Kultura
MINISTARSTVO KULTURE OVU JE GODINU PROGLASILO GODINOM ČITANJA

Za književne manifestacije 3,8 milijuna kuna
Objavljeno 8. ožujka, 2021.
Ministarstvo kulture ovu je godinu proglasilo godinom čitanja. Za čak 146 književnih manifestacija i nagrada izdvojeno je 3,8 milijuna kuna. S obzirom na to da pandemija još traje, organizatori su spremni na sve moguće scenarije. Pulska manifestacija Sanjam knjige u Istri u prosincu 2020. je odgođena. Kako kaže direktorica, spremni su u ovoj godini prirediti dva sajma.

- Naš scenarij za koji se nadamo da će se ostvariti je da sajam ide od 23. travnja i trajat će do 2. svibnja - rekla je Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjiga u Puli. Prošlu godinu Festival svjetske književnosti prebrodio je virtualno, ali i uz pomoć HRT-a i Sunčane strane Prisavlja. Ove godine nadaju se normalnijim okolnostima, no spremni su za više modela.

- S druge strane pripremamo i niz hibridnih događanja, videolinkom pozivati goste i imati intervjue ili ćemo ih snimati - najavio je Seid Serdarević, programski direktor Festivala svjetske književnosti.

- Hrvatska ima bazen jako dobrih i kvalitetnih crtača, tako da ako zbog situacije ne budemo uspjeli imati goste iz Engleske, Francuske ili Italije opet ćemo se na neki način potruditi da crtanja za publiku ili bar potpisivanja budu organizirana - rekao je Slaven Gorički, direktor Međunarodnog festivala stripa Zagreb Comic Con.

- S obzirom da neće biti inozemnih sajmova ili ne u toj mjeri ako se nešto do kraja godine i realizira, sredstva smo zapravo preusmjerili prema svim manifestacijama koje potiču čitanje u Hrvatskoj - kaže Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Poseban su prioritet tradicionalne manifestacije, primjerice Goranovo proljeće, Knjiga Mediterana i Galovićeva jesen, te važne nacionalne nagrade - "Grigor Vitez", "Ksaver Šandor Gjalski" i druge. T.K.
Možda ste propustili...

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike