izbrisati ni s lica roditelja koji su svjesni važnosti rekreaciju u životima svoje djece.

S radom su počele i škole plesa. Među njima je plesni studio “Shine” koji za sada, zbog prostornih i epidemioloških ograničenja, provodi plesne radionice u samo jednoj dvorani - u Esseker centru.

“Za sada smo još ograničeni po pitanju koreografija koje podrazumijevaju fizički kontakt, ali plesne se radionice održavaju. Članova je ovoga tjedna kao i prije godinu dana, oko 200. No, radimo u manjim grupama, s obzirom na to da na kvadraturu dvorane smijemo odjednom u radionici imati najviše 11 polaznika. Napravili smo više termina i nitko nije zakinut. U Essekeru su nam izišli ususret i otvorili još jedan posebni prostor u kojemu se djeca pripremaju za ples, dok se plesna dvorana između dva termina dezinficira i prozračuje. Djeca su presretna što su se vratila, a mi smo ih razveselili s čak tri zida ispunjena njihovim crtežima i slikama koje su nam slali proteklih mjeseci dok smo radili na daljinu”, kaže voditeljica “Shinea” Mira Sekereš te ističe kako se trenutačno ulažu dodatni napori kako bi se sva djeca uklopila u rutinu i postigla formu.

“Primjećujemo velik postotak djece sa skoliozom, neki su nam se baš ‘savinuli’. No, primjećujemo i kako će se morati raditi i na psihološkoj pozadini vraćanja u normalu. Treba shvatiti da je svako dijete različito, i da je na različit način doživjelo izolaciju. Stoga smo u rad uključili psihologinju koja uz pristanak roditelja dolazi na radionice, promatra i pomaže, a po osnovi njezinih zapažanja posložit ćemo prilagođen program za sve skupine od travnja. Također, uočili smo i kako se mnogo djece u nedostatku bilo kakvog sadržaja za ispunjavanje slobodnog vremena okrenulo internetu, društvenim mrežama, a naši plesači posebno Tik-Toku. Kod njih primjećujemo kako im je potrebno mnogo više vremena da se uključe u rad, nakon što ostave mobitele sa strane treba proći i po deset minuta da prestanu titrati za ekranima”, kaže Sekereš.

Ivana Solar
Za svako dijete klubovi i škole plesa moraju osigurati po 20 kvadrata, uz dezinfekciju i prozračivanje
Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana