Zdravlje
LJEKOVITE BILJKE: ĐURĐICA

Otrovna đurđica jača srce i pospješuje izbacivanje vode
Objavljeno 8. ožujka, 2021.
Farmaceutska industrija proizvodi veliki broj preparata na bazi đurđice

Đurđica se davno upotrebljavala kao lijek za padavicu uz primjenu neobičnih dodataka. Raste na krčevinama svijetlih bjelogoričnih šuma, šumama hrasta, šikarama, brdskim livadama i vrtovima.

Nije zanimljiva samo po svom opojnom mirisu, nego i po ljekovitosti koja je otkrivena još u 12. stoljeću. Zahvaljujući sadržaju kardiotoničnih heterozida, đurđica jača srčani mišić i pomaže kod angine pektoris. Bere se cijela biljka s korijenom u vrijeme cvatnje (bolje je brati prije same cvatnje, ali nikako ne nakon cvatnje), koju sušimo na toplom i prozračnom mjestu u sjeni. Osušenu biljku usitnimo i pohranimo u odgovarajuću hermetičku ambalažu. Može se brati i pojedinačno samo cvijet ili korijen u jesen, kao i list u proljeće.

Tinkturu od đurđice pripremamo od svježe biljke, i to cvjetova i listova, a može i od korijena. Berači moraju voditi računa da nakon berbe dobro operu ruke.

Konzumacija bobica i žvakanje listova ili cvjetova može izazvati mučninu, slabost, povraćanje, proljev, vrtoglavicu, ubrzan rad srca i nepravilan puls, nesvjesticu i smrt. Velike doze čaja mogu izazvati povraćanje i mučninu. Sadrži otrovne srčano aktivne glikozide (konvalamarin, konvalatoksin, konvalarin) koji pravilno dozirani povoljno djeluju na rad srca. Kao protuotrov preporučuje se piti mlijeko u kojem smo kuhali hrastovu koru, ili uzeti drveni ugljen te izazvati povraćanje, a ako je potrebno treba otići k liječniku.

Tinktura od đurđice najprikladniji je prirodni preparat za liječenje neuroze srca, ubrzani puls, jaku razdražljivost, moždani udar, za smirenje rada simpatičkog živčanog sustava srca, kod vodene bolesti, športskog proširenog srca, proširene aorte, živčane slabosti, za masažu kod gihta i reumatskih tegoba.

U srednjem vijeku rabi se prašak od cvjetova đurđice kao sredstvo koje je izazivalo kihanje, jer se tada vjerovalo da kihanje čisti mozak i osvježava um, a rabila se i kao lijek za jačanje razuma i pamćenja. Ako prašak uzimamo za unutarnju uporabu, tada djeluje kao jaki drastitik i purgativ. Kao dobar prirodni digitalis (djeluje na srce) ima svoje dobre ljekovite osobine, ne kumulira se u srčanom mišiću, za razliku od pustarike koja zahtijeva prestanak uzimanja radi štetnog djelovanja na srčani mišić nakon dužeg uzimanja, izraženog u prvom redu u regulaciji rada srca i jačanja srca, ali i manjkavosti u pogledu doziranja, tj. sigurne uporabe u liječenju. Naime, i manje prekoračenje doze izaziva otrovanje te se zbog toga i ne preporučuje za samostalno uzimanje, osim uz liječnički savjet i kontrolu. Đurđica u odnosu prema pustarici ili drugim digitalisima ne izaziva stezanje krvnih žila i pritom ne povisuje krvni tlak, nego se rabi kod povišenog krvnog tlaka s nepravilnim radom srca, a mogu je koristiti i trudnice, kao i žene u klimakteriju. Đurđica je biljka za starije osobe te se kaže da im snaži srce, mozak, i sve plemenite dijelove tijela, a naročito za one koji imaju tegoba sa srcem (i to naročito sa srčanim zaliskom - mitralne insuficijencije s dekompenzacijom, slabim ritmom srca, kod kroničnih bolesti srca koje su izražene nepravilnim radom srca i ubrzanim otkucajima, neuroze srca, srčane atonije, kod proširenog srca, kod ubrzanog rada, kod lupanja srca kao posljedica nesanice i gušenja, kod slabosti srca kao posljedica živčanih tegoba praćenih ubrzanim i nepravilnim radom srca, kod grčeva te kao srčani tonik za jačanje srca, dekompenzacije srca, pojave otoka nogu, a kod srčane astme uzimamo đurđicu i morski luk - Scilla maritima). Uzima se u obliku gotovih preparata koje možemo naći u ljekarni u obliku ekstrakta, praška, tinkture.

Ljekovito bilje s kojim se đurđica najviše miješa je valerijana (kod neuroze srca ili napetosti, kad je potrebno pojačano umirujuće djelovanje), glog (kod lupanja srca, poremećaja rada srca, za jačanje srčanog mišića), gorocvijet, stolisnik i hmelj.
Jasminka Knežević
Ljekovito bilje s kojim se đurđica najviše miješa je valerijana, glog, stolisnik i hmelj
Blagotvorna za krvne žile
Đurđica blagotvorno djeluje na krvne žile kojima pojačava elastičnost, kod ateroskleroze i visokog krvnog tlaka, niskog tlaka (pojačava tlak na prirodan način), vodenih bolesti, otečenih nogu, kod srčanih bolesnika starije dobi, vode u plućima - poradi jakog diuretičkog učinka preporučuje se kod svih tegoba s vodom, jer ne samo što pojačava mokrenje, nego i regulira bolesna stanja.
Mast za liječenje ožiljaka
Prašak od cvijeta ili cijele biljke uzimamo kod glavobolje, naročito kod napadaja glavobolje, padavice, bolesti pluća kod kojih je potrebno pojačati mokrenje, zaraznih bolesti kod kojih je došlo do poremećaja rada srca - gripa, upale pluća, razne infekcije, bolesti štitnjače. Za liječenje ožiljka (brazgotina, uboda i raznih rana) dobra je mast koju pripremamo od korijena đurđice.
Čaj od cvjetova i tinktura
Čaj od cvjetova pravimo od čajne žličice cvjetova, 2 dl vode. Vrućom vodom prelijemo cvjetove, poklopimo da odstoje 15 minuta, procijedimo i pijemo do tri šalice prema potrebi. Za tinkturu prelijemo 200 grama cvjetova litrom 70-postotnog alkohola. Močimo 30 dana na toplom mjestu i procijedimo. Uzimamo tri puta na dan po 10 do 15 kapi s malo vode ili čaja.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa