Kultura
PREMIJERA PREDSTAVE ‘’ŠTO ŽENA UMIJE’’

Zagorka je započela borbu za prava žena koja još traje
Objavljeno 8. ožujka, 2021.
Koprodukcija je to s Gradskim kazalištem “Kristalna kocka vedrine” iz Siska

Gradsko kazalište ‘‘Joza Ivakić‘‘ nastavilo je kontinuitet odličnih predstava, a sada je riječ o predstavi ‘‘Što žena umije‘‘ redateljice Biljane Čakić nastale u koprodukciji vinkovačkog kazališta i Gradskog kazališta "Kristalna kocka vedrine" iz Siska, koja je svoju premijeru imala nekoliko dana prije Dana žena u vinkovačkom kazalištu, pod epidemiološkim mjerama.

U odličnoj predstavi koja je doživjela ovacije vinkovačke publike pojavljuju se dva para. Prvi par je iz Zagorkina prvog kazališnog komada (1901.) koji živi u doba secesije, dok smo još bili dio Austro-Ugarske Monarhije, a drugi je suvremeni bračni par. Tematiku predstave provlače pitanja feminizma i ženske emancipacije u današnjem društvu te krugu obitelji, s duhovitim replikama i finom satirom, a pojavljuje se Antun Gustav Matoš kao protivnik ženske emancipacije i Zagorkine književnosti te Mira Kočonda i Zofka Kveder, Zagorkine suborkinje za ženska prava.

Dramatizaciju i tekst za predstavu napravila je Biljana Čakić prema motivima navedene jednočinke Marije Jurić Zagorke uz prilagodbu današnjem vremenu.

- Imala sam sreće što je ova predstava rađena u kazalištu u mojim Vinkovcima, što je ravnatelj prepoznao smisao i važnost teksta. Oni su jedan prekrasan tim koji je u stanju glumiti razne uloge, od komedije - koja je najteža - do drame. Kad sam dobila taj tim, ja sam dobila sve. Ovo je bilo nemoguće napraviti bez tima koji ima golem raspon, koji improvizira i koji može ići u sekundi u raznim smjerovima. Premijera je uspješno završila, bilo je više nego odlično. Znala sam da će nam se uloženi trud isplatiti - rekla je Biljana Čakić, redateljica predstave.

Ulogu Siniše u predstavi odigrao je Vladimir Andrić, koji je ovom prigodom istaknuo kako je odnos društva prema ženama jako važna tema.

- Proces rada na predstavi bio je zanimljiv. Imamo nešto što nije do sada bilo u vinkovačkom kazalištu, a to su projekcije, žive slike koje komuniciraju s publikom. Kao kombinacija kazališta, televizije i muzeja. Marija Jurić Zagorka započela je borbu za prava žena i mi ju ovom predstavom nastojimo nastaviti i podržati. Žene se danas jako puno troše, malo ih se cijeni i ne dobivaju dovoljno poštovanja, a mislim da to nije u redu i zato smo mi tu da se sjetimo žena i zahvalimo im - rekao je Vladimir Andrić.

Odličnu glumačku ulogu odigrala je Matea Marušić koja je utjelovila lik Nere i Ruže, a, kako sama kaže, bilo je jako lijepo raditi na predstavi, no izazovno jer je morala igrati dvije uloge.

- Nera je lik iz suvremenog doba, ona je profesorica, žena koja se skrbi za svoju obitelj, ali u tome duboko nesretna, dok je lik Ruže u epohi, djevojka koja se rano udala i još uvijek se nekako pronalazi u svojoj ženstvenosti - rekla je Matea Marušić.

Žena se kod Zagorke bori samo za svoja prava, za pokoju haljinu ili odlazak na ples ili u kupalište, ona svog muža želi samo za sebe, ali ne opet da ga vlastitim njegovim rogovima veže uz kuću, što komičnim prizorima daje određenu dozu čednosti.

- Izuzetno sam sretan zbog ovog susreta Vinkovaca i Siska i nadam se da je ovo samo početak jedne duže suradnje - istaknuo je Zdenko Rečić, ravnatelj Gradskog kazališta ‘‘Joza Ivakić‘‘.

U predstavi na sceni igrali su: Selena Andrić, Matea Marušić, Vladimir Andrić, Vedran Dakić, Zorko Bagić dok su u videoprojekciji: Nataša Veselinović, Lucija Subotić, Laura Šalov i Zorko Bagić.

Dugotrajan pljesak na kraju samo je potvrda odlične predstave, a posjetitelji su složni u jednom - da su Vinkovci ponovno dokazali kako nisu malo kazalište, nego kazalište koje je spremno odgovoriti na sve izazove.

Mario Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana