Crna kronika
ŠESTORICA NA ISTOKU SLAVONIJE “PALA” ZBOG PRIJEVARE, DVOJE U ZATVORU

Krali osobne podatke i “kupovali” mobitele, šteta 260.000 kuna
Objavljeno 6. ožujka, 2021.

VINKOVCI - Kaznene prijave protiv šest hrvatskih državljana od kojih su dvojica završila i u istražnom zatvoru – rezultat je to zajedničkog kriminalističko istraživanja Policijskih uprava vukovarsko-srijemske, osječko-baranjske i brodsko-posavske – javila je PU u Vnkovcima u subotu (6. ožujka) navečer.

Naime, policijski službenici Kriminalističko-obavještajnog odjela Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave osječko-baranjske i Policijske uprave brodsko-posavske, dovršili su kriminalističko istraživanje nad šest hrvatskih državljana s područja Osječko-baranjske županije, a zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela – prijevare, nedozvoljene  uporabe osobnih podataka, krivotvorenja isprave i prikrivanja. -Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su 39-godšnjak, 40-godišnjak i 49-godišnjak u razdoblju od prosinca 2019. godine do 15. siječnja 2021. neovlašteno pribavili i upotrijebili osobne podatke više osoba s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije u svrhu sklapanja ili dopune ugovora za telekomunikacijske usluge i kupnju mobilnih uređaja, koje su potom preuzimali od dostavne službe, dok je oštećenim osobama nastala obveza plaćanja računa za pretplatničke ugovore i uređaje – priopćili su iz policije, i dodali kako su tako preuzete  mobitele potom prodavali 38-godišnjaku, 39-godišnjaku i 50-godišnjaku. Njih trojica su pak, mobitele dalje preprodavali iako su znali da su pribavljeni kaznenim djelima.

U PU u Vinkovcima kažu i kako je šestorka na opisani način oštetila nekoliko desetaka osoba, među kojima i devet osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije, i to za iznos veći od 260.000 kuna.

Nakon završenog kriminalističkog istraživanja trojica u dobi od 39, 40 i 49 godina predani su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, dok je protiv druge trojice, u dobi od 38, 39 i 50 godina, kaznena prijava podnesena redovnim putem. Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je 39-godišnjaku i 40-godišnjaku istražni zatvor u trajanju 30 dana.

-Ukoliko zaprimite račune za mobilne uređaje koje niste kupili ili vam se dostave ugovori za usluge koje niste sklopili, savjetujemo da se žurno obratite telekomunikacijskom operateru i kazneno djelo prijavite policiji – zaključila je policija savjetom građanima.

S.Butigan

Možda ste propustili...

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

Najčitanije iz rubrike